Acil servislere gelen hastalardan durumu acil olmayanlarından ücret alınması uygulaması, bu servise olan ilgiyi düşürdü. Daha önce Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararla acil servisler tamamen ücretsiz hale getirilmişti. Bu da kronik hastalığı olan, solunum yolu enfeksiyonu geçiren herkesin acil servislere gitmesine sebep olmuştu.
Acillerde oluşan yoğunluk üzerine yapılan değişiklikle, ‘acilim’ diye gelen hastalar, ilk muayenelerinin ardından durumları acil değilse, belli bir ücret ödemek zorunda kalıyor. Bu uygulama sayesinde, acile gösterilen ilgide azalma oldu. Özel ve devlet hastanesi başhekimleri, acillerde oluşan kaosun yüzde 25 oranında bittiğini söylerken, vatandaşlar ise durumu acil olmayan insanların acile gelerek acil hastaların hizmet almasına engel olduğu eleştirisinde bulundu.
Acil servislerin ücretsiz hale getirilmesiyle hastanelerden ücretsiz hizmet almak isteyen vatandaşlar, hastane acil servislerine akın etmişti. Bu durumun acillerde doktorları çalışamaz duruma getirdiğini belirten Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Kurt, yaşanan kaosun hastaların da iyi hizmet almasına izin vermediğini kaydetti.
ACİL OLMAYAN ÖZELDE 15, DEVLETTE 8 TL ÖDÜYOR
Sağlık Bakanlığı'nın 21 Ocak’ta yayınladığı tebliğle acillerde triaj uygulaması getirdiğini hatırlatan Dr. Ömer Kurt, düzenleme hakkında şu bilgileri verdi: “Burada acil hekimi, gerçekten acil olanlar ile olmayanları ayıracak. Acil durumu olmayan hastalar yeşil alanda muayene edilecek ve bu hastalardan biraz ücret alınmış olacak. Hastalarımız, 15 lira gibi bir rakamı eczanelere verecek. Devlet hastanelerinde ise 5 lira talep edilecek, 3 lira da ilaç için 8 lira kendilerinden çıkmış olacak.”
Acil olmayan hastaları ayırmanın kendi işlerini de kolaylaştırdığına dikkat çeken Dr. Kurt, şöyle devam etti: “Bu uygulamayı biz olumlu buluyoruz. Gerçekten acil olanlar bundan sonra hastaneye gelecekler ve bizim de işimizi kolaylaştırmış olacaklar. Son 2 haftadır bir azalma olduğunu gözlemliyoruz. Devlet hastanelerinde de şu an bir azalma oldu acillerde. Devlet hastanelerinde günlük 800 bin hasta acile geliyor. Polikliniklerin neredeyse yarısı acile gidiyor. Buradaki arkadaşları da kilitliyorlar, hekimi çalışamaz duruma getiriyorlar, kendileri de daha iyi hizmet alamıyordu.”
“HASTA İKNA EDİLECEK, ARBEDE OLMAYACAK”
Hastanın acil olup olmadığına doktorun ilk muayenede karar vereceğini ifade eden Dr. Kurt, burada doktorun inisiyatifinin söz konusu olmayacağını kaydetti. Hekimin kafasına göre ayrım yapmayacağını, acil olan ile olmayanı ayıran unsurların herkesçe bilindiğini vurgulayan Kurt, “İlk 24 saat içinde müdahale edilmezse uzuv kaybı ya da hayati tehlike olan insanlar acil kabul edilecek. Ama mesela faranjiti olan, üst solunum yolu rahatsızlığı geçiren hastalar, kronik hastalığı olanlar, bel hastalığı olanlar gecenin bir yarısında ben acilim diyerek geliyor. Dolayısıyla burada bir arbede çıkıyordu. Şimdi biz onları ikna edeceğiz, yeşil alanda tedavi edeceğiz.” diye konuştu.
“ACİLE GELEN 700 HASTANIN YÜZDE 80’İ ACİL DEĞİL”
Muradiye Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bülent Hakan Tekin ise günlük 700 civarında hastanın acile geldiğini ve bunların yüzde 70’inin ise acil kategorisinde olmadığını ifade etti. Uygulamanın yeni olduğuna işaret eden Dr. Tekin, acil servislerdeki yoğunluğa tam anlamıyla yansımadığını belirtti. Konunun vatandaş tarafından iyice kavranmasının ardından, acil servislere ilginin düşeceğini dile getiren Dr. Tekin, şu yorumu yaptı: “Gerçekten acillerdeki yoğunluk hekimi zor durumda bırakıyor. Acillerde uzun kuyruklar oluşuyor. Vatandaş ile doktor zaman zaman karşı karşıya geliyor. Biz bu uygulamaya henüz tam anlamıyla geçmedik, ancak çok olumlu bir düzenleme. Acillerdeki kaosu zamanla ortadan kaldıracaktır.”
HASTALAR: VATANDAŞIN BİLİNÇLİ OLMASI LAZIM
Acil servisten hizmet alan vatandaşlar da yoğunluktan şikayetçi. Meliha Akbulut isimli bayan hasta, uygulamanın çok yerinde olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Acil hastalara bu şekilde daha çabuk müdahale edilebilir. Acil olmayanların bekleme imkanı var. Acillerde çok yoğunluk oluyordu. Şu an yine de yoğun. Çok acil olmayanlar geliyor. Doktorların acil olanlara müdahale etmesi gerekiyor ama edemiyor, çünkü acil olmayanlar da var. Vatandaşlarımızın biraz daha bilinçli olması gerekiyor. Çünkü hastalarımız çok. Hele kış günlerinde çok fazla hastamız oluyor.”
Ahmet Aydın ise şunları söyledi: “Acil müdahale edilmesi gereken hastalar için son derece yerinde ve olumlu bir düzenleme. Çünkü acilde normal sıra beklediğimiz oluyor. Yani gerçekten acilde müdahale edilmesi gereken bir hasta mı, yoksa normal bir ilaçla geçecek hasta mı bilinmesi gerekir. Biz biraz da hastalığımıza hemen müdahale edilmesini bekliyoruz. Bu uygulamanın yerinde, haklı ve gerçekten acil hastalara zamanında müdahale edilmesi için çok olumlu buluyorum.”
Fatma Aydın isimli yaşlı bayan da acillerdeki kalabalıktan şikayet ederek yapılan düzenlemeyi desteklediklerini kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz