HABER

Acizin dudak uçuklatan serveti

Darülaceze’de 50 yıldır bir odada duran kasadan değeri 770 bin lirayı bulan 16 kilo altın ve takı çıktı.

Acizin dudak uçuklatan serveti

ALTIN DİŞ BİLE VAR

Yaşlıların kaldığı Darülaceze’ye 4 ay önce atanan yeni yönetim, evrak odasındaki kasayı açınca bir çuval buldu. Çuvalda ölenlerin altın dişleri ve değerli ziynet eşyaları vardı ve tümü kayda geçirildi.

BANKAYA VERİLDİ

Kasadaki mücevherler çalınmasın diye bir bankaya teslim edildi. 400 bin sayfalık da belge bulundu. Belgelerin içinde tapu da olabilir.

Darülaceze’nin unutulan hazinesi! 2 milyar dolarlık mal varlığı bulunan Darülaceze’nin kasasından çıkan ve ölen yaşlılara ait 770 bin TL değerindeki ziynet eşyaları şaşkınlık yarattı. Çalışanların da haberdar olmadığı, altın dişlerin bile aralarında bulunduğu değerli eşyalar korumaya alındı II. Abdülhamid döneminde kimsesiz yaşlı ve çocukların barındırılması için 72 bin altın harcanarak yaptırılan Darülaceze’nin dudak uçuklatan bir serveti ortaya çıktı. İstanbul’un en gözde semtleri Nişantaşı, Teşvikiye, Bebek başta olmak üzere 432’si kirada 722 arsa, daire, müstakil konak, Perpa’nın yüzde 30’u, Pera Palas Otel’deki tarihi mobilyaların tamamı, hatta bir de gölü olan Darülaceze’nin, gayrimenkullerinin yanı sıra üç kamu bankasında 60 milyon TL nakit parası olduğu da tespit edildi.

KASADAN 16 KİLO ÇIKTI

Son 10 yılda gayrimenkullerinden 31milyon 144 bin TL gelir elde eden Darülaceze’nin, kira alamadığı 400 kişiden birikmiş alacağı ise 1milyon 38 bin TL’ye ulaştı. Kira alacakları için gecikme faizi ise 441 bin 508 TL tutuyor. Tarihi kurumda, 1960’lı yıllardan bu yana ölen sakinlerden geriye kalan ziynet eşyalarının biriktirildiği bir kasa, yönetim değişikliğinden sonra açıldı. İstanbul Kuyumcular Odası’ndan çağrılan bilirkişi huzurunda açılan kasalardan, ölenlerin altın dişleri de dahil, çok sayıda pırlanta broş, altın saatler, bilezikler, cumhuriyet, reşat altınları ve hatta İngiliz altınlarına ulaşıldı. Bilirkişi, ziynet eşyalarının ağırlığını 16 kilo 387 gram, piyasa değerini de 770 bin 616 TL olarak tespit ederek tutanak hazırladı. Çuvallara doldurulduktan sonra ağzı bilirkişi heyeti huzurunda mühürlenen ziynet eşyaları, bir kamu bankasının kasasında koruma altına alındı. Mütevelli Heyet Başkanlığı’nı İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yaptığı Darülaceze’de, bakanlık müfettişleri, son rutin denetimlerinde ciddi aksaklıklar tespit etti.Müfettişleri özellikle avukat yetersizliği nedeniyle yüzlerce davanın kaybedilmesiyle ilgili İstanbul Valiliği’ni uyardı. Bu uyarı işe yaradı ve kurumun yönetim anlayışında devrim gibi bir değişim kararı alındı. Holding kadar güçlü birmali birikimi ve gayrimenkulü olan Darülaceze’nin parasının iyi işletilememesi nedeniyle ortaya çıkan kaybı önlemek için profesyonel yardım alınmasına karar verildi.

ÇUVALLAR DOLUSU ALTIN

Buna göre emlak, finans ve hukuk uzmanlarından yardım alınması için çalışma başlatıldı. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı rutin denetimde özellikle davaların kaybedilmesi konusunda uyardığı İstanbul Valiliği, şimdi bir türlü kira alınamayan gayrimenkullerin değerinin tam tespit edilmesi, kurumun neredeyse 50 yıldır kasalarda bekletilen çuvallar dolusu altınlarının işletilmesi ve davaları kaybedilmemesi için profesyonel bir yola başvuruyor.

Açık artırmada satılacak

Darülaceze’ye yaklaşık 4 ay önce MüesseseMüdürü olarak atanan İstanbul Vali Yardımcısı Yalçın Bulut, Darülaceze’nin çuvallar dolusu altınlarını, gayrimenkullerini ve yeni yönetim anlayışını HABERTÜRK’e anlattı.

Darülaceze Müessese Müdürü olarak 4 ay önce atanan ve kurumun işleyişindeki çelişkileri tek tek tespit ederek çalışma başlatan isimolan İstanbul Vali Yardımcısı Yalçın Bulut, “Darülaceze’nin daha iyi yönetimi için ciddi bir çalışma başlattık. 115. kuruluş yıldönümünde kurum kendini toparlayacak. 750’ye yakın gayrimenkulün değer tespiti sürüyor. Kiraya veremediğimiz virane haline gelmiş yapılarımızı onaracağız. Kuyumcular Odası’nın kayıt altına aldığı ziynet eşyaları artık kasalarda beklemeyecek. Açık artırma ile satılıp kuruma gelir kaydedilebilir” dedi.

Avukatsızlıktan 250 dava kaybedilmiş

Darülaceze’yle ilgili yaklaşık 3 ay önce hazırlanan rapora göre, gayrimenkullerle ilgili 660 kişi hakkında kira nedeniyle icra takibi başlatılmış. Bu kadar çok dava açan kurumun 2 avukatından biri yaş haddinden emekli olunca, davalarla mücadele etmek ise tek bir avukata kalmış. Kurum bu nedenle duruşmalara avukat gönderemediği için, 350 icra davasından 250’sini kaybetmiş.

400 bin belge tasnif edilecek

Darülaceze’nin 1 asırdan uzun zamandır hiç bakılmayan 400 bine yakın çoğu Osmanlı dönemine ait belgesinin tasnif edilmesi için de 7 dil bilen Prof. Dr. Ali Suat Ürgüplü ve Prof. Dr. İlber Ortaylı başkanlığında bir heyet oluşturuldu. Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’yle işbirliği yapılarak belgeler koruma altına alınacak. Darülaceze’de bulunan değerli ikon ve hatlar ise korumaya alındı.

En Çok Aranan Haberler