İstanbul - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ABD'nin, Irak'tan askeri varlığını çekerken Türkiye'den olabilecek taleplerini her an görüşmeye hazır olduklarını belirterek, "Bu konudaki desteğimizi, yardımımızı açıkçası vermek isteriz" dedi.
Babacan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Amerikan İş Konseyi tarafından onuruna Çırağan Sarayı'nda verilen çalışma yemeğinde yaptığı konuşmanın ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Türkiye-Irak ilişkilerine yönelik bir soru üzerine Babacan, iki ülke arasındaki ilişkide en önemli sorunun bölücü terör örgütünün varlığı olduğunu belirterek, bu konu ile ilgili açılımlar, gelişmeler olduğunu, dönem dönem
operasyonlar yapıldığını, bunun haricinde başka enstrümanları da tümüyle devreye soktuklarını anlattı. "Bunun iki ülke arasındaki ilişkilerin gündeminden hızla çıkması ve ilişkilerin hızla normalleşmesinden hem Türkiye hem Irak çıkar sağlayacaktır" diyen Babacan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin iyi olduğunu söyledi.
Irak'ın iç yasal düzenlemelerini tamamlamasının önemli bir aşama olacağını ifade eden Babacan, Irak'ın egemen, bağımsız bir ülke olması, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini korumasının önemine işaret etti. Babacan, "Irak'ın bağımsız ve egemen bir ülke olmasını sağlamak ve demokrasinin yerleşmesi için elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. Irak'ta etnik ya da mezhep çizgilerinden çıkacak sıkıntıları da önleyebilmek için katılımcı bir demokrasinin önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. ABD'nin Irak'taki askeri varlığını tedricen azaltması ile ilgili yapılan anlaşmanın aralık ayında Irak parlamentosunda kabul edildiğini anımsatan Babacan, haziran ayı sonuna kadar şehirlerde toplanacak askeri unsurların, 2011 sonuna kadar iyice azaltılacağını anlattı. Babacan, şunları kaydetti:
"Bunu gerçekleştirirken ABD'nin Türkiye'den olabilecek taleplerini biz her an görüşmeye hazırız ve bu konudaki desteğimizi, yardımımızı açıkçası vermek isteriz. Kuşkusuz bunun detayları karşılıklı konuşulup, görüşülmesi gereken konular. Bunları da talep geldiğinde mutlaka konuşuruz."
AFGANİSTAN'DAKİ DURUM
Babacan, bir başka soru üzerine, Afganistan'ın güvenlik ve savunma sistemlerini oluşturuncaya kadar dış desteğe ihtiyacı olacağını belirterek, şöyle devam etti:
"Bunun tek başına yeterli olacağını düşünmüyoruz. Afganistan'da çözümün sonunda mutlaka siyasi bir çözüm olacağını düşünüyoruz. İnsani yardımların, kalkınma programlarının son derece önemli olacağını düşünüyoruz. Direkt halka yansıyan adımların atılması önemli. 'Askeri konvoylara 50 metreden fazla yaklaşanlara ateş edileceği' yönünde işaretlerin olduğu bir şehirde bizim askeri birliğimizin kapısı halka açık. Oradaki halkla bütünleşmek, halkı kazanmak Afganistan'daki mücadeleyi kazanmanın temel unsuru olacak diye düşünüyor ve çalışmalarımızı o yönde yoğunlaştırıyoruz. Afganistan'ın kendi kapasitesini oluşturması ile ilgili de polis ve subay eğitimleri veriyoruz ve bunları da çoğaltmaya hazır olduğumuzu belirttik."