HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

- ab'nin yeni dönem başkanı

IHA00CA5A8-DIS/31-MAY-0454-11BD6

- AB'NİN YENİ DÖNEM BAŞKANI: DANİMARKA
- 2000 YILININ EYLÜL AYINDA AVRUPA BİRLİĞİ'NİN GÜÇLENDİRİLMESİNİ REDDEDEN DANİMARKA, 1 HAZİRAN'DA KONSEY DÖNEM BAŞKANLIĞI'NI İSPANYA'DAN DEVRALACAK

BRÜKSEL (İHA) - 2000 yılının Eylül ayında Avrupa Birliği'nin güçlendirilmesini reddeden Danimarka 1 Haziran'da Konsey Dönem Başkanlığı'nı İspanya'dan devralacak. Ancak Kopenhag yönetimi ortak para, göç ve güvenlik politikalarından referandumla ayrıldığı için bu alanlardaki yetkilerini, Dönem Başkanlığı 1 Ocak'ta başlayacak olan Yunanistan'a devredecek.
Avrupa Birliği üyeliği Avrupalı olmaya, kendini Avrupalı hissetmeye yetmiyor. Birlik Avrupası'nın küçük üyelerinden Danimarka böyle bir ülke. Birlik merkezinde hazırlanıp hükümetlerin onayına sunulan, bütünleşme sürecinin hızlandırılmasıyla ilgili bütün girişimler Danimarka'da şüpheyle karşılanmış ve hatta Danimarkalılar geleceğin Avrupası'nı şekillendirenlere sandık başında beklenmedik dersler vermiştir. Danimarka halkı, Avrupa ekonomik ve para birliğine temel oluşturan Maastricht Anlaşması'nı bundan tam on yıl önce reddetmişti.
1992 Haziranı Danimarkalıların hafızasında savaş sonrasının en önemli tarihi olarak yer etti. 2 Haziran'daki halkoylamasında Maastricht Anlaşması'nı reddedip Avrupa'yı siyasi şoka uğratan Danimarkalılar, oylamadan üç hafta sonra ise Avrupa Futbol Şampiyonası'nın finalinde ezeli rakibi Almanya'yı 2-0 yenerek kolay yutulur lokma olmadığını göstermişti.
Dönemin Dışişleri Bakanı Uffe Ellemann Jensen kendisini de hayal kırıklığına uğratan halkoylamasıyla futbolda kazandıkları zaferi kastederek, "Avrupalı olamıyorsan, onları yeneceksin" demişti. Maastricht referandumunun sadece 46 bin oyla kaybedildiği hatırlatılsa bile eski Danimarka Dışişleri Bakanı 2 Haziran'ın hayatının en kötü günü olduğunu söylüyor.

DANİMARKA PARLAMENTOSU PARA BİRLİĞİNİ KABUL ETMİŞTİ
Danimarka Parlamentosu, Avrupa ekonomi ve para birliği anlaşmasını 25'e karşı 130 oyla kabul etmişti ve bütün kamuoyu araştırmaları referandumda "evet" oylarının ezici çoğunluğa ulaşacağını göstermekteydi. Zamanın Avrupa Topluluğu, ekonomi birliğine start vermek ve topluluk bünyesindeki işbirliğini çevre, tüketici, güvenlik ve savunma politikalarına da yaymak istiyordu.
Danimarkalılar ise buna karşıydı. Halkoylaması bu küçük ülkeye bütün Avrupa'nın sempatisini kazandırdı. Siyasi liderler şaşkınlık içinde, "Nasıl olur da halktan bu kadar kopulur" diye hayıflanıyorlardı. Avrupa başkentlerinde Maastricht Anlaşması'nı kurtarmanın yolları aranıyor ve Danimarka örneğinin Birliğe karşı olanları cesaretlendirmesinden endişe ediliyordu. 18 Mayıs 1993'teki ikinci oylamada 4 önemli rezerv koyarak birlik anlaşmasını onaylayan Danimarka hala bu rezervlerinden vazgeçmiş değil.
2000 yılının Eylül ayında da birliğin güçlendirilmesini reddeden Danimarka, 1 Haziran'da Konsey Dönem Başkanlığı'nı devralacak. Ancak Kopenhag yönetimi ortak para, göç ve güvenlik politikalarından referandumla ayrıldığı için bu alanlardaki yetkilerini, dönem başkanlığı 1 Ocak'ta başlayacak olan Yunanistan'a devredecek.
(DW-GS-MEM-DE-D)
31.05.2002 13:58:10 TSI
NNNN

En Çok Aranan Haberler