HABER

ABD'nin yüzen üsleri uçak gemileri

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Irak'a yönelik muhtemel bir harekatta büyük rol üstlenecek uçak gemileri, 'yüzen kasaba' olarak adlandırılıyor.

ABD'nin yüzen üsleri uçak gemileri

Her biri yaklaşık 4.5 milyar dolar değerindeki 12 uçak gemisinin 8'i, 'Nimitz', ikisi 'Kitty Hawk', biri 'CV-67', diğeri de 'CVN-65 Enterprise' modelinde inşa edilmiş. Ortalama 6 bin kişinin görev yaptığı 'Nimitz'ler, enerjilerini nükleer reaktörden sağlıyor. Saatteki hızları yaklaşık 64 kilometre olan uçak gemilerinin her biri 85 savaş uçağı taşıyor.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Nimitz sınıfı gemilerden ABD Donanması'nda 8 adet bulunuyor. Uzun vadede bu sayının 12'ye çıkarılması planlanıyor. Uçak gemileri, enerjilerini ikişer adet nükleer reaktörden temin ediyor. İlki 31 Mart 1967 tarihinde donanmaya katılan Nimitz'lerin ortalama ömrü ise 50 yıl.

ABD Donanması'na yıllık maliyeti ortalama 150 milyon dolar olan bu uçak gemilerinin faaliyet süresi boyunca toplam faturası ise 21.3 milyar dolar. 3 bin 200'ü bahriyeli, 2 bin 800'ü havacı olmak üzere toplam 6 bin personelin görev yaptığı 'Nimitz' sınıfı gemilerin isimleri şunlar:

"USS Nimitz, USS Dwight D. Eisenhower, USS Carl Vinson, USS Theodore Roosevelt, USS Abraham Lincoln, USS George Washington, USS John C. Stennis ve USS Harry S. Truman."

Bu arada, Nimitz modelinde yapımı devam eden Ronald Reagan uçak gemisi 2003 yılında, George H. W. Bush uçak gemisi ise 2008 yılında denize indirilecek.

GEMİLERİN GÖREV KÜNYELERİ Nimitz sınıfı uçak gemilerinden Abraham Lincoln, ilk Batı Pasifik görevine 1991 yılında çıktı. Gemi daha sonra Körfez Savaşı'nda görev yaptı. Sonraki yıllarda ise, Körfez Savaşı sonrasında Irak'ın güneyinde oluşturulan uçuşa yasak bölgede sürdürülen "Güney Keşif Operasyonu" ile Afganistan'daki Kalıcı Özgürlük Operasyonu'na katıldı.

25 Temmuz 1998 yılında denize indirilen USS Harry S.Truman ise bugüne kadar sadece "Güney Keşif Operasyonu'nda görev aldı. Gemi, F-14, F/A-18 ve düşman hedeflerindeki elektronik aksamı tahrip etme kapasitesine sahip EA-6B uçaklarını taşıyor.
4 Temmuz 1992'de denizle buluşan USS George Washington uçak gemisi ise, Afganistan'a yönelik "Kalıcı Özgürlük" harekatı ile "Güney Keşif Operasyonu'nda görev aldı. Körfez'deki 6 aylık görevini tamamladıktan sonra da 20 Aralık 2002 tarihinde ABD'nin Virginia eyaletindeki Norfolk Deniz Üssü'ne geri döndü.

USS Nimitz 2025, USS Dwight D. Eisenhower 2027, USS Carl Vinson 2032, USS Theodore Roosevelt 2036, USS Abraham Lincoln 2039, USS George Washington 2042, USS John C. Stennis 2045, USS Harry S. Truman ise 2048 yılına kadar ABD Donanması'na hizmet vermeye devam edecek.

NIMITZ UÇAK GEMİLERİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ Üretici: Newport News Shipbuilding Co., Newport News, Va.
Motor Gücü: İki nükleer reaktör 4 şaft, her biri 5 bıçaklı 4 pervane
Uzunluk: 332.85 metre
Uçuş Güvertesi Genişliği: 76.8 metre
Güverte Yüksekliği: 40.84 metre
Ağırlık: 87 bin 300 ton
Hız: 64 km/saat
Uçak kapasitesi: 85
Uçak Asansörü: 4
Mancınık Adedi:4
Silah teçhizatı: 4 Sea Sparrow füze rampası, 7 Phalanx CIWS 20 mm top.

