HABER

AB'nin Türkiye karnesi “kırıklarla dolu”

ECFR, Avrupa Birliği'nin 2010’da Türkiye ile ilişkilerdeki performansını değerlendirirken bir hayli başarısız sayılan “D+” notunu verdi.

Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilişkilerinde başarısız olduğu bildiriliyor. Brüksel merkezli etkin düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR), AB kurumlarının 2010 yılında dış politikasında gösterdiği performansını değerlendirirken bir hayli başarısız sayılan “D+” notunu verdi.

Merkezi Brüksel’de olan Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR), üye ülkelerin ve AB kurumlarının uluslararası politikada 2010 yılı boyunca hangi alanlarda başarılı olduğunu ve hangi alanlarda yetersiz kaldığını derecelendirdi. Dış politika alanında AB'nin en başarısız bulunduğu konular arasında Türkiye'ye ilişkin politikaların ağırlıkta olduğu gözleniyor.

AB’Yİ EN ÇOK BÖLEN KONU TÜRKİYE

BBC Türkçe servisine göre, ECFR'nin karnesinde AB'nin başarısızlıkları arasında Türkiye'ye ilişkin politikaların sıkça adı geçiyor. Düşünce kuruluşu, AB'yi 2010 yılında en çok bölen konunun Türkiye olduğu tespitinde bulunuyor.

A'dan F'ye doğru inen bir not çizelgesine göre, AB politikalarını değerlendiren ECFR, Türkiye ile ikili ilişkilerde AB'nin performansını, bir hayli başarısız sayılan D+ hanesine yerleştiriyor.

“YUNANİSTAN ARTIK HEVESLİ DESTEKÇİ DEĞİL”

ECFR, Fransa ve Almanya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine açıkça karşı çıktığı, Kıbrıs Rum Kesimi’nin, müzakerelere yönelik veto tehdidini sürdürdüğü ve Yunanistan'ın hevesli bir Türkiye destekçisiyken şu an sürece seyirci kaldığını belirtiliyor.

Türkiye'nin üyeliğini destekleyen kampın ise, İngiltere, İspanya, Finlandiya, İsveç ve İtalya'nın yanı sıra Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin çoğunluğundan oluştuğu saptaması yapılıyor.

“AB İNSAN HAKLARI TÜRKİYE ÜZERİNDE ETKİNLİĞİNİ YİTİRDİ”

AB içindeki bu bölünmenin birliğin Türkiye üzerindeki nüfuzunu olumsuz etkilediğini düşünen ECFR, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda AB'nin özellikle 2002-2006 döneminde Türkiye üzerinde sahip olduğu etkinliğini artık önemli ölçüde yitirmiş olduğunu kaydediyor ve AB'nin insan hakları açısından Türk iç siyasetini etkileme gücüne C- notunu uygun görüyor.

Türkiye ile AB arasında bölgesel konulardaki ilişkilere verilen not da gene C- olarak kalıyor.

“TÜRKİYE ORTADOĞU POLİTİKALARINDA AB’NİN ÖNCELİKLERİNDEN UZAKLAŞTI”

ECFR, 2010 yılında Türkiye'nin özellikle Orta Doğu'daki komşularıyla izlediği politikalarının, AB'nin öncelikli politikalarından uzaklaştığına dikkat çekiyor. Bu konuda en çarpıcı iki örnek, Türkiye'nin İran'a yönelik yeni yaptırımlara koyduğu muhalefet ve İsrail ile arasının açılması olarak değerlendiriliyor.

ECFR, Kıbrıs konusunda AB'nin Türkiye ile ilişkisine ise D+ notunu vererek başarısız sayıyor.(ANKA)

En Çok Aranan Haberler