HABER

Adalet Komisyonundan medyaya kısıtlı izin

Adalet Komisyonundan medyaya kısıtlı izin

Ankara (AA)- TBMM Adalet Komisyonu, Türk Ceza Kanununun 301 ve 305. maddelerinde değişiklik yapılmasını düzenleyen kanun teklifi üzerindeki usul tartışmalarını tamamlayarak, görüşmeleri 3 kameraman ve bir foto muhabirinin izlemesine izin verdi.

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'nın toplantıyı açmasından sonra söz alan AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, komisyon toplantılarının başında kameraman ve foto muhabirlerinin görüntü aldıktan çıkarılmalarının bir gelenek olduğunu ifade ederek, "toplantıların bütün aşamasını zaten muhabirler izliyor" dedi.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, kameramanların toplantı salonundan çıkarılmasının toplumdan bilgi saklanması anlamına geldiğini iddia ederek, "(Biz özgürlüklerin önünü açacak demokratikleşme paketini getiriyoruz ama CHP karşı çıkıyor) diye ekranlarda endam ediyorsunuz ama demokratikleşme olduğunu iddia ettiğiniz bir kanun görüşülürken, görsel medyayı dışarı çıkarıyorsunuz" diye konuştu.

Ünlütepe, TBMM Genel Kurulunda dün bir milletvekilinin AK Parti milletvekillerince dövüldüğünü de ileri sürerek, "AB'den öyle talimat almış olabilirsiniz ama bu kanun teklifi özgürce tartışılmalı" diye konuştu. CHP'li Ünlütepe, gazetecileri dışarı çıkaran polisin kim olduğunun açıklanmasını isteyerek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in korumasının milletvekillerini tartakladığını iddia etti.

-"Türklük ve Cumhuriyet"-
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal da söz alarak, "Milletimizin değerlerinin tartışıldığı, Türklüğe ve Cumhuriyet rejimine hakareti cezalandıran bir maddenin nasıl değiştirildiğini milletimizin öğrenme hakkı var" diye konuştu. Milletvekillerinin nasıl çalıştığını ve ne söylediğini milletin öğrenme
hakkı bulunduğunu belirten Faruk Bal, "Milletimiz, kimin Türklükle ve Cumhuriyetle ne hesabı var görmeli... Milletimizin bunu öğrenme hakkı var" dedi.
MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın da "AKP iyi bir şey yapıyorsa, demokratikleşme ile ilgili bir kanun çıkarıyorsa görüntülü medyayı neden çıkarıyor? Ama mahcup olacakları bir iş yapıyorlarsa itiraf etsinler" ifadesini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de Meclis Genel Kurulunda sadece görüşlerini ifade ettiği için bir milletvekilinin AK Parti'li 50 milletvekili tarafından dövüldüğünü öne sürerek, "Bu çok acı bir olay" dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, CHP'li Ünlütepe'nin iddiaları üzerine iki koruması bulunduğunu belirterek, bugün kendisini koruma görevi yapan Murat Tıknazoğlu adlı polis memurunu Komisyona çağırdı.Koruma görevlisi polisin içere girmesi üzerine CHP ve MHP milletvekilleri, "Hayır, bu polis değildi, bir yanlışlık oldu" dediler.
Bunun üzerine Polis memuru Tıknazoğlu komisyondan ayrıldı.Bakan Şahin, şimdiye kadar komisyonlarda kameramanların görüntü aldıktan sonra çıktıklarını hatırlatarak, "Bugün neden kalmaları isteniyor anlamadım" dedi.

Daha sonra AK Parti milletvekilleri, kameraman ve foto muhabirlerinin komisyondan çıkarılmasına ilişkin bir önerge verdi. Önergeye CHP ve MHP milletvekilleri itiraz ederken, yeniden usul tartışması yaşandı. CHP mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, AK parti'nin "çoğunluk terörü uyguladığını" iddia ederek, "Demokratikleşme paketi getirdiklerini söyleyenler Meclis Genel Kurulunda şiddete başvurarak milletvekili dövdüler" dedi.

MHP ve CHP milletvekillerinin AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'a "Kaş, göz hareketleriyle komisyonu yönetiyor" diye laf atmaları üzerine Bozdağ, söz istedi.
İçtüzük ve Anayasa hükümlerini hatırlatan Bozdağ, kameramanların toplantının başında görüntü aldıktan sonra çıkarılmalarının bir gelenek olduğunu ifade ederek, muhabirlerin toplantıları izlemelerinde hiç bir sınırlama olmadığını söyledi. Tartışmalardan sonra Komisyon Başkanı İyimaya, üç kameraman ve bir foto muhabirinin komisyon çalışmalarını izlemesine izin verdiğini açıkladı.

Gazetecilerin kendi aralarında anlaşması üzerine Komisyona TRT, AA ve Meclis TV kameramanı ile AA foto muhabiri girdi.

En Çok Aranan Haberler