Diğer taraftan, ABD Savunma Bakanlığı, muhtemel Irak harekatında görev alacak Abraham Lincoln'un Avustralya-Perth Limanı'nda, USS George Washington'un ABD'deki Norfolk Deniz Üssü'nde ve Kitty Hawk'ın Japonya'nın Yokosuka Limanı'nda hazır beklediğini, geçen hafta ortasında Fransa'nın Marsilya Limanı'ndan demir alan USS Harry S.Truman'ın ise Akdeniz'in doğusuna doğru seyir halinde olduğunu açıkladı.

'KITTY HAWK'LARIN ÖZELLİĞİ
'Kitty Hawk' uçak gemilerinden ABD Donanması'nda şu anda 2 adet bulunuyor. Bu gemiler, 8 adet buhar kazanı ile çalışıyor. Saatte ortalama 64 km hız yapabilen Kitty Hawk'lar, 85 uçak kapasitesine sahip. ABD Donanması'na yıllık maliyeti 141'er milyon dolar olan 'Constellation' 2003 yılında, Kitty Hawk ise 2008 yılında ömrünü tamamlayacak.

Kitty Hawk'lar F-14, F/A-18, EA-6B, S-3 A/B ve E-2CA uçakları ile SH-60 helikopterlerini taşıyor. Bu sınıf uçak gemilerinden 'Constellation', halen Basra Körfezi'nde Güney Keşif Operasyonu görevini yürütüyor.

'Enterprise' uçak gemisi ise, enerjisini 8 adet nükleer reaktörden temin ediyor. Saatteki hızı yaklaşık 64 km olup 85 adet uçak taşıyor. CV-67 modelleri ise 8 adet buhar kazanıyla çalışıyor. Hızı yaklaşık 55 km ve 85 uçak kapasitesine sahip.

YUMUŞAK İNİŞİN ÖNEMİ Amerika için uçak gemilerinin en büyük avantajı, herhangi bir ülkeden hava sahasını ya da hava alanlarını kullanmak için izin almak zorunda kalmadan, uluslararası sularda operasyonlarına devam edebilme şansı vermesi. Ayrıca bu durum, askeri üs kurma problemini de ortadan kaldırıyor. Uçak gemisinin belli bir hızda, hiç durmadan ilerlemesi gerekiyor. Bu hız, uçakların inişini yumuşak yapabilmeleri için gerekli. Aksi takdirde, zaten büyük süratle güverteye inen uçakların yere çarpışı da çok şiddetli olabiliyor. Bu sebeple bir yandan geminin rotası ayarlanırken, diğer yandan da hızı sürekli kontrol altında tutuluyor.

'ŞİŞMAN KEDİLER'İN MAHARETİ Uçağın, yaklaşık futbol sahası büyüklüğünde bir alanda kalkışını gerçekleştirebilmesi için çok büyük fırlatma gücüne ihtiyaç var. Bunu da "Şişman Kediler" adı verilen ve buhar gücüyle çalışan mancınıklar sağlıyor. Kalkış öncesi uçağın ön tekerleğine bağlanan mancınık, 2 saniyeden kısa süre içinde 37 tonluk bir uçağı 300 kilometrelik hıza ulaştırıyor. Bu kadar kısa süre içinde oluşan itme gücünün pilot üzerinde oluşturduğu basınç ise, yer çekiminin yaklaşık 3 katı büyüklüğünde. Bu mancınıklardan geminin güvertesinde toplam 4 tane bulunuyor.

PİLOTUN 'İNİŞ' KABUSU
Geri dönüşlerde ise bu kez "Yakalayıcı Teller" devreye giriyor. Pilotlar için iniş, kalk ABD Donanması'na hizmet vermeye dıştan daha riskli. Uçak gemisine yeterince yaklaştıklarında aniden hız kesiyorlar ve bu esnada da kalkıştakine benzer basınç oluşuyor. Uçak inişe geçtiğinde, kuyruğun altında bulunan "Yakalayıcı Teller"e takılacak "Tutucu Uç" ortaya çıkıyor. Tekerlekler güverteye değer değmez, "Tutucu Uç", güvertenin altına yerleştirilmiş hidrolik çekiçlere bağlı 4 adet tel kablodan birisine takılarak uçağı durduruyor. Her biri 5 cm kalınlığındaki bu teller, uçağın hızını, yaklaşık 300 kilometreden bir anda 0 kilometreye düşürüyor.

Pilotlar için güverteye inme becerisi, acemilikten profesyonelliğe geçtiklerinin bir göstergesi aslında. Ancak yine de her iniş başarılı olmayabiliyor. Telleri kaçıran pilot, bir tur daha atarak tekrar inmeyi deniyor.

En Çok Aranan Haberler