HABER

Ada çayı ile gelen sağlık

Şifalı bitki olarak kullanılan ada çayı, boğaz hastalıkları, bademcik, diş, yutak ve ağız boşluğu iltihaplanmalarında birebir. Kan temizleyici etkiye ve iştah açıcı özelliğe sahip ada çayı, solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan da temizliyor.

Ada çayı ile gelen sağlık

Uzmanlar, ada çayının asırlardır kramplarda, omurilik rahatsızlıklarında, beze hastalıklarında ve organ titrekliklerinde büyük başarıyla kullanıldığını belirtiyor. Ada çayının, hasta karaciğeri de çok olumlu etkilediğini, onunla ilgili tüm rahatsızlıkları giderdiğini ve gazları yok ettiğini vurgulayan uzmanlar, "Kan temizleyici etkisi vardır. Solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizler, iştah açıcıdır. Mideyi ve bağırsakları rahatlatır, gazların dışkılanmasını sağlar. Kramp çözücü etkisi sayesinde, ishalde çok rahatlatıcıdır. Böcek sokmalarında, sokulan bölgeye ada çayı yaprağının tozu uygulanır" bilgisini veriyorlar.

Uzmanlar, ada çayının çalkalama ve gargara gibi uygulamalarını, boğaz hastalıkları, bademcik, diş, yutak ve ağız boşluğu iltihaplanmalarında veya ülserlerinde özellikle önererek, "Ada çayı, sallanan dişlere, diş eti çekilmesine ve kanamasına karşı da (çalkalama ve gargara) başarıyla kullanılabilir veya bitki çayına batırılan pamuk hasta bölgelere uygulanır. Ayrıca, yara kompresi olarak da kullanılabilir. Sinirli ve yorgun olan kişiler ve dölyatağı (rahim) hastalığı çeken kadınlar arada sırada ada çayı oturma banyoları almalıdırlar. Zayıf ve güçsüz çocuklara balla tatlandırılarak içirilir. Bu çay, tahriş kaynaklı öksürüklerde de başarılıdır" diyorlar.
Uzmanlar, ada çayının çay şeklinde hazırlanışını şöyle anlatıyor:

"Yarım veya bir tatlı kaşık dolusu ince kıyılmış kuru yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilir. Taze bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir."

Çalkalama-gargara olarak kullanılmak istendiğinde ise, 2-3 tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış yaprak, 2 bardak soğuk suya eklenir ve ateşe konur. Kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde pek çok kere 5-10 dakika süreli gargaralar yapılır.
Oturma banyosu: İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece boyunca bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir.

Ada çayının aşırı kullanımında kan basıncının (tansiyon) yükselebileceğine dikkat çeken uzmanlar, döl yatağı (Rahim) kaslarını uyardığı için, gebelik sürecinde kullanılmaması gerektiğini ve annelerin süt üretimini durdurduğunu bildiriyor. Uzmanlar, önerilen dozajlara uyulduğunda, bilinen başka bir yan etkisi bulunmadığını kaydediyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler