ANKARA (İHA) - Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit, bir hipermarketten yaptığı alışverişte aldığı ürünleri Gıda Bağışı Kampanyası kapsamında bağışladı.
Bakan Akşit, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ve Real Hipermarketler Zinciri tarafından "Açlıkla Mücadele Haftası" etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Gıda Bağışı Kampanyası'nın açılışına katıldı. Bir konuşma yapan Akşit, Türkiye'de israf ve açlıkla mücadele için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, tüketim ürünü satan ve tüketenlerin sorumluluk hissetmelerinin son derece önemli olduğunu söyledi. İsrafın, kaynak, mal, emek ve zamanın amaçsız ve yararsız olarak harcanması olduğunu belirten Akşit, "İsraf aynı zamanda bilinçsiz bir harcama, haksız ve yersiz bir yok ediştir. Hiçbir kaynak sınırsız değildir. Ülkemizde, kaynakların etkin ve verimli kullanılması hayati önem taşımaktadır. Ülkemizde toplumsal menfaatlerin ön plana çıkarılması, topyekün kalkınma ve refahın sağlanması, israf olarak nitelendirilebilecek gereksiz, amaçsız ve yararsız yere mal alma, zaman ve kaynak harcanmasının önlenmesi ve israfla mücadele bilincinin yerleştirilmesi çok önemlidir" şeklinde konuştu.
Açlıkla mücadele etmek için israfla mücadele etmek gerektiğine dikkat çeken Akşit, aşırı tüketimin israfa, israfın da açlığa sebep olduğunu kaydetti. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı'nın (FAO) verilerine göre, dünyada yarım milyar insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Akşit, bunların çoğunun çocuk olduğunu ve her gün 24 bin insanın, her dakika da 11 çocuğun açlıktan öldüğünü kaydetti. Türkiye'de ise DİE'nin verilerine göre, 2003 yılında açlık sınırının altında gelir seviyesine sahip fert sayısının 894 bin olduğunu belirten Akşit, bunun nüfusun yüzde 1.29'u anlamına geldiğini söyledi. Akşit, açlıkla mücadele konusunda devlet kadar sivil toplum örgütleri ve vakıflara da görevler düştüğünü sözlerine ekledi. AK Parti Diyarbakır Milletvekili ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Aziz Akgül ise, dünyada 800 milyon kişinin açlıkla mücadele ettiğini ve Türkiye'de toplumsal menfaatlerin ön plana çıkarılması ve dayanışma duygusunun pekiştirilmesi amacıyla gündeme alınan gıda bankacılığı uygulamasının, geçen yıl Diyarbakır'da başlatıldığını hatırlattı. Bugün, bu projeye Real Hipermarketler Zinciri ile 7 ilin daha katıldığını belirten Akgül, Gıda Bankacılığı Birliği'nin de kurulmak üzere olduğunu söyledi. Akgül, hipermarket tarafından 5'er kiloluk 7 bin 128 paket un bağışı yapıldığını da söyledi. Real Hipermarketler Zinciri Genel Müdürü Ulf Groth ise "Açlıkla Mücadele Haftası"na aktif olarak katıldıkları için mutlu olduklarını ve bu davranışlarının sektöre örnek oluşturması dileğini ifade etti. Yapılan konuşmaların ardından Akşit ve Akgül, markette satın aldıkları peynir, zeytin, yağ, şeker, pirinç, çay, yumurta, süt, mercimek, makarna ve bulgur gibi gıda ürünlerini kampanya için bağışladılar. Bilkent Real Hipermarket'teki kampanyaya katılmak isteyenler, 12 Haziran'a kadar satın aldıkları ürünlerden istedikleri kadarını bağışlayabilecek.