İzmir (AA)- Uluslararası Stratejik Araştırma Eğitim ve Danışma Merkezi Platformunun (USADEM) Türkiye'nin 15 ilinde 1900 denek üzerinde yaptığı "AB Sürecinde Türkiye'nin Sosyo-Politik Profili" konulu araştırmada, halkın AB'ye girme isteğinin gün geçtikçe azaldığı ortaya çıktı.
Platformun Araştırma Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Armağan, düzenlediği basın toplantısında, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Bursa, Balıkesir, Aydın, Antalya, Kayseri, Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Trabzon ve Kars'ı kapsayan araştırmada, 2 bin 100 deneğin 1900'ünün değerlendirmeye tabi tutulduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Armağan, 2002 yılında yaptıkları araştırmada Türkiye'nin AB'ye üye olmasını isteyenlerin oranının yüzde 76, gençlerin isteğinin ise yüzde 84 olduğunu belirterek, üyelik süreciyle ilgili isteğin geçen 4 yılda genelde yüzde 57, gençlerde ise yüzde 55'e düştüğünü kaydetti.
Yapılan araştırmada, Türk halkının en güvendiği kurumların başında yüzde 81 ile ordu, yüzde 79 ile Cumhurbaşkanlığı, yüzde 70 ile üniversite, yüzde 64 ile yargı, yüzde 64 ile sivil toplum kuruluşlarının geldiğini belirten Prof. Dr. Armağan, en az güvenilen kurumlar listesinin başında yüzde 35 ile yerel yönetimlerin yer aldığını, bunu yüzde 33 ile Diyanet İşleri, yüzde 31 ile basın, yüzde 19 ile siyaset kurumlarının takip ettiğini bildirdi.
Araştırmada AK Parti'yi başarılı bulanların oranının yüzde 31, başarısız bulanların oranının ise yüzde 28 olduğunu ifade eden Prof. Dr. Armağan, muhalefet partisi CHP'yi başarılı bulanların oranının yüzde 12, başarısız bulanların oranının ise yüzde 56 olduğunu belirtti.
Bugün seçim olsa oy verilecek partilerin başında yüzde 21 ile AK Parti'nin geldiğini, CHP'nin yüzde 10.5 ile ikinci sırada yer aldığını bildiren Prof. Dr. Armağan, MHP'nin yüzde 10.06, DYP'nin yüzde 9.6'lık oy diliminde görüldüğünü kaydetti.