HABER

ABD'nin Türkiye oyunları: Suriye denkleminden çıkaralım

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın 'kılıç danslı’ fotoğraflarıyla hatırlanan Suudi Arabistan ziyaretinin ardından patlayan Katar kriziyle birlikte Türkiye'ye yönelik oyunların ardı arkası kesilmiyor. Yeni Şafak Gazetesi'nden Yılmaz Bilgen'in haberine göre Riyad’daki masada, Türkiye’nin Suriye denkleminden tamamen çıkarılması gerektiği konuşuldu. Öte yandan bunu destekler şekilde, Reuters'ın yayınladığı habere göre, SDG'nin 'ABD'li güçlerin Suriye'de on yıllarca kalacağını' ileri sürdüğü belirtildi.

ABD heyetinin “Suriyeli muhaliflerle Türkiye’nin tüm ilişkileri kesilmeli. Bu konuda insiyatif yeniden şekillenmeli” dediği ileri sürüldü. Ayrıca merkezi İstanbul’da bulunan Suriye Muhalif Devrimciler Güçler Koalisyonu (SMDK) ile Gaziantep’te faaliyet yürüten Suriye Geçici Hükümeti’nin Türkiye dışına çıkarılmasının da aynı görüşmelerde konuşulan konular arasında yeraldığı iddia edildi.

İddiaya göre, yeni karar ve yönetim merkezinin Riyad olmasının kararlaştırıldığı toplantıda, silah ve lojistik destek konusunda Ürdün ve Mısır’ın daha etkin kullanımı da karara bağlandı. Trump yönetiminin Suudi Arabistan’ın yeni süreçte ‘lider’ rolü üstlenmesini istediği, Suudi yetkililerin ise ABD’den İran’ın Tahran-Bağdat-Şam-Beyrut Şii koridorunun engellenmesi konusunda desteğini istediği öne sürüldü.

Riyad yönetiminin ayrıca İran’ın Yemen ve Bahreyn konusunda devam eden tutumu karşısında ABD’den daha etkin destek istediği de iddialar arasında yer aldı

SDG: ABD ON YILLARCA SURİYE'DE KALACAK

Bunu destekler şekilde, ABD'nin Suriye'de İslam Devleti ile mücadeledeki başlıca ortağı Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ABD ordusunun İslam Devleti (İD) yenildikten sonra Suriye'nin kuzeyinde on yıllarca kalacağını ve Kürtlerin ağırlıkta olduğu bölgeyle uzun dönemli ilişki kuracağını söyledi.

ABD'nin desteklediği milis grupların kurduğu SDG'nin gücünü ağırlıklı olarak, Türkiye'nin PKK'nın uzantısı olarak nitelediği YPG oluşturuyor.

Reuters'ta yer alan habere göre, SDG Sözcüsü Talal Silo, Reuters'a yaptığı açıklamada, Suriye'de kalmanın ABD'nin "stratejik çıkarlarına" olduğunu söyledi.

Silo, "Gelecek onlarca yılı kapsayan stratejik politikaları var. (Suriye'nin) kuzey bölgesi yönetimi ile... ABD yönetimi arasında uzun vadeli askeri, ekonomik ve siyasi anlaşmalar olacak" dedi.

ABD önderliğindeki İD karşıtı koalisyonun Suriye'nin kuzeyindeki birçok noktada konuşlandırdığı güçleri, Türkiye sınırı yakınlarındaki Kobani kentinde ise bir hava üssü bulunuyor.

ABD önderliğindeki koalisyon hava saldırıları, topçu ateşi ve özel harekat birlikleri ile SDG'ye destek oluyor.

ABD önderliğindeki koalisyonun sözcüsü ABD'li Albay Ryan Dillon, Reuters'ın uzun vadeli strateji hakkındaki sorularını Pentagon'a iletmesini istedi. Dillon, "IŞİD Rakka'da yenilse bile daha çok savaş gerekecek" dedi.

Dillon İD'nin elindeki Deir ez-Zor vilayetine atıfta bulunarak Fırat vadisi boyunca militanların güçlü olduğu pek çok nokta bulunduğunu belirtti.

ABD'nin SDG ve YPG ile işbirliği, YPG'yi PKK'nın uzantısı olarak niteleyen Türkiye için büyük bir sorun oluşturuyor.

YPG, Suriye-Türkiye sınır hattında 400 kilometre uzunluğunda kesintisiz bir bölgeyi kontrol altında tutuyor.

Silo, "Amerikalıların İslam Devletinden sonra da burada stratejik çıkarları olacak... (Yakın dönemde) askeri bir havalimanı için yer bulunması ihtimaline atıfta bulunmaya başladılar. Bunlar daha başlangıç aşaması, terk etmek için destek vermezler. Amerika bunca desteği bedava vermez" dedi.

Silo, Suriye'nin kuzeyinin ABD'li güçler için bölgede yeni bir üs olabileceğini ifade ederek, İncirlik'e atıfta bulundu, "Belki Türkiye'deki üsse alternatif olabilir" dedi.

YPG geçen ay ABD'nin YPG veya SDG'nin kontrolü altında bulunan Suriye'nin kuzey topraklarında yedi tane askeri üs kurduğunu açıklamıştı.

SDG'nin ABD'li güçlerin ülkede kalmaya devam edeceğini ifade etmesine rağmen Washington'un YPG ile birlikte hareket eden güçlere ve ülkenin kuzeydoğusunu kontrol altında tutan sivil konseylere destek vermeyeceğine yönelik endişeler de bulunuyor.

Silo, "Kamuoyu önünde, açık siyasi destek vermeleri için sürekli çağrıda bulunuyoruz" dedi ve ABD Dışişleri Bakanlığı ile SDG yetkilileri arasındaki ilk toplantının bu ay yapıldığını ifade etti.

Silo, "Şu anda Suriye'nin geleceği hakkında gerçek bir tartışma için görüşme yok. Güçlerimize siyasi destek verilmesi için girişimler var, ancak bunun daha güçlü olacağını umuyoruz" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler