HABER

"Acil santral yapın" uyarısı

ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bir yazı gönderen Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), AB'ye katılımdan itibaren düşük kalorili linyit santrali yapımı konusunda gündeme gelecek, "İklim Değişikliği Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü"nden kurtulmak için kısa süre içinde linyit santrali yapımına başlanması gerektiği uyarısında bulundu. EÜAŞ tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) gönderilen yazıda, Türkiye'nin 2010 yılında "karanlıkta kalma riski" bulunduğu belirtilerek, bir an önce kömür ve hidroelektrik santral yapımına başlanmasının önemine dikkat çekildi. Enerji sektöründe yeniden yatırım, "karanlıkta kalma" ve arz-talep tartışmaları gündeme gelmeye başladı.

Aylık siyaset dergisi Kırmızı Çizgi'de yer alan habere göre, Enerji Bakanlığı AB korkusu yaşıyor. EÜAŞ, AB'ye katılımın ardından düşük kalorili linyit santrallerinin yapımında "İklim Değişikliği Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü" engeliyle karşılaşılacağına dikkat çekerek, bunlardan kurtulmak için zaman yitirmeden linyit santrali yapımına başlanmasını istedi. EÜAŞ tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile EPDK'ya gönderilen yazıda, Türkiye'nin 2010 yılında 'karanlıkta kalma riski' bulunduğuna işaret edildi. Elektrik üretiminde yerli kaynaklar olan kömür ve suyun önemine vurgu yapılan yazıda, kömürün, Türkiye'deki rezervleri dikkate alındığında önemini uzun yıllar boyunca kaybetmeyeceği ve vazgeçilmez enerji kaynağı olacağı ifade edildi. Linyite dayalı elektrik üretim potansiyelinin yıllık 120 milyar kilowattsaat olduğu hatırlatılan yazıda, potansiyelin bugün yalnızca yüzde 35'ine denk gelerek 42 milyar kilowattsaatlik bölümünün değerlendirilebildiği kaydedildi. Yazıda, "Ülkemizde bulunan toplam 8.2 milyar ton rezervli, düşük kalorili linyit kömürü; sadece elektrik üretiminde kullanılmaya elverişlidir Ülkemizin hemen her bölgesinde bulunan linyit yatakları elektrik üretimde değerlendirilmesiyle aynı zamanda kömür madenciliğinin gelişmesine katkıda bulunacaktır" denildi.

AB ENGELİNE TAKILMADAN YATIRIMA BAŞLAYALIM EÜAŞ, AB'ye katılımdan itibaren düşük kalorili linyit santrali yapımı konusunda gündeme gelecek "İklim Değişikliği Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü"nden kurtulmak için kısa süre içinde linyit santrali yapımına başlanmasının önemine dikkat çekti. 1990'ların başında Japonya'nın Kyoto kentinde buluşan yüzü aşkın ülke, dünyanın karşı karşıya bulunduğu iklim değişikliği ve ısınma afetine karşı önlemler üzerinde bir sözleşme imzalamıştı. Bu kapsamda gündeme gelen protokolle, ısınma yaratan gazların üretiminin denetlenmesi benimsenmişti. Kömüre dayalı santrallerin ön görüşmelerinin 2 yıl, yapımının ise 4 yıl sürdüğü belirtilen yazıda, "Türkiye'nin ileriki yıllarda enerji darboğazıyla karşılaşmaması, arz güvenliğinin sürekliliği için kömüre dayalı santrallerin 6-7 yıl içinde inşa edilebileceği göz önüne alınmak suretiyle kömür ve hidrolik gibi yerli enerji kaynaklarından yararlanılması için üretim tesisi yatırımlarına zamanında başlanılması çok önemlidir" görüşü bildirildi.

Yazıda ayrıca, özel sektörün termik santral yatırımlarına, yüksek maliyet olması nedeniyle ilgi göstermediği belirtilerek, bu yatırımlar konusunda EÜAŞ'ın göreve hazır olduğu mesajı verildi. Yazıda şunlar kaydedildi:
"Ülkelerin elektrik enerjisindeki arz güvenliğinin sürekliliğinin sağlanması açısından, çok acil olarak EÜAŞ'ın uhdesinde olan ve diğer kamu kurumlarının elindeki linyit havzalarındaki kömürlerin yakıt olarak kullanılacağı, üretim projeksiyonunda yer alan aday termik santralleri ile yapılması gerekli görülen hidroelektrik santrallerinin tersine, kamu ve özel sektör ayrımı gözetmeksizin bir an önce başlanmasının gerekli olduğu düşünülmektedir." EÜAŞ, bu kapsamda stokta bulunan başta Afşin-Elbistan ve Çayırhan havzaları ile Soma, Ilgın, Beyşehir, Tunçbilek, Göynük, Gölbaşı, Çankırı-Orta, Saray gibi yatakların enerji üretiminde kullanılabileceğini bildirdi. EÜAŞ'ın gündeme getirdiği santraller ve kurulu güçleri ise şöyle: "Afşin-Elbistan C (4x350 megawatt). Afşin-Elbistan D (4x350 mw). Afşin-Elbistan E (4x350 mw). Afşin-Elbistan F (4x350 mw). Afşin-Elbistan 5-6. üniteler (4x350 mw). Orhaneli Ek ünite (210 mw). Seyitömer Ek ünite (150 mw). Beyşehir (350 mw). Saray (150 mw). Konya-Ilgın (2x250 mw). Çatalağzı (2x350 mw). Amasra (300 mw). Adıyaman-Gölbaşı (150 mw). Bolu-Göynük (150 mw). Soma-C (2x300 mw). Çatalağzı Ek ünite (200 mw). Çayırhan-B (2x300 mw). Tunçbilek (300 mw). Çankırı-Orta (120 mw)."

En Çok Aranan Haberler