Birleşmiş Milletlerin kısa bir süre önce kıtlık nedeniyle dünya genelinde isyanlarının çıkabileceği uyarısını yaptıktan sadece bir hafta sonra birçok ülkede açlık nedeniyle isyan çıktı. Cezayir, Mısır ve Haiti'de aç kalan insanlar sokağa çıkarak polisle çatışmıştı.
HAİTİDE GIDA GEMİSİNE SALDIRI: 6 ÖLÜ
Haiti'de gıda ürünleri taşıyan bir gemiye düzenlenen silahlı saldırıda 6 kişi öldürüldü. Haitili yetkililer kuzeydeki Saint-Marc ile Anse-Rouge arasında sefer yapan gemiye düzenlenen saldırıda ölenlerden 2'sinin kadın olduğunu açıkladı. Aynı kaynaklar, saldırıda hayatta kalan tek kişinin balıkçılar tarafından kurtarıldığını aktardı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.
100 MİLYON İNSAN AÇ KALABİLİR
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, gıda fiyatlarındaki hızlı yükselişin yoksul ülkelerde 100 milyon insanı açlığa mahkum edebileceğini söyledi. Zoellick, yoksul ülkelerdeki yardıma muhtaç insanlara gıda sağlamak için daha fazla yardım ve küçük çiftçilere destek çağrısında bulundu.
"KORKMAYIN YETERİ KADAR PİRİNCİMİZ VAR"
Filipinler'de de halkın temel gıda maddesi olan pirinç fiyatlarındaki artış yüzünden kaos yaşanıyor. Yılda 12 milyon ton pirinç tüketilen 90 milyon nüfuslu ülkede Haiti benzeri kanlı ayarlanmalardan çekinen Devlet Bakanı Arroyo, başkent Manila'da dolu pirinç depolarını basına açtı.
KITLIĞA KARŞI ACİL 500 MİLYON DOLAR
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, hükümetlerden, BM Dünya Gıda Programı'na (WFP) 1 Mayıs'a kadar ihtiyacı olan 500 milyon dolarlık acil yardım taahhütlerini hızla yerine getirmesini istedi.
ABD'DEN 200 MİLYON DOLARLIK YARDIM
ABD Başkanı George Bush, başta Afrika'da olmak üzere birçok ülkeyi ciddi biçimde etkileyen gıda kriziyle baş edebilmek amacıyla 200 milyon dolarlık acil yardım yapılması talimatı verdi. Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, söz konusu yardımın, artan gıda fiyatlarının etkisiyle mücadeleye olanak sağlayacağını, Afrika ve diğer yerlerdeki beklenmedik gıda ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılabileceğini belirtti.
Amerikan yönetiminin söz konusu ek yardımla, dün Dünya Bankası'nın hükümetlerin acil müdahalede bulunması çağrısında bir yanıt niteliğinde olduğu da ifade ediliyor.
Petrol fiyatlarının yükselmesi, refah seviyesi gelişen Asya'da gıdaya olan talebin artması, verimli toprakların biyoyakıt için tahıl üretiminde kullanılması, olumsuz hava koşulları, gıda üretiminin azalması ve fiyatların yükselmesine yol açıyor.
DÜNYA TEYAKKUZA GEÇTİ
ABD pirinç fiyatları bugün, bu yıl gördüğü artışlarını yüzde 60'ın üzerine çıkararak yeni rekor seviyesine yükseldi ve global arz konusundaki siyasi endişeleri daha artırdı. Chicago Board of Trade (CBOT) işlenmemiş pirinç fiyatlarında Temmuz vadeli işlemleri yüzde 2'yi aşkın yükselerek 100 libre başına 22.20 dolara tırmandı.
İhracatçılar sevkiyatta kısıtlama uygularken, büyük pirinç ithalatçılarının da stoklarını artırma yoluna gitmesi nedeniyle CBOT pirinç fiyatlarının geçen Eylül ayından bu yana iki katına çıkmasıyla Asya'da fiyatlar Ocak ayından bu yana daha keskin bir şekilde yükseldi. Buğday ve soya fasulyesi fiyatları arzda iyileşme belirtileri üzerine, bu yılın başında ulaştığı rekor yükseklikteki seviyelerden gerildi ancak pirinç ve mısır fiyatları yükseldi ve enflasyon ve yol açabileceği olası huzursuzluklardan kaygılanan politika yapıcılarını daha da tedirgin etmeye başladı.