DENİZLİ (İHA) - Günlük hayatımızda birçok kişinin sofrasında yer alan acı biberin tedavi amaçlı kullanılmasının yanı sıra bir suç aleti olarak da kullanıldığı belirtildi.
Denizli Devlet Hastanesi tarafından aylık olarak çıkartılan 'Bizim Hastane' adlı yayın organında yer alan bilgilere göre, dünya literatüründe biberle işlenen cinayet vakasının ilk kez 1964 yılında gerçekleştiği belirtildi. Biberle işlenen cinayetlerin mağdurlarının daha çok küçük yaşta çocuklar olduğunu ifade eden yetkililer, ağız ve burun deliklerine zorla biber sokularak asfiksiye neden olduğu ve acı biberin soyguncuların kurbanlarını geçici olarak kör etmek için gözlerine kırmızı biber tozu atılarak hırsızlığı gerçekleştiği ifade edildi. Acı biberin işkence amacıyla da kullanıldığı belirtilen açıklamada, "İşkence amacıyla ağız, burun, anüs, üretya veya vagineye sürülmek suretiyle özellikle Hindistan'da kullanılıyor. Vücut ağırlığı 60 kilogram olan bir insanı öldürmek için 9 gram capsaicin yeterli olabilir. Bu insan öldüren zehirler oldukça yüksek bir miktardır. Fakat küçük yaşta çocukları bundan daha azı bile öldürebilir. Ölümcül dozun verilmesinde 4-26 dakika sonra deney hayvanları ölmektedir. Yani oldukça hızlı etkili bir zehirdir. Ölüm nedeni kan basıncının düşmesi ve solunum durmasıdır. Otopside mide iç duvarında irritasyona bağlı şiddetli kızarıklık, erezyonlar hatta ülser görülebildiği" ifadesi yer aldı. Biberle pişirilen yemeklerin uzun süre saklanabildiği belirten makalede, "Capsaicin'in antibakteriyel etkileri vardır. Biberle pişirilen gıdalar bozulmadan uzun süre saklanabilir. Bu bilgi, eski çağlardan beri hem gıdaların hem de yara bakımından kullanılmıştır" deniliyor.
Capsaicin içeren merhemlerin yararlı olduğunu açıklayan yetkililer, "Ağrılı durumlarda merhemler faydalı olabilir. Topikal uygulanan capsaicin psöriazis tedavisinde yararlıdır. Kemoterapi veya radyasyona bağlı acı ağız durumlarında faydalıdır. Küme baş ağrılarında intranazal olarak uygulanan özel bir capsaicin merhemi yararlıdır" dedi.