YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Adana Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni Ve Teşvik Sistemi Bilgilendirme Toplantısı-Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Hem gelir hem de kazançlar üzerinde vergileri çok ciddi bir şekilde azalttık" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Hem gelir hem de kazançlar üzerinde vergileri çok ciddi bir şekilde azalttık" dedi.

Şimşek, "Adana Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni ve Teşvik Sistemi Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kalkınmasına büyük katkıları olan kişilerin ödüllendirileceği bir törene katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Vergi yüküyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Şimşek, bu konuyu çok önemsediğini belirterek, "Türkiye'de vergi yükü öyle algılandığı kadar yüksek değil. OECD'nin 34 üyesi var. Türkiye'de toplanan tüm vergilerin GSMH'ye oranı yüzde 26, OECD ülkelerinin ortalaması yaklaşık yüzde 34. Görüldüğü gibi vergi yükü GSMH oranı olarak yüksek değil, tam aksine en düşük ülkeler arasındayız. Türkiye hakikaten birkaç ülke hariç, hemen hemen en düşük ülkeler arasında" dedi.

Şimşek, gelir ve kazançlar içindeki vergi yükü konusunda ise OECD ülkelerinde yüzde 20 olan bu oranın, Türkiye'de yüzde 12 civarında olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Neredeyse OECD ortalamasının yarısı kadar vergi topluyoruz. Son 10 yılda vergi oranları yükseldi mi- Kurumlar Vergisi yüzde 30'dan yüzde 20'ye düştü. Ne zaman- 2006 yılında yaptık. Bir şirket önceden 100 lira kar ediyorsa, 30 lirasını devlete veriyordu. Aslında yüzde 33'tü, bir de fon vardı. Şimdi sadece 20 lirasını veriyor. Karları dağıtırsa ne kadar vergi veriyordu- Yaklaşık olarak yüzde 65 vergi veriyordu. Bugün ne kadar ödüyor- Bugün 34 lirasını ödüyor. Şirketlerimizin dünyadaki rekabet gücünü artırmak için, üzerilerindeki vergi yükünü azaltmak için hakikaten çok ciddi adımlar atmışız. 2002 yılında Türkiye vergi yükünde şirket kazançlarında, OECD ülkeleri arasında birinci sıradayken, şimdi sonlarda yer almakta. Kurumsal vergisi böyle. Gelir vergisi nasıl- Sadece şirketler üzerindekini değil, çalışanlarımız üzerindeki vergi yükünü de azalttık. Yine OECD ülkeleriyle karşılaştırırsak, 2002 yılında 3 dilim itibariyle en yüksek vergi oranına sahip ülkelerden bir tanesi Türkiye'ydi, biz bunu indirdik. Şimdi OECD ortalamalarının oldukça altındayız."

En düşük vergi diliminde olan asgari ücret üzerindeki vergi yükünü oldukça azalttıklarını ifade eden Şimşek, "Asgari ücretin üzerindeki vergiyi, 4 çocuklu ve eşi çalışmayan için sıfıra indirdik. Bir asgari ücretlinin eşi çalışmıyorsa, 3 çocuk sahibiyse, oran yüzde 0,7. Eskiden asgari ücretli üzerindeki gelir vergisi yükü yüzde 12,8 civarındaydı. Biz onu yüzde 0 ile yüzde 5,5 oranına düşürdük. Dolayısıyla hem gelir, hem de kazançlar üzerinde vergileri çok ciddi bir şekilde azalttık. Gerek çalışanımızın, gerekse üreticimizin vergi yükünü aşağı çektik. Vergi yükü özellikle asgari ücretin üzerinde çok ciddi şekilde azaltıldı" diye konuştu.

Şimşek, gelecek dönemde bütçe imkanları oluşursa istihdam üzerindeki vergi yükünü daha da indireceklerini belirterek, vergilerdeki gecikme zamlarını da indirdiklerini bildirdi.

-"KDV oranlarını indirdik"-

Türkiye'deki "vergi yüksek" algısının dolaylı vergilerden kaynaklandığını anlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de KDV oranı yüzde 18. Bu en yüksek vergi oranı. Şu anda AB üyesi ülkeler arasında en düşük oranlardan bir tanesi. Ama yüzde 18 sadece belli ürünlere uygulanıyor. Türkiye'nin ortalama efektif KDV oranı yüzde 14,4, AB'nin ortalaması yüzde 21. Peki biz KDV'de indirime gittik mi- Gittik. Tekstilde, eğitimde, sağlıkta ve turizmde. Bu önemli 4 temel sektörde yüzde 18'den yüzde 8'e indirdik. AB ülkelerinde KDV oranları yükselirken, Türkiye'de düşük kaldı. Neden peki Türkiye'de verginin yüksek olduğu yönünde yargı var- Türkiye'de dolaylı vergiler nispeten yüksek. Ama bu dolaylı vergilerin çok yüksek olduğundan çok, dolaysız vergilerin düşük kalmasından kaynaklanıyor. Türkiye dolaylı vergilerin toplamında iddia edildiği gibi yüzde 65 değil, yüzde 47,9 civarında bir vergiyle karşı karşıya. Dolaylı vergiler yüzde 60-70 değil. Ama bu da OECD ülkeleri arasında oldukça yüksek bir oran. Önümüzdeki dönemlerde vergiyi tabana yayarak, bu oranları tabii ki daha makul düzeylere getireceğiz."

Şimşek, akaryakıtta verginin artırıldığının iddia edildiğini dile getirerek "Yüksek olduğu doğru. Ama yükselttiğimiz yanlış. 2002 yılında 100 liralık benzin alsanız bunun 70 lira 20 kuruşu hazineye geliyordu. Şimdi yaklaşık 58 lirası hazineye geliyor. Bu oran yüksek ama 'vergi yükünün yükseldiği' algısı yanlış. Sadece onu söylemek istiyorum. Motorinde de böyle. Yüzde 59 civarında vergi yüküne sahibiz ve OECD ülkeleri arasında ilk sıradayız. 2002 yılında yüzde 48 civarında. Sigarada vergiyi yükselttik, evet. Ama dikkat edin, bir çok ülke tütün ürünlerinde vergiyi yüksek tutuyor. Türkiye'de de artırılması doğru bir politikadır" diye konuştu.

-"Verdiğiniz vergiler doğru yerlere gidiyor"-

Alkollü içkilerde verginin yükseltildiğinin doğru olduğunu anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Otomotiv sektöründe, 1,6 litre motorunun üzerindeki bazı segmentlerin çoğu ithal. Orada yükselttik. Ama diğerlerinde öyle değil. Cep telefonlarından internete erişimde yüzde 25'di, şimdi 5. Özel iletişimde de düşüş var. Gerek dolaylı vergiden kurumsala, gerek özel iletişimden gelir vergisine kadar neredeyse hemen her alanda düşüş yaptık. 'Türkiye'de vergi yükü çok yüksek' algısı doğru değil. Verginin nerede harcandığını iyi bilmemiz gerekiyor. Yakında Meclis'e tasarı götüreceğiz. 'Vatandaş bütçe rehberi', 'vatandaş bütçe harcama rehberi' şeklinde raporlar üretmek istiyoruz. Bu vergiler nereden toplanıyor, nerelere harcanıyor, bunları hazırlayacağız. Şimdi yapıyoruz ve paylaşıyoruz ama daha sağlıklıklısını yapacağız. Ben bunu çok önemsiyorum. Vatandaş hesabını sorabilmeli. İcracı bakanlıklar içerisinde en fazla para, Milli Eğitim Bakanlığı'na gidiyor. 56 milyon lira ile. Diğeri ise Sağlık Bakanlığı. Eğitim geleceğe yatırım, sağlık çok önemli. Son yıllarda alt yapı yatırımları ön plana çıktı. Çok ciddi kaynak ayırıyoruz. Türkiye'de eğitimi ve sağlığı, yatırımlarda öncelendirdik. Verdiğiniz vergiler doğru yerlere gidiyor, hakikaten. 2011'de biz 100 lira vergi toplamışız, yüzde 16,6 lirasını faize ödemişiz, gerisini ise millete harcamışız."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler