HABER

Adana'da barajlarda taşkın tehlikesi

ADANA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı DSİ 6. Bölge Müdürlüğü, son günlerdeki aşırı yağışlar nedeniyle Çatalan ve Seyhan Baraj Gölü'nde toplanan fazla suyun Seyhan Nehri'ne verilmeye başlandığını bildirdi. DSİ 6. Bölge Müdürü Sırrı Kazancı, Seyhan Nenri yatağına şimdilik 526 metreküp fazla su verileceğini belirterek, bunun da yaklaşık 12 saat sonra ovadaki 6 bin hektar ekili araziyi sular altında bırakacağını söyledi.

DSİ Yetkilileri, taşkın tehlikesine karşı ovadaki çiftçileri mal ve can güvenliğini sağlamaları konusunda kaymakamlık, jandarma ve muhtarlar aracılığıyla uyardı. DSİ 6. Bölge Müdürü Sırrı Kazancı, 23 Ocak'ta başlayan ve devam eden aşırı yağışlar nedeniyle Çatalan Barajı'nda su kodunun 116.40 hektolitre olması gerekirken, şu anda 118.92 hektolitreye, Seyhan Baraj Gölü'ndeki su seviyesinin de 60.04 hektolitre olması gerekirken şu anda 63.43 hektolitreye ulaştığına dikkat çekerek, bugün sabah 07.00'den itibaren şimdilik saniyede 526 metreküp fazla suyun Seyhan Nehri yatağına bırakılmaya başlandığını açıkladı.

6 BİN HEKTAR EKİLİ ARAZİ SULAR ALTINDA KALACAK Bölge Müdürü Kazancı, Çatalan ve Seyhan Baraj Gölü'nde birikerek tehlike oluşturan fazla suyun Akdeniz'e ulaşmaya başlamasından yaklaşık 12 saat sonra denizin de şişmesiyle geri tepmeye başlayarak, Seyhan Nehri yatağının her iki yakasındaki seddeler arasında bulunan yaklaşık 6 bin hektar ekili araziyi sular altında bırakacağını duyurdu. Kazancı, taşkın nedeniyle ekili arazileri sular altında kalacak köylülere, 4373 sayılı "Taşkın Koruma ve Su Taşkınlarına Karşı Koruma Kanunu"na göre yardım verilemeyeceğini de belirterek, nehir yatağının iki yanında oluşturulan seddeler arasındaki arazilerin devlet tarafından kamulaştırılan ve ekim yasağı bulunan araziler olduğunu da kaydetti.

BETON SEDDE SEVİYESİ YETERSİZ Adana'da en büyük taşkın 1980 yılındaki aşırı yağışlarda, saniyede 2 bin metreküp su dolan Seyhan Baraj Gölü'nün taşması sonucu meydana gelmiş ve büyük bir felaket yaşanmıştı. DSİ yetkilileri, Adana'da 1980'deki felaketten sonra 2002'de de Seyhan Baraj Gölü'ne saniyede bin metreküp sel suyunun gelmesi sonucu taşkın oluştuğunu ve fazla suyun yeni baraj yoluna taşarak, nehir yatağına indiğini, ovadaki ekili alanların da yine sular altında kaldığını ifade ettiler. Yetkililer, ayrıca Seyhan Nehri'nin şehir merkezinden geçen bölümünde belediyece yapılan beton sedde seviyesinin yetersiz ve kısa kalması nedeniyle nehir yatağına saniyede 1200 metreküp su vermeleri gerekirken, en fazla saniyede 700 metreküp su verilebildiğini, bunun da acil durumlarda işlerini zorlaştırdığını kaydettiler.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler