İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı’na katılan kurum temsilcileri sanayicinin ‘kalifiye eleman’; ‘her işi yaparım’ diyen niteliksiz işsizlerin ise ‘iş beğenmeme’ sıkıntısı çektiğini vurguladı.
Adana Valiliği toplantı salonunda düzenlenen programa başkanlık eden Vali Hüseyin Avni Coş, konuyla ilgili oda başkanlarının görüşlerini aldı. Daha sonra değerlendirmelerde bulunan Coş, işsizliğin yoğun olduğu iddia edilen Adana’da işverenlerin nitelikli eleman bulma sorunu ile karşılaştığını söyledi. Coş, “Her cümlenin başında ‘işsizliğin en fazla olduğu kent Adana’ deyip, şehri geri kalmış gibi gösteren arkadaşlarımızın kulakları çınlasın. Gerçekten bu şekilde konuşanlar asgari ücrete razı olan tanıdık işsizlerini İş–Kur’a göndersin.” dedi.
Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök ise girişimcinin kaliteli personel aradığını hatırlattı. “Ne iş olsa yaparım” deme döneminin kapandığına işaret eden Sürenkök, “Bize gelen insanlar bir masa ve telefon istiyor. Ama sanayici belirli işleri yapacak vasıflı kişileri arıyor.” şeklinde konuştu. Bir dönem televizyonda ilanla işsiz eleman aradıklarını ifade eden Sürenkök, bu kez mahalle muhtarlarına başvuracaklarını duyurdu.
İş–Kur İl Müdürü Haşim Meydan, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) ve sanayi kurslarına istenen oranda kursiyer bulamamaktan yakındı. İşsizlik probleminin çözümü için her türlü tedbiri almaya çalıştıklarına değinen Meydan, ADASO ile muhtarları toplayıp, ilanla duyuruda bulunacaklarını tekrarladı. Kayıtlı 80 bin işsizden yüzde 20’sini açtıkları mesleki kurslara davet ettiklerini dile getiren Meydan, bu rakamın ancak yüzde 7’sinin gelebildiğini kaydetti. Vasıfsız işçi arayan bir firmanın adını veren Meydan, “İki aydır buraya personel bulamıyoruz. Şu anda dahi açık var. Şartları çok basit. Herkes müracaat edebilir. Ama bir orman işletmesi 6 kişiyi istediği zaman binlerce insan gidiyor. Bizim sıkıntımız bu.” diye konuştu. Meydan, açtıkları kursların yüzde 90 iş garantisi olduğunu sözlerine ekledi.
Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer ise söz konusu sorunun işçi sendikalarıyla ortaklaşa halledilebileceğine dikkat çekti. MÜSİAD Şube Başkanı Bilal Nadir Gök, insanların masa başında bir kalem ve kağıtla yapabilecekleri rahat bir iş aradığını savundu. Adana’nın 1980’li yıllardan sonra Türkiye’deki gelişmişlik konumundan uzaklaştığını anlatan Gök, şunları söyledi: “Türkiye kabuk kırarken, Adana bu özelliklerini yitirdi. Sanayici kültürünü kademeli olarak kaybetti. Körfez krizi, İran, Irak savaşı ile de biraz güç kaybetti. İlimiz fetret dönemleri geçirdi. Yöneticiler, belediye başkanları işadamlarının önünü açmak yerine tıkamaya yöneldi.”
Kurulun çalışmaları hakkında bilgi veren Çukurova Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Yalçın ise İş–Kur tarafından bu yılın ilk altı ayında düzenlenen 456 kursa 4 bin 153 kursiyerin katıldığını söyledi. Bu programların istihdam garantili, işgücü yetiştirme, girişimcilik, özürlüler ve hükümlüler gibi farklı kesimlere yönelik gerçekleştiğini açıklayan Yalçın, UMEM kapsamında ocak–haziran döