YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Adana Tiyatro Festivali

Sabancı Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen 15.Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro...

Adana Tiyatro Festivali

Sabancı Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen 15.Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, yerli ve yabancı tiyatro topluluklarının oyunlarını sanatseverlerle buluşturuyor. Festivalin son haftasında, İngiltere Globe Tiyatrosu “Kral Lear”, Çek Cumhuriyeti Srnec Black Tiyatrosu “Seçkiler”, İstanbul Devlet Tiyatrosu “Çirkin” ve Ankara Sanat Tiyatrosu “Giderayak” oyunlarıyla Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi sahnesinde olacak. Festival, 30 Nisan’da Hollandalı topluluk Close Act’in “İstila” adlı sokak gösterisi ile sona erecek.

İngiltere’nin en köklü tiyatrolarından olan Globe Tiyatrosu, Adana Tiyatro Festivali kapsamında ilk kez Türkiye’ye geliyor. Ünlü İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare’in kurucuları arasında yer aldığı Globe Tiyatrosu, yazarın en önemli tragedyalarından Kral Lear’ı İstanbul’da ve Adana’da sanatseverlerle buluşturacak. Kraliçe Elizabeth döneminin dekoruyla görsel bir şölen de sunan oyunda iktidar sahibi bireyin, iyiyle kötüyü ayırt etme sürecinde karşılaştığı entrikalar ve ihanet sonucu, insan doğasına dair sorgulamalar canlandırılıyor.

Dünyada “Kara Tiyatro” tekniğini ilk kez gerçekleştiren grup olma özelliğini taşıyan Çek Cumhuriyeti’nden Srnec Black Tiyatrosuda, “Seçkiler” adlı oyunuyla Adanalılarla buluşacak.

“Kara Tiyatro” tekniğiyle siyah fondaki nesne ve oyunculara ultraviyole ışık verilerek sıra dışı görüntülerin ortaya çıkması sağlanıyor. Sahne üzerinde imkansız görüntülerin elde edildiği bu teknik, seyircilere farklı ve etkileyici bir görsellik vaat ediyor.

Festivalde, Ankara Sanat Tiyatrosu “Giderayak” adlı oyunla sahne alacak. Nisan 2008’de “Atama Skandalı” başlığıyla gazetelere düşen bir haberin ardından kaleme alınan oyun, yanlışlıkla ataması yapılan bir kişinin gözü kara ve muhalif olmasından yola çıkarak “güldürürken düşündüren” bir hikaye anlatıyor. Bürokratik çürümeyi, ulusal-uluslararası rant savaşlarını gözler önüne seren oyun, piyano eşliğinde canlı müzikleriyle de seyirciyi kendisine çekiyor.

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun“Çirkin” adlı oyunu ise, insanların fiziksel özelliklerine göre değerlendirildiği, güzelliğin başarının olmazsa olmaz ilk şartı olarak nitelendirildiği günümüz toplumuna bir eleştiri yapıyor. Oyunda, 13 yaş sınırı bulunuyor. Festival kapsamında, Prof. Dr. Semih Çelenk tarafından “Oyun Yazma Atölyesi” düzenleniyor. Atölye çalışması kapsamında katılımcıların yazdığı özgün bir malzemeden yola çıkılarak, üç gün boyunca bu malzemenin nasıl bir sahne oyununa çevrilebileceği uygulamalı olarak anlatılacak. Atölyede katılımcılara oyun yazarken nelere dikkat edilmesi gerektiği aktarılacak.

Geçtiğimiz yıllarda sergiledikleri gösterilerle Adana sokaklarında izleyicileri kendisine hayran bırakan Hollandalı Close Act, bu yıl da festivalin kapanışını muhteşem bir gösteriyle yapacak.

30 Nisan 2013 tarihinde “İstila” adlı sokak gösterisi ile bir kez daha Adanalılara keyifli bir akşam yaşatacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler