YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Acarlar Longozu Çalıştayı'nda risk uyarısı

Türkiye'nin ikinci büyük longozu olan Acarlar Longozu (subasar ormanı)'nun korunması amacıyla Kaynarca Kaymakamlığı ve Doğu...

Türkiye'nin ikinci büyük longozu olan Acarlar Longozu (subasar ormanı)'nun korunması amacıyla Kaynarca Kaymakamlığı ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliğiyle gerçekleştirilen Acarlar Longozu Çalıştayı tamamlandı. Çalıştay bildirgesinde sahanın ekonomik ve sosyal önemi ile birlikte yaşanan çevre sorunları ve geleceğe ait yatırım plan kararlarının ekosistemin sürdürülebilirliğini riske soktuğu belirtildi.
Acarlar Longozu Araştırma, Bilgilendirme ve Uygulama ve Rekreaktif Amaçlı Planlama Çalışması Projesi kapsamında, 8 - 9 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştayın sonuç raporunda 10 başlık altında çeşitli konulara dikkat çekildi.
Kaynarca Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Başkanı Doç. Dr. Barbaros Gönençgil, Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye Temsilcisi Nilüfer Araç ve Sakarya İl Çevre Orman Müdürü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Osman Demirel tarafından hazırlanan sonuç bildirgesinde, coğrafi tanımlaması yapılan longozda tarımsal toplulukların yanı sıra, sucul, kumul, orman ve subasar (Longoz) ekosistemlerinin yaşandığı belirtildi. Türkiye'de varlığı bilinen 460 kuş türünden 178'inin longoz içinde yaşadığı vurgulandı. Raporda sahanın ekonomik ve sosyal önemi ile birlikte yaşanan çevre sorunları ve geleceğe ait yatırım plan kararlarının ekosistemin sürdürülebilirliğini riske soktuğu kaydedildi.
Longozun korunabilmesi için yalnızca bulunduğu alanda değil Sakarya Nehri deltasının da ekosistemin korunması gerektiğine dikkat çekilen raporda; "Acarlar Longozu Sulak Alan Yönetim Planı içerisinde yer olan Özel Hüküm Bölgesi'nin yaratabileceği çevre sorunları nedeniyle bu bölgenin plandan çıkarılması da dahil olmak üzere alınabilecek her türlü tedbirin gözden geçirilmesi sağlanmalıdır." denildi. Bölgenin korunması için Kaynarca ve Karasu'daki sivil toplum kuruluşlarının ulusal kuruluşlar ve yerli halkla ortak çalışmalar gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekilen raporda, ekolojik bütünlük vurgulanarak, Sakarya Nehri'nin ağzından Batı'ya Karaboğaz mevkiine kadar kıyı ve gerisindeki kıyı bölgesinde hiçbir sanayi ve liman faaliyetine yer verilmemesi gerektiği kaydedildi.
Longoz içindeki mülkiyet sorunlarının takas ve kamulaştırma gibi seçeneklerle çözülmesi istenirken SİT alanı sınırlarının ise detaylı haritalarla gösterilmesi, koruma amaçlı imar planları yapılması gerektiği belirtildi. Longozun Hacallar Köprüsü bölümüne kuş gözlem kulesi yapılması, Başoğlu İlkokulu binasının ziyaretçi ve eğitim merkezi haline getirilmesi, Turnalı köyü bölgesine 'Kara Kayıkları' ile dolaşmaya imkan verecek alt yapı ve göl gezi rotası haritası çizilmesi, yöre halkına sahayla ilgili ekolojik bilgiler verilmesi ve alan rehberleri yetiştirilmesi önerildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler