SZD Grup Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sezginer, Adana’da yaşanan ‘otopark sorunu’nun aşılması adına, ‘parkomat sistemi’ne geçildiğini hatırlattı. Sezginer, 2 milyon 537 bin TL’lik bir ihale bedelle sistemi uygulayarak, hem kamuya hem de halka kazandırdıklarını, bu durumdan rahatsız olan tek yerin de; kendi çıkarlarını düşünenler olduğunu söyledi.
Sadece Adana’da değil, Türkiye genelinde yapılaşma sorunu olduğunu, bu durumun ‘otopark sorunu’nu beraberinde de getirdiğini kaydeden Sezginer, kentteki apartmanların alt kısmına park yapılmadığı gibi şehir içinde de otomobillerin park edilebileceği alanlar da olmadığı yorumunda bulundu. Kent genelindeki mevcut otoparkların, trafikte araçların sadece yüzde 1’ini barındırabilecek kapasiteye sahip olduğunu, bunun da çok ciddi bir sıkıntı olarak öne çıktığını vurgulayan Sezginer, “Bu sorun, sonradan oluşan bir durum değil. 25-30 yıldan bu yana süregelen bir sorun” dedi.
“PARKOMAT SİSTEMİ KENT TRAFİĞİNİ DÜZENE SOKTU”
Söz konusu sorunun çözülebilmesi noktasında kentin ‘sarı çizgileri’ oluşturulduğunu dile getiren Sezginer, ‘parkomat sistemi’ ile birlikte trafiği düzene sokulurken, park sıkıntısının da giderilmeye çalışıldığını anlattı. “Bu sistemde bizim en büyük destekçimiz trafik polisleri ve esnaf” diyen Sezginer, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Özellikle esnaf, ‘Adam gelip benim dükkanımın önüne sabah arabasını park ediyor, akşam da gelip alıyor’ diyordu. Ama şimdi öyle bir durum yok. İnsanlar arabasını park ediyor, işini halledip gidiyor. Çünkü artık ücretli bir park alanı orası. İşi olan insan gelip orada duruyor artık.”
“AVRUPA DA OTOPARK SORUNUNU HALA ÇÖZEMEMİŞ”
Otopark sorununun Avrupa’da da önemli bir sorun olarak öne çıktığını ifade eden Serkan Sezginer, “Avrupa’da her binanın kendine ait otoparkı olmasına rağmen, orada da böylesi bir sorun var. Çünkü bu planlanmamış bir süreç. Bundan 30 yıl öncesinde dünyada motorlu taşıt sayısının böylesine ciddi bir artış gösterebileceğini hiç kimse düşünmemişti. Avrupa’da sokaklarda bir tane bile trafik polisi göremezsiniz. Niye? Çünkü bu sistem var. Onlarda bizdeki gibi emek yoğun bir şekilde de çalışılmıyor. Bu da eğitimle ilgili bir durum. Sokaklarda genellikle makineler var. İnsanlar aracını park ediyor, makineye parasını atıp gidiyor. Bu yeni keşfedilmiş bir durum değil. Ama biz de genelde emek yoğun bir sistemde çalışılıyor” diye konuştu.
“PARK SORUNU OLMAYAN BÖLGELERDE SİSTEMİ UYGULAMAZSINIZ”
SZD Grup olarak Adana’da 70 kişilik bir ekiple hizmet ürettiklerini, çalışanların da sigortalı ve maaşlı çalıştırıp, her türlü özlük ve sosyal haklarını verdiklerini belirten Sezginer, bir yandan işsizlikle mücadele çalışmalarını destekleyip, yeni istihdam alanları yaratırken, diğer yandan da kentin otopark sorununu çözümüne katkıda bulunduklarını kaydetti. ‘Parkomat Sistemi’nin, kent genelinde otopark sorunu yaşanan bölgelerde uygulamaya konulduğuna dikkat çeken Sezginer, park sorunu olmayan bir bölgede bu sistemin uygulanmasının dava konusu olabileceği gibi devletin imkanlarının suiistimal edilmesi anlamına geleceği uyarısında bulundu.
“GÜNDE ORTALAMA 5 BİN KİŞİ İLE MUHATAP OLUYORUZ”
Park sıkıntısının en çok yaşandığı; Atatürk Caddesi, Gazipaşa ve Ziyapaşa bulvarlarının yanı sıra Abidin Paşa gibi bölgelerde sistemin uygulandığını dile getiren Sezginer, SZD Grup olarak bölgesel çalıştıklarını ve kendi bölgelerinde de günlük ortalama 8-9 bin adet fiş kestikleri bilgisini verdi. Sezginer, “Bir araçlık park alanına günde ortalama 7-8 araç giriş-çıkış yapıyor. Bu parkomat sistemine dahil olabilmek için açılan ihalede çok yüksek bir rakam verdik. Şu anda zarar etmiyoruz ama çok büyük rakamlarla da kar elde etmiyoruz. ‘Maliyeti olmayan tecrübe, tecrübe değildir’ der büyüklerimiz. Bu işin de bize bir maliyeti var. Hizmeti en iyi şekilde yerine getirebilmenin çaba ve gayreti içindeyiz. Parkmetre işi yapanlara ne yazık ki, iyi gözle bakılmıyor ve çeşitli yakıştırmalar yapılıyor. Bu iş çok zor bir iş, günde ortalama 8-9 bin fiş kesiyoruz ve yaklaşık 5 bin kişi ile muhatap oluyoruz. Bizim kadar insanlarla uğraşan bir başka kurum daha yok. Yaptığımız iş gerçekten çok zor” diye konuştu.
“BURADA ZARAR EDEN TEK YER; KENDİNE ÇIKAR SAĞLAYANLARDIR”
Serkan Sezginer, “Toplumun bir çok kesimi, otopark işini genelde gayrimuşru insanların yaptığını düşünüyor. Ancak bizim o taraflarda tasımız tarağımız yok. Geçmişimizde her ne şekilde olursa olsun bu tür işlere girmedik. Tamamen kurumsal yapımız, profesyonel ekibimizle hizmet üretme çaba ve gayreti içinde olduk. Biz burada hem kamuya, hem topluma, hem de kendimize bir çıkar sağlıyoruz. Burada zarar eden tek yer; kendilerine çıkar sağlayanlardır. Biz, parkometre işi için 2 milyon 537 bin TL’lik bir ihale bedeli ödedik. Bu rakam, bugüne kadar ödenmiş en yüksek rakamdır. Şu anda işlerimiz istediğimiz seyirde ilerliyor, ancak buna köstek olmak isteyenler var. Onlar, bireysel çıkarlarını, toplum çıkarları ve her şeyin önünde tutan insanlardır. Bu işte kamuya ve halka daha fazla kazandıracak olan varsa, hemen işi devretmeye hazırım” yorumunda bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz