YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Adana Depreminin Yıl Dönümünde Odalardan Hatırlatma: Depremi Unutmayalım

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, Türkiye’de 19 milyon civarında olduğu tahmin...

Adana Depreminin Yıl Dönümünde Odalardan Hatırlatma: Depremi Unutmayalım

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, Türkiye’de 19 milyon civarında olduğu tahmin edilen bina stokunun yüzde 10’unun yenilenmesi, yüzde 30’unun onarılması gerektiğini söyledi. Bakır, bu konutların yüzde 40’nın oturulamaz durumda olduğunu vurguladı.

Adana-Ceyhan depreminin 14. yıldönümünde İMO Başkanı Bakır, Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar, Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Adana Şube Başkanı Melih Baki ile Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde ortak bir açıklama yaptı.
Kurumlar adına konuşan Bakır, “Depremi unutmayalım, unutulmasına izin vermeyelim” çağrısında bulundu. Ülkenin aktif deprem kuşağı üzerinde yer aldığını hatırlatan Bakır, toprakların yüzde 96’sının farklı oranlarda deprem tehlikesi altında bulunduğunu belirtti. Nüfusun ise yüzde 98’inin deprem kuşağı üzerindeki bölgelerde yaşadığına dikkat çeken İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, “Barajlarımızın yüzde 95’i ve enerji santrallerinin yaklaşık yüzde 50’si deprem bölgeleri içinde yer almaktadır. Ülkemizde, 1903 yılından bugüne 26 büyük deprem meydana gelmiş ve resmi rakamlara göre bu depremlerde 100 bine yakın insanımız ölmüştür.” diye konuştu.

DOĞA OLAYI AFETE DÖNÜŞÜYOR

Ceyhan depreminde 145 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Bakır, bin 517 vatandaşın yaralandığını, 48 bini az, 19 bini orta, 9 bini ağır hasarlı olmak üzere yıkılanlar da dâhil 76 bin konut ve işyerinin depremden etkilendiğini anlattı. Depremin ülkemizde doğal afete dönüştüğünü ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açtığını ifade eden Bakır, depremlerin Türkiye’de bilinen ancak bilinmezden gelinen bazı sorunları gün yüzüne çıkardığına dikkat çekti. Bugünkü olumsuz tablonun oluşmasında mevcut yapı stokunun önemli olduğunu dile getiren İMO Şube Başkanı Bakır, “TÜİK verilerine göre ülkemizdeki konutların yüzde 40’ı kaçak ya da ruhsatsızdır. Yapı kullanma izin belgesi baz alınırsa bu oran yüzde 67’ye çıkmaktadır. ” bilgisini verdi.

OKULLAR RİSK ALTINDA

Adana’daki okullara ilişkin TMMOB’ne bağlı odaların hazırladığı raporun çocukları bekleyen tehlikeyi su üstüne çıkardığını savunan Bakır, şunları söyledi: “Raporumuza göre Adana’da toplam okul sayısı 962. Bu okulların yaklaşık 1/3’inde okul idarelerinin ilgili idareye, okul binalarının güvenliğinin test edilmesi doğrultusunda başvurusu bulunmaktadır. Açık ki, okul idarelerinin kaygı duymasına neden olan gözlemleri olmuştur. İlgili idare belli bir program dahilinde okulların yapısal güvenliğini kontrol etmektedir. Ancak eldeki veriler 300 civarında okulun kontrol edilmesi ve gerekli güçlendirme çalışmalarının yapılmasının hayli zaman alacağını göstermektedir. Bu durum ve bu bilinmezlik çocuklarımızın geleceği ve güvenliği noktasında kaygılarımızı arttırmaktadır.”

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Salonunda Ceyhan depremindeki fotoğraflar da sergilendi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler