3 yıl önce varılan mutabakata rağmen, Amerika'nın Kuzey Irak'ta topladığı bilgilerin, Ttürk tarafına tam 6 saat sonra ulaşabildiği ortaya çıktı. Türkiye'nin çabası, bu süreyi en aza indirmek ama hala engeller var.
Sadece nisan ayında verilen 15 şehit. Son olarak Tunceli'deki Sarıyayla Karakolu'na yapılan baskın. Gündemde yine Amerika ile zar zor yürüyen "anlık istihbarat paylaşımı" var.
Anı anına paylaşılması gereken bilgiler, bugün Türkiye'nin eline ancak 6 saatte ulaşabiliyor. O süre de yeni 6 saate indirilebildi. Çünkü daha önce bilgilerin Türkiye'ye ulaşması 24 saati aşıyordu.
Şubat ayında Amerikan Savunma Bakanı Gates'in Türkiye ziyaretinde 24 saatin çok uzun olduğu anlatıldı. Görüşmeler ve yapılan çalışmalar sonrasında, bu süre 6 saate indirildi.
O çalışmaların büyük bir kısmı da Türkiye-Amerika ve Irak arasındaki üçlü mekanizma toplantılarında yapıldı.
"Kaçmaları için 10 dakika bile yeter"
Ancak CNN TÜRK'e konuşan kaynaklar, bu sürenin hala yetersiz olduğu görüşünde. Kaynaklar, "6 saat değil, 10 dakikalık bir süre teröristlerin kaçması için yeterli" diyerek, Amerika'dan daha fazla işbirliği istediklerinin mesajını verdi.
İstihbarat bilgilerinin anı anına paylaşılamamasının önünde hala engeller var. Kaynaklar, "Bazen kötü hava koşulları veri toplamaya engel oluyor, bazen de farklı noktalara bilgiler iletildiği için süre uzuyor" dedi.
Amerika'nın insansız hava uçaklarının özellikle Kuzey Irak'ta topladığı bilgiler, önce Amerika'nın istihbarat merkezine, ardından da Türkiye-Amerika-Irak arasında kurulan üçlü mekanizmanın Erbil'deki ofisine gidiyor. Bu da bilgilerin Türk tarafına iletilmesini geciktiriyor.