HABER

Açlık otunun faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Nasıl kullanılır?

Besin maddesi olarak en önemli ve zengin kaynağımız olan bitkilerin tedavi edici gücü, atalarımızın dünya üzerinde yaşamaya başladığı ilk günlerden beri biliniyor. İnsanoğlu hangi çağda ve hangi toplumda yaşarsa yaşasın, hastalıkları önlemek, iyileştirmek, daha güçlü, daha akıllı ya da daha güzel olmak için bitkilerden faydalanmıştır.

Günümüzde hala geleneksel tedavi aracı olarak kullandığımız pek çok bitkinin, bilimsel temellere dayanan çağdaş tıpta da kullanıldığını, bazı ilaçların etken maddesinin bu bitkilerden elde edildiğini görüyoruz. Hayatlarımızda sanayi çağına geçişle başlayan köklü değişiklikler, bizi tabiattan bir süre uzaklaştırmış olsa da, son yıllarda giderek artan kronik hastalıklar ve bunların tedavilerinde karşılaşılan güçlükler, bitkisel ürünlere olan ilgimizin yeniden canlanmasına sebep olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. Hatta artık eczanelerde, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış "bitkisel ilaç"lara rastlamak mümkün olabiliyor. Bitkilerin kök, yaprak, çiçek, kabuk, tohum gibi kısımları veya bu kısımlardan su ya da alkolle karıştırılarak elde edilen ya da kimyasal olmayan yollarla elde edilen türevleri, bitkisel ilaç olarak kabul edilir.

Açlık otu ya da daha yaygın söylenişiyle "sinameki", baklagiller familyasına dahil bir süs bitkisi olan senna cinsinin, tedavi amacıyla kullanılan yapraklarının adıdır. Tarçın ve defne ile aynı familyaya ait olan bitkinin açlık otu ya da sinameki adıyla bilinen türü ülkemizde yetişmez, Afrika kıtasına özgü bir türdür. Mısır, Hindistan, Suudi Arabistan ve Somali'de kendiliğinden yetişen, çalı türü bir bitkidir. Ülkemizde senna cinsi bu bitkinin, "erkek sinameki" ya da "devegözü" olarak bilinen Senna corymbosa (Lam.) H.S. Irwin & Barneby türü yetiştirilir. Yaklaşık 400 tane farklı türü bulunan bitki, dünyanın farklı coğrafyalarında kıvam artırıcı ya da baharat olarak kullanılır.

Açlık Otunun Faydaları

Bitkisel ürünler ve özellikle de bitkisel çaylar söz konusu olduğunda, bunlarda en çok aranan özelliğin zayıflatıcı etkiler olduğunu görüyoruz. Oysa açlık otunun direkt olarak kilo kontrolü üzerinde bir etkisi olduğunu gösteren hiçbir bilimsel veri yoktur. Çoğu kimse, belki de adından kaynaklanan çağrışımla, açlık otunu zayıflamak için kullanır ve gerçekten işe yaradığını söyler. Peki o zaman açlık otu nasıl zayıflatır? Gerçekte açlık otunun, kabızlığı gidererek dışkılama sayısını artırdığı için ilk kullanılmaya başlandığında bir miktar kilo kaybına sebep olması doğaldır. Fakat bu düzenli ve kalıcı bir kilo kaybı sağlamaz. Açlık otu, bileşimindeki antrakinon glikozitleri özellikle de Sennozit A ve B bileşikleri sebebiyle hem geleneksel hem de modern tıbbın ilgi alanına girer.

1. Kabızlığı önler

iStock-1128669705

Açlık otunun bilinen en etkili faydası, kuvvetli bir müshil olmasıdır. Yeterince lifli gıda tüketmediğimiz için çok sık karşılaştığımız kabızlık sorununu gidermek için kullanılır. Bunu, bağırsakların emilimini bozarak sağlar ve bu yüzden 1 haftadan uzun süre kullanmamak gerekir. Kabızlığın tedavisinde, bir tıp doktoru tarafından reçete edilen ve etken maddesi açlık otundan elde edilmiş olan tıbbi ilaçların kullanılması daha doğru bir yaklaşım olabilir.

2. Mantarlar enfeksiyonlarını iyileştirir

Çeşitli mantarların sebep olduğu cilt problemlerinde Anadolu'da yaygın olarak açlık otu yapraklarından faydalanıldığını görürüz. Soğuk havaların sebep olduğu cilt çatlaklarında da fayda sağladığı söylenir.

3. Balgam söktürücüdür

iStock-1059369662

Gribal enfeksiyonlar sırasında solunum yollarında biriken mukusu yumuşatarak dışarı atılmasına yardımcı olur. Böylece balgama bağlı solunum güçlüğü, öksürük gibi şikayetleri de ortadan kaldırır.

4. İltihabı azaltır

iStock-1152275340

Açlık otunun bileşiminde bulunan flavonoidler, çok güçlü antioksidanlardır. Bu bileşikler sayesinde biriken sıvının atılmasını sağlayan açlık otu, ödemle birlikte serbest radikallerin de atılmasını sağlar, enfeksiyon oluşumunun önüne geçer. Enfeksiyonla mücadele ederek ateşi düşürmekte de etkili olur.

5. Gaz söktürücüdür

iStock-1128669705

Mide ve bağırsaklarında aşırı gaz ve hazımsızlık şikayeti olanlar, uygun dozlarda açlık otundan yardım alabilirler. Hem besinlerden hem de parazitlerden kaynaklanan gaz sorunlarında açlık otundan hazırlanan çay fayda sağlar.

Açlık Otu Nasıl Tüketilir?

Açlık otu çayı hazırlamak için gerekli malzemeler:

  • 1lt. su
  • 10-12 yaprak açlık otu

Bir süzgeçe konarak akan suyun altından geçirilen açlık otu yaprakları, 1 litre soğuk suyun içine atılarak kaynamaya bırakılır. Su kaynamaya başladıktan sonra ocağın ateşi kısılarak 5 dakika kadar demlenmesi beklenir. Ilınınca ve tercihen yatmadan önce, arzuya göre balla tatlandırılarak içilir.

Kısa zamanda, hızla kilo vermek isteyenlerden a**çlık otu ayda kaç kilo verdirir** ve benzeri soruları çok sık duyarız. Tekrar etmekte fayda var, açlık otu tek başına sağlıklı ve düzenli bir kilo kontrolü sağlamaz. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için gereksiz kalori alımını sınırlamak, dengeli ve düzenli beslenmek ve mutlaka fiziksel aktiviteleri hayatımıza sokmamız gerekir.

Açlık Otu Ne Zaman İçilmeli?

Araştırmalar açlık otunun kalın bağırsak üzerindeki etkilerinin 8 saatte ortaya çıkabileceğini gösterir. Düzenli bir bağırsak hareketliliği sağlamak için akşam yatmadan önce içilmesi ve 12 saatten önce tekrar içilmemesi tavsiye edilir.

Açlık Otunun Zararları

  • Çok kuvvetli bir müshil olduğu için, kullanırken azami dikkat gerekir. Müshil etkisini lifli bir yapısı olduğu için değil, bileşiminde bulunan maddeler bağırsaklardaki emilimi bozduğu için gösterir. Uzun süre ve çok miktarda tüketimden kaçınmak gerekir.
  • Açlık otu ülkemizde çoğunlukla tek başına, kurutulmuş yaprak formunda ya da karışık bitki çaylarının içinde toz halinde bulunabilir. Farklı formların, farklı dozlarda, farklı etkileri olabilir. Tıbbi tavsiye olmadan farklı formülleri birlikte, aynı zamanda kullanmak, doz aşımı riskini de beraberinde getirir.
  • Uzun süre ve yüksek miktarlarda kullanımına bağlı olarak ishale sebep olabilir. Bu da vücudun elektrolit dengesini bozar. Çarpıntı ve tansiyon düzensizliklerine sebep olur hatta kalp krizi riskini artırabilir.
  • Bağırsak iç yüzeyine zarar verebilir.
  • Uzun süreli kullanımlarda, bağırsağın kendi kendine çalışma alışkanlıklarını bozabilir, kronik kabızlığa sebep olabilir.
  • Uzun süre kullanımda vücudun su kaybetmesine sebep olur. Bu da kas başta kas krampları olmak üzere, böbreklerde, karaciğerde zehirli maddelerin birikmesine sebep olabilir. Dikkat eksikliği ve halsizlik yapar.
  • Açlık otunu hamileler kullanabilir mi? Açlık otu laksatif etkisini kalın bağırsak çeperini tahriş ederek ve bağırsaklardan su emilimini engelleyerek gösterir. Süt salgısını azalttığı yönündeki görüşler de dikkate alınarak, hamilelerde kullanımı tavsiye edilmez.
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler