YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'acil Kan' Ihtiyacına Mobil Uygulamalı Çözüm

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, SDÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Eftal Yurtseven ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Serkan

'acil Kan' Ihtiyacına Mobil Uygulamalı Çözüm

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, SDÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Eftal Yurtseven ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Serkan Özdemir, acil kan ihtiyacına hemen cevap verilmesi, kan bağışı oranını artırmak amacıyla mobil bir uygulama hayata geçirdi. 'Kan Lazım' adıyla hazırlanan uygulama, gönüllüler ve kan ihtiyacı olanlar arasında bağlantı sağlıyor.
İHTİYAÇ SAHİBİ İLE GÖNÜLLÜ ARASINA BAĞ KURACAK
Cep telefonları ve tablet bilgisayarlara indirilen uygulamayı hazırlayan öğrencilerden Eftal Yurtseven, uygulamanın, ihtiyaç sahipleri ile kan veren gönüllüler arasında güvenli ve hızlı şekilde bağlantı sağladığını kaydetti. Cep telefonuna gelen 'acil kan aranıyor' mesajından sonra uygulamayı hazırlamaya karar verdiklerini kaydeden Yurtseven, "Cep telefonu mesajıyla ulaşılacak insan sayısı sınırlı. 'Bunu nasıl daha hızlı ve güvenli yapabiliriz' diye düşündük. Buradan yola çıkarak 'Kan Lazım' mobil uygulamasını hazırlandık" dedi.
Uygulamanın cep telefonlarına ücretsiz indirilebileceğini vurgulayan Eftal Yurtseven, "Kan Lazım mobil ara yüzümüzde yanında trombosit ve diğer ihtiyaçların listelendiği bir bölüm var. Kişi acil kan ihtiyacı olduğunda yakınlardaki tüm donörleri buluyor. Güvenli hızlı şekilde onlara anlık bilgi gönderebiliyor" diye konuştu.
BİLGİLER HASTANEYLE BİLE PAYLAŞILMIYOR
Uygulamanın diğer mimarı Serkan Özdemir ise kan çağrısı yapmak isteyen kullanıcıların, mutlaka kan ihtiyaçları olduğunu hastaneye kanıtlayıp daha sonra hastane üzerinden mobille çağrı yapabileceklerine dikkati çekti. Uygulamanın en büyük farklılıklarından birinin ise hastane ara yüzü bulunması olduğunu anlatan Özdemir, "Hastane ara yüzümüzde kan çağrısı yapılabiliyor. Bu çağrı yapılırken; hiçbir şekilde donör bilgileri isim, soyadı dahil kullanıcı bilgileri hastaneyle paylaşılmıyor" dedi.
KAN BAĞIŞ ORANI ARTIRMAK HEDEFLENİYOR
Türkiye'de kan bağışı oranını artırmayı hedeflediklerini söyleyen Özdemir, "Türkiye'de kan bağışlama oranı yüzde 1- 1.5 oranında. Her bir ünite kan üç can demek. Ülkemizde yüzde 1.5 olan bu oranı bu uygulamayla artırarak kullanıcılara hızlı, güvenilir kan ihtiyacını karşılama hizmeti sunuyoruz. 'Kan Lazım' uygulaması uygulama marketlerinde mevcut ve indirilebilir" diye konuştu.

'acil Kan' Ihtiyacına Mobil Uygulamalı Çözüm'acil Kan' Ihtiyacına Mobil Uygulamalı Çözüm

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler