Uğur Dershanelerinde uygulanan açık uçlu sorularla deneme sınavı sonuçlarına göre en başarılı bölgelerin, İç Anadolu ve Ege Bölgesi olduğu belirlendi.
Kuruluşunun 45. yılını kutlayan Uğur Dershaneleri, eğitim dünyasında uzun süredir tartışılan açık uçlu sorulardan oluşan deneme sınavını 24 Şubat Pazar günü gerçekleştirdi. 10. Sınıf öğrencilerine uygulanan sınavdan bir gün önce de öğrencilere çoktan seçmeli sorulardan oluşan deneme sınavı uygulandı. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınavda MF grubu öğrencileri, Matematik, Fen Bilimleri ve Türk Dili ve Edebiyatı sorularını, TM ve TS öğrencileri ise Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik ve Sosyal Bilimler sorularını yanıtladı. Sınav sonucunda 500 tam puan üzerinden GBS1, GBS2, GBS3, GBS4, GBS5 ve GBS6 puanları oluşturuldu.
Açık uçlu sınavda ise öğrenciler, çoktan seçmeli sınavda hangi dersin sorularına yanıt verdi ise o dersten açık uçlu soruları yanıtladı. Bu sınav da 500 tam puan üzerinden değerlendirilerek, 6 tane GBS açık uçlu puanı oluşturuldu. Bu puan oluşturulurken şu şekilde bir yol izlendi. GBS’de matematikte 40 soru vardı açık uçlu sınav 400 tam puan üzerinden okundu öğrenci 385 puan almış ise 38,5 net yapmış gibi sisteme girildi. Tüm dersler de GBS deki soru sayısına göre benzer şekilde puanlanarak değerlendirme yapıldı. GBS puanının yüzde 70 i, GBSAU puanının yüzde 30'u alınarak Birleştirilmiş Sınav (BS) puanı oluşturuldu. Sınava, MF grubundan 2542 öğrenci, TM/TS grubundan 661 öğrenci olmak üzere toplam 3203 öğrenci katıldı.
Uğur Dershanelerinin Türkiye genelindeki 200 şubesinde uygulanan sınavla ilgili açıklama yapan Uğur Dershaneleri Akademik Kurul Başkanı Alparslan Alemdar; “Sınav sonucunda bölgelere göre puan ortalaması sonucunda ilginç bir durum saptandı. Açık uçlu sorularda en başarılı bölge, Ege Bölgesi iken açık uçlu ve çoktan seçmeli sorularda ise en başarılı bölge İç Anadolu Bölgesi oldu. Ayrıca Güney Doğu Anadolu Bölgesi öğrencileri çoktan seçmeli sınav puanı ortalamalarına göre hiçbir alanda sonuncu olmazken, açık uçlu sınavda sonuncu olmaları da dikkat çekti. Demek ki bu bölge öğrencileri bildiklerini ifade etmede diğer bölgeler kadar başarılı değil” dedi.
Açık uçlu sorular sınavında puan ortalamalarının çoktan seçmeliye göre daha yüksek çıktığının altını çizen Alparslan Alemdar, “Açık Uçlu Sorular sınavında puan ortalamaları çoktan seçmeliye göre daha yüksek çıktı. Ancak Matematik ve Fen bilimlerindeki fark oldukça az. Yüzde 4 ile yüzde 4,5. En fazla sosyal bilimleri etkiliyor. Birleştirilmiş sınavda puan ortalamalarındaki artış MF gurubu için anlamlı değil. TM ve TS de ise yüzde 1,66 ile yüzde 2,43 arasında değişiyor” şeklinde konuştu.
Çoktan seçmeli sınava ilk yüze giren öğrencilerin alınarak bu öğrencilerin açık uçlu sınavla birleştirilmiş sınav sonuçlarının kıyaslandığını belirten Alemdar, “Açık uçlu sınavların bu öğrenciler için daha düşük sonuç getirdiğini gördük. Yani bu gün sınav bu şekilde yapılsaydı, ilk yüzde yer alan öğrencilerin aldığı puan az olacaktı” diye konuştu. Alemdar ayrıca, bu sonucun başarılı öğrencilerin seçenekten giderek de doğru yanıta ulaşmaları ile ilgili olabileceği noktasına dikkat çekti.
Çoktan seçmelide son yüz öğrencinin puan ortalamaları incelendiğinde burada çıkan sonucun ilk yüzdeki öğrencinin tam tersi olduğuna değinen Alparslan Alemdar, “Açık uçlu sorular sınavı bu grup öğrenci için daha başarılı geçti. Yani günümüzdeki sınav bu şekilde olsaydı son yüzde yer alan öğrencilerin puanı daha yüksek, dolayısı ile sıralamadaki yerleri daha yukarıda olacaktı. Bu sınav biçimi son yüzdeki öğrenciler üzerindeki etkisi ilk yüzdekine göre çok daha fazla. (Açık uçlu sınavda aldıkları puan çoktan seçmelinin yüzde 44,31 ile yüzde 58,55 fazlası.) Çünkü bu öğrenciler yaptıkları her doğru şeyden puan almakta ve yanlış yaptıklarından puan kaybetmemektedir” şeklinde görüş bildirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz