HABER

AB'nin Türkiye'ye tarih vermesi şüpheli

BRÜKSEL (İHA) - Türkiye, uyum yasalarını kabul ederek AB'ye üyelik noktasında büyük bir adım atmasına rağmen Avrupa Komisyonu bürokratları, Ankara'ye kesin bir tarih verilip verilmeyeceği konusunda kuşkulu.

"TBMM'de kabul edilen 3. reform paketi, Avrupa Birliği'nin yıl sonunda yapacağı Kopenhag Liderler Zirvesi'nde Ankara'ya üyelik takvimini açıklaması için yeterli mi?" sorusuna hiçbir yetkili kesin bir cevap veremiyor.

Tatillerini Brüksel'de geçiren Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili bürokratlarına göre genel görüş, Ankara ile önce tarama müzakerelerinin başlatılması ve bu süre zarfında da yapılan yasal değişikliklerin günlük yaşama nasıl yansıyacağının beklenmesi yönünde. Bürokratlar, "Türk Parlamentosu kimsenin beklemediği önemli bir adımı attı, zamanlama açısından gecikmeye yol açmadı. Ama henüz herşey bitmiş değil, Brüksel bir süre daha beklemek zorunda" diyor.

Daha net konuşanlar ise genelde başkentlerin resmi ağızdan söyleyemediklerini seslendiren Avrupa Parlamentosu üyeleri. Dışişleri Komisyonu'nun Alman Hıristiyan Demokrat Başkanı Elmar Brok, basına yaptığı açıklamada Türkiye'ye şu anda sözlü destek vermekten öteye gidemeyeceklerini itiraf etti. Brok'a göre Türk ordusunun siyaset üzerindeki etkisi devam ediyor ve bu konuda henüz yasal düzenleme yapılmış değil. Ayrıca Türkiye'nin Avrupa standartlarında bir hukuk devleti olduğunu söylemek için de vakit daha çok erken. Brok, "Önce yapılan yasal değişikliklerin uygulamada nasıl işletileceğine bakılacak" yorumunda bulundu.

Türkiye'de Kürt konusuna gösterdiği önem ile tanınan İngiliz Parlamenter Barones Ludford da, hemen hemen aynı görüşte. O da sadece kağıt üzerindeki değişikliği değil, bu değişimin zihniyet üzerine nasıl yansıdığını görmek istendiğini vurguladı. Türkiye ile Avrupa Parlamentosu arasındaki siyasi diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu'nun Avrupalı başkanı Hollandalı Joost Lagendijk'a göre de, Türkiye kamuoyu Kopenhag Zirvesi'nden önemli beklentiler içine girmemeli.
Avrupa Komisyonu'nun Türkiye raporunu hazırlamakta olan bürokratları Türkiye'de reform sürecini yüreklendirici bir formül üzerinde çalışacaklarını söylemekle yetiniyorlar.

Bu arada, gözler şimdi Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını yapan Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a çevrildi. Kopenhag'ın da Avrupa Komisyonu'ndan farklı bir ifade kullanması yani Türkiye'nin üyelik takvimi açısından şimdiden bağlayıcı bir taahhüt altına girmesi beklenmiyor.

Ay sonunda Danimarka'nın Helsingor kentinde yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısının önemli gündem maddelerinden biri de Türkiye olacak. Ancak yine de Almanya'daki seçimlerden önce AB tarafından Türkiye'yi tatmin edici bir açıklama yapılacağı sanılmıyor.

En Çok Aranan Haberler