HABER

Adana referandum sonuçları: 2017 Türkiye geneli il il ve Adana'da Evet/Hayır oy oranları

2017 referandum sonuçları için bekleyiş sona erdi. Adana'da seçmenler sandığa giderek oy kullandılar. Peki Adana'da evet hayır oranları nasıl oldu, geçtiğimiz seçimlerde ve referandumda Adana'da sonuçlar nasıl şekillenmişti? Adana ve Türkiye'nin tüm illerinde seçmenler belki de ülke tarihinin en kritik oylaması için sandık başına gittiler. İşte Türkiye geneli il il ve Adana referandum sonuçları ve evet hayır oy oranları ile ilgili detaylar...

Adana referandum sonuçları: 2017 Türkiye geneli il il ve Adana'da Evet/Hayır oy oranları

2017 referandum sonuçları için bugün Adana'da 1.5 milyon seçmen sandık başına gittiler evet ya da hayır oyu kullandılar. 18 maddelik Anayasa taslağının kabulü veya reddi için kullanılan bu oylar Türkiye'nin yönetimsel geleceğinin belirleyicisi oldu.

2 milyonu aşan nüfusu ile Adana'da 15 ilçe bulunuyor. Referandumdan bir gün önce Adana'nın 828 mahallesinde 4 bin 160 adet sandık kuruldu. Adana'da bu sandıklara bağlı 1.510.122 seçmen bulunuyor. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Adana'daki her bir seçmenin oyu nihai referandum sonucunda etkili olacak.

2017 REFERANDUM SONUÇLARI

YSK'nın referandum sonuçlarının yayımlanması ile ilgili yayın yasağının kalkması ile aşağıdaki bağlantıdan Türkiye geneli evet hayır oy oranını görebilirsiniz. Ayrıca il özelinde evet hayır oranlarını merak ediyorsanız da Adana ve her il için ayrı ayrı referandum sonuçlarını öğrenebilirsiniz.

ADANA'DA ÖNCEKİ REFERANDUM VE OYLAMALARDA NE OLMUŞTU?

Adana'da 2010 yılında yapılan referandumda yüzde 72 katılım olmuş ve seçmenlerin tercihi sandığa evet yüzde 56.13, hayır yüzde 43.86 şeklinde yansımıştı.

2014'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeyse AKP'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 38.91, HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 10.66, CHP, MHP ve diğer bazı partilerin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 50.43 oy almıştı.

Son olarak 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AKP %36, CHP %29, MHP %19 ve HDP %11 oy aldı.

2017 REFERANDUMUNDA SANDIK GÜVENLİĞİ

Türkiye'de son yıllarda sandık güvenliği meselesi büyük tartışmalara yol açmakta. Özellikle 2014 yerel seçimlerinde yaşanan elektrik kesintileri ve 1 Kasım'da sandıklarda görülen plakasız araçlar, vatandaşların ihbarları sandığa olan güveni zedeliyor.
Sandık güvenliğinin sağlanması için siyasi partiler sandıklara temsilci gönderiyor ve bu temsilciler oylamalara hile karışmaması için süreci takip ediyor. Normal seçimlerden farklı olarak referandumda 1 oy bile sonucu etkileyebileceğinden sandık güvenliği ve oylamada herhangi bir usülsüzlüğün olmaması büyük önem taşıyor.

Siyasi partiler dışında Oy ve Ötesi adlı sivil toplum organizasyonu sandıklarda müşehitlik için vatandaşlara çağrı yaptı ve müşahitlerin kullanabilmesi için T3 tutanak gönder adlı bir uygulama çıkardı. Oy ve Ötesi, YSK tutanakları ile uyuşmazlık görmeleri halinde bunu kampanyanın tarafı olan siyasi partilerle paylaşıyorlar.

ADANA İLİNİ TEMSİL EDEN MİLLETVEKİLLERİ
Aydın USLUPEHLİVAN = CHP
Elif Doğan TÜRKMEN = CHP
Fatma Güldemet SARI = AK Parti
İbrahim ÖZDİŞ = CHP
Mehmet Şükrü ERDİNÇ = AK Parti
Meral DANIŞ BEŞTAŞ = HDP
Mevlüt KARAKAYA = MHP
Muharrem VARLI = MHP
Necdet ÜNÜVAR = AK Parti
Ömer ÇELİK = AK Parti
Seyfettin YILMAZ = MHP
Talip KÜÇÜKCAN = AK Parti
Tamer DAĞLI = AK Parti
Zülfikar İnönü TÜMER = CHP

ADANA'NIN DEMOGRAFİSİ
2016 yılı verilerine göre, 2.201.670 nüfusa sahiptir. İlin yüzölçümü 13.844 m2'dir. İlde km2'ye 159 kişi düşmektedir. Bu sayı en çok Seyhan ilçesinde 1796 kişidir.

En Çok Aranan Haberler