Adana’da çocuklar çocuk işçiliğine karşı yürüdü. Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında valilikçe Atatürk Parkında tören düzenlendi. Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fazlı Doğanç ve diğer ilgililer ile çocukların katıldığı programda Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Organizasyonda Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK) bağlı kurumlarda barınan öğrenciler ellerinde taşıdıkları “Sokakta çalışmak değil, okullarda okumak istiyoruz; çocukların geleceklerin satın almayın; çocuk işçiliğine kırmızı kart; çocuk işçiliğine hayır; mendil ya da çiçek değil ‘gelecekleridir’ ellerinden aldığınız” şeklindeki dövizlerle çevreye uyarı mesajları verdi.
Sokakta çalışan ve yaşayan bireylerin rehabilite edildiği 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi’ne kayıtlı Danişment Gazi Anadolu Lisesi 11. Sınıf Öğrencisi Ömer Sav, çocuk işçiliğinin gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir sorun olduğunu söyledi.
Çocuk işçiliğini, 16 yaşında olanların çalıştırılması olarak tanımlayan Sav, bu çalışmanın çocukların sağlıklı gelişimlerini engellediğini kaydetti. Çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal bilincin arttırılması gerektiğinin altını çizen Sav, kamuoyundan beklentilerini şu şekilde sıraladı: “Acıma duygulu ile sokakta çalışan çocuklardan alış–veriş yapılmasın. Dilenen küçüklere para verilmesin. İş yerlerinde, tarımda, sanayide çocuk işçisi çalıştırılmasın. Sağlıksız şartlarda çöp toplayanlara destek olunmasın. Çalıştırılan çocukların eğitimine destek sağlansın. Eğitim–öğretim çağı dışında olan gençlerin ise mesleki eğitim ve istihdamlarına katkı sunulsun.”
Yarınlara güvenle bakılmasının çocuklara sağlanacak imkanlarla yakından ilgili olduğunu ifade eden Sav, ülkede çocuk işçiliğinin yakın gelecekte son bulmasını diledi. 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde 2000 yılından bugüne atık toplayan, mendil satan, araba camı silen, ayakkabı boyayan yaklaşık 7 bin çocuğun öncelikle eğitime yönlendirildiğini bilgisini de aktaran Ömer Sav, “Eğitim çağı dışında olan gençlerimiz ise meslek eğitim kurslarına gönderilerek rehabilitasyonları sağlanmıştır. Merkezde halen yaklaşık 200 civarında çocuk kayıtlıdır.” diye konuştu. Katılımcılar, daha sonra bando eşliğinde Atatürk Parkından Büyükşehir Belediyesi’ne kadar yürüyüp, sokakta üzerinde “Çocuk işçiliğine kırmızı kart, çocuk işçiliğine hayır” yazılı el ilanı dağıttı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz