HABER

Açlığa karşı gen teknolojisi önerisi

ROMA (İHA) - Merkezi, İtalya'nın başşehri Roma'da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Teşkilatı FAO'nun, raporunda, açlıkla mücadele için gen teknolojini önermesi tartışmalara sebep oldu. BM uzmanları, bu teknolojinin faydalarına işaret ederken, çevre örgütleri ise tabiata ve insan sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle gen teknolojisini protesto ediyor.

FAO, geçenlerde Roma'da açıkladığı 2004 yılı raporunda, dünya çapındaki açlık sorununun çözümüne temas etti. Raporda, 'Gen teknolojisi açlıkla mücadelede yardımcı olabilir mi?' sorusu gündeme getirildi. FAO Genel Başkanı Hartwig de Haen de, yaptığı basın açıklamasında, gen teknolojisiyle çiftçilerin tarlalarından daha fazla ürün alacağını, üretimin artmasının ise fiyatların düşmesine ve daha kaliteli gıda üretimine sebep olacağını savunmuştu. Ancak bugüne kadar yapılan araştırmalar, FAO'nun raporunu doğrular nitelikte değil.

Gen teknolojisi ABD, Kanada, Arjantin ve Brezilya'da mısır, kolza, soya ve pamuk ekiminde kullanılıyor. Haşere ve zirai ilaçlara karşı daha dayanıklı olmaları için bitkilerin genetik yapısına müdahale ediliyor. Yani gen teknolojisi, zehirli zirai ilaçları kullanma mecburiyetini azaltıyor. Uzmanlar, Çin'de pamuk tarlalarında çalışan binlerce işçinin zirai ilaçlar yüzünden zehirlendiğini belirterek, gen teknolojisinin yararlı olabileceğini savunuyorlar.

Buna karşılık, yeni teknolojinin muhtemel riskleri ve doğal yollarla üretilen tarımsal ürünlerle etkileşimleri de henüz tam olarak tespit edilemedi.
FAO raporunun hazırlanmasında görev alan Terri Raney, gen teknolojisinin yan etkilerinin zamanla ortaya çıktığını anlatıyor. ABD'nin Arizona eyaletinde, mısır ekiminde gen teknolojisi kullanılan ve kullanılmayan tarlaların yan yana olduğunu söyleyen Raney şu bilgileri veriyor:
"Genetik olarak müdahale edilen mısırlarla, müdahale edilmeyen mısırların birbirlerini karşılıklı olarak dölledikleri ortaya çıktı. Bu da henüz iki farklı sistemin yan yana kullanılmasından doğan sonuçları bilmediğimizi ortaya koydu."
Diğer taraftan, uluslararası çevre örgütü Greenpeace'den Doreen Stabinsky, açlıkla mücadelenin teknolojik bir sorun olmadığını öne sürdü. Stabinsky, "Aslında dünyamızda herkese yetecek kadar gıda üretiliyor. Sorunların kaynağı teknoloji değil, sorun pazardaki dağılımla ilgili. Siyasi irade ve doğru politik uygulamalar açlıkla mücadelede yeterli olacaktır" diyor.

En Çok Aranan Haberler