HABER

AB'ye bahane bırakmayacağız

ANKARA (İHA) - Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde yapılması gereken yasal düzenlemeleri ve uygulamadaki aksaklıkları takip etmek üzere kurulan Reform İzleme Grubu, 'gayrimüslümler'in yoğunlukta olduğu Antalya ve Alanya'da kilise açılmasına izin verilmesini kararlaştırdı.

Komite, ayrıca TRT'nin farklı dil ve lehçelerde yayın yapabilmesi için gerekli çalışmaların hızlandırılmasına karar verdi. Reform İzleme Grubu 5. toplantısını Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün başkanlığında gerçekleştirdi. Yeni Başbakanlık Binası'nda yaklaşık 1 saat süren toplantıya Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ve ilgili bükoratlar katıldı. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Gül, AB ile ilişkilerde çok önemli bir döneme girildiğini belirterek, bu süreçte ilerleme raporlarının büyük önem taşıdığını kaydetti. İlerleme raporlarında Türkiye'nin siyasi kriterleri gerçekleştirip gerçekleştirmediğinin yer aldığını belirten Gül, çıkarılan yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesinin hükmetin öncelikli görevi olduğunu dile getirdi.

Reform İzleme Grubu'nun Anayasa Değişikilik Paketi'nin onaylanmasının ardından ilk toplantısını yaptığını hatırlatan Gül, önümüzdeki dönemde Anayasa değişikliğine uygun yasaların çıkarılması gerektiğini söyledi. Hayata geçirilecek reform düzenlemelerinin başında Türk Ceza Kanunu Tasarısı bulunduğunu ifade eden Gül, Meclis'e sevkedilen tasarının Temmuz ayı içinde yasalaştırılmasını hedeflediklerini kaydetti. Ceza Kanunu ile birlikte Dernekler Kanunu'nun da hayata geçirilmesi için çalışmaların hızlandırılacağını anlatan Gül, Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın da öncelikli gündem maddesi olduğunu söyledi.

Gül, siyasi kriterlerin en önemli maddelerinden biri olan 'farklı dil ve lehçelerde yayın yapılması'nı sağlayacak düzenlemelerin de bir an önce gerçekleştirilmesini kararlaştırdıklarını vurguladı. Konuyla ilgili dün TRT'den Sorumlu Devlet Bakanı Beşir Atalay, AB Genel Sekreteri Büyükelçi Murat Sungar, RTÜK Başkanı Fatih Karaca ve TRT yönetimi ile farklı dil ve lehçelerdeki yayınların bir an önce başlaması konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını kararlaştırdıklarını ifade eden Gül, TRT Yönetim Kurulu'nun yarın bir toplantı yapacağın açıkladı. Farklı dil ve lehçelerde yayın yapılması için gerekli düzenlemenin ne şekilde olacağına TRT Yönetim Kurulu'nun karar vereceğini kaydeden Gül, "Yeni bir kanuna ihtiyaç yok. TRT Yönetim Kurulu iyice tartışarak bir karar verecektir.

Yönetim Kurulu bu konuya bir çözüm bulacak" diye konuştu. Bakan Gül, toplantıda gayrimüslüm vatandaşların sorunlarının da kapsamlı olarak masaya yatırıldığını anlattı. Gayrimüslümlerin çoğunlukta olduğu Antalya ve Alanya'da kilise açılmasına izin verileceğini belirten Gül, "Bu bölgede turist sayısı çok fazla. 10-15 bin civarında turist var, bunların da ibadet ihtiyaçları var. Bunların karşılanması için çalışmalar hızlandırılacak. Hristiyanlar için kilise yapılmasına izin verilecek. Bir talep var, onlar teşebbüs ediyor, biz de idari engelleri kaldıracağız" dedi. Gül, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması ile ilgili ayrı bir çalışma yürüttüklerini de dile getirdi. Türkiye'de uygulama ile ilgili görünür değişiklikler olduğunu vurgulayan Gül, uygulamaya dönük düzenlemelerin AB'ye girdikten sonra da devam edeceğini söyledi. "Bizim amacımız Türkiye'de en yüksek düzeyde demokrasi ve özgürlükleri gerçekleştirmektir" diyen Gül, hükümet olarak AB'ye hiçbir bahane bırakmak istemediklerini belirtti. Gül, "Raporların yazımı erkene alındı. Biz bu düzenlemeleri kendi halkımızın mutluluğu için yapıyoruz. Ancak AB'nin siyasi kriterlerini de en kısa sürede gerçekleştireceğiz. Kritik eşiği geçtik" mesajını verdi.

En Çok Aranan Haberler