Açık Toplum Enstitüsü, 2006 yılında desteklediği projeleri ve gerçekleştirdiği faaliyetleri kamuoyuyla paylaşmak için bugün bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda Danışma Kurulu Başkanı Can Paker, Enstitü'nün "Büyük doğrularda ısrarcı olmak yerine doğruya giden yolu önemseyen" bakış açısını anlattı. Paker "Orta Sınıf'ın genişlemesi ve güçlenmesinin eşitliği, eşitliğin de demokrasiyi geliştireceği"nin altını çizdi.
Altıncı yılını yaşayan Açık Toplum Enstitüsü Türkiye Temsilciliği'nin Genel Müdürü Hakan Altınay ise 2001'den bu yana yoksullukla mücadeleden kadınlara uygulanan şiddeti engellemeye, AB-Türkiye ilişkilerini güçlendirmekten Anadolu'da gezici film festivali düzenlemeye çok sayıda sivil toplum projesine yaklaşık 8 milyon dolar destek verildiğini belirtti.
Altınay ‘sadece İstiklal Caddesi'nin granitlerinin değişimine bile daha fazla para harcandığına dikkat çekerek Açık Toplum Enstitüsü'nün kaynaklarını Türkiye'de sivil toplumun ve dolayısıyla toplumun gelişmesine harcadığını vurguladı. 2006 yılında Enstitü'den 30 projenin destek aldığı ve bu projeler için toplam 1.6 milyon dolarlık fon sağlandığı açıklandı.
Toplantıya Açık Toplum Enstitüsü tarafından desteklenen çeşitli projelerin yöneticileri de katıldı.
STK Uzaktan Öğrenim Proje Yöneticisi Alper Akyüz Türkiye'de sivil toplumun gelişimi için en önemli unsurlardan birinin eğitim olduğunu söyleyerek internet temelli bir eğitim modeliyle Bursa'dan Erzurum'a Türkiye'nin her noktasındaki sivil toplum çalışanlarına ve gönüllülerine ulaşabildiklerini anlattı. Akyüz bu sayede –Açık Toplum Enstitüsü'nün de öncelikli konularından olan- fırsat eşitliğinin sağlanabildiğine dikkat çekti.
Adalet Gözet Projesi Koordinatörü Seda Kalem üç farklı yöntemle Türkiye'de vatandaşın adalet mekanizmasını nasıl algıladığını, adaletten neler beklediğini ve basının konuya yaklaşımını araştırdıklarını açıkladı.
"AB-Türkiye İlişkileri'nde Kant'ı Aramak" başlıklı raporu hazırlayan Senem Aydın bu raporla, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı olan tutumundaki çifte standart yaklaşımın altını çizmeye ve böylelikle ‘Batıyı, Batının ilkelerini kriter alarak' eleştirdiklerini anlattı.
Uluslararası düşünce kuruluşu European Stability Initiative (ESI) adına katılan Nigar Göksel, Açık Toplum Enstitüsü'nün desteğiyle hazırladıkları "AB'de Genişleme Yorgunluğu" rapor dizisiyle AB ülkelerinde Türkiye'nin algılanışını ve Türkiye'nin üyeliğine yaklaşımını ülke bazında, tek tek incelediklerini söyledi.
Helsinki Yurttaşlar Derneği Genel Koordinatörü Emel Kurma Türkiye'de mülteci sorunuyla ilgili neler yaptıklarını ve Romanlar'ın kimlikleri ve hakları için yapılan çalışmaları anlattı.
Açık Toplum Enstitüsü'nün desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi'nde kurulan Görme Engelliler Teknoloji Eğitim Merkezi'ni anlatan Profesör Fikret Adaman Türkiye'de yaşayan yaklaşık 400.000 görme engelli insan için bu merkezin ve geliştirilen iletişim projelerinin ne kadar hayati olduğuna dikkat çekti.
Açık Toplum Enstitüsü'nün çalışmalarıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için www.aciktoplumenstitusu.org.tr adresine girebilir ya da Enstitü'yü arayabilirsiniz.