BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği'nin genişleme sürecini, 'tarıma sübvansiyon', 'aşırı sağcı partilerin kuvvet kazanması' ve İrlanda'daki referandum oylamasından hayır çıkması ihtimali' sorunlarının tehdit ettiği belirtiliyor.
Bu yılın başlarında Avrupa Birliği'nin açıkladığı plan gereğince, aralıkta yapılacak Kopenhag Zirvesi ile 10 aday ülkeyle müzakerelerin sona erdirileceğini ifade eden uzmanlar, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nin ise 2004'te tam üyeliklerinin garanti edildiğini kaydediyor. Ancak, Polonya gibi çiftçi ağırlıklı fakir ülkelerin, Avrupa Birliği'nin yüzde 80'i çiftçilere ve fakir bölgelere gönderilen bütçesini ciddi şekilde zorlayabileceğini vurgulayan uzmanlar, komisyonun, aday ülkelerin çiftçilerinin ilk basamakta, Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerin aldığı miktarın sadece çeyreğini almasını ama bunu da ilk 10 yıllk döneme yayarak, daha sonrasında onların da aynı payı alabilmesini tasarladığını hatırlatıyor. Ancak, tüm aday ülkelerin, bunu 'büyük haksızlık' olarak nitelendirdiğini ve 'çiftçilerin böyle durumda zengin batı komşularıyla yarışmasının imkansız olduğunu' belirttiklerini ifade eden uzmanlar, üye ülkelerin ise bunun tam tersini savunduğunu bildiriyor. Uzmanlar, üye ülkelerin endişesinin, '10 yıl üzerinden, doğulu çiftçilere yapılacak direkt ödemelerin, uzun dönemli Avrupa Ortak Tarım Politikası Reformu'nu imkansız kılacağına' dayandığını aktarıyor.
İkinci sorunu ise 'Avrupa'da yabancı karşıtı partilerin oylarını devamlı artırmaları' olarak açıklayan uzmanlar, Fransa'nın Jean Marie-Le Pen'i, Avusturya'nın Jörg Haider'i, İtalya'nın Umberto Bossi'si ve Hollanda'nın Pim Fortuyn'u gibi grupların, yabancı düşmanlığı ve popülist akımların özelliklerini taşıdığına dikkat çekiyor.
Üçüncü sorunun ise İrlanda'da yapılacak referandum olduğunu vurgulayan uzmanlar, tüm Avrupa Birliği antlaşmalarının, her üye ülke tarafından onaylanmak zorunda olduğunu belirtiyor. İrlandalı seçmenlerin, Nice Antlaşması'nı geçen yıl bir referandumla reddettiklerini hatırlatan uzmanlar, "İrlandalıların yine 'hayır' deme ihtimalleri yüksek oranda görülüyor. Daha derin bir endişe de, bir İrlandalı'nın 'Nice Antlaşması'na hayır' demesinin, Avrupa'nın daha da soğuklaşan ortamının delili olacağıdır" diyorlar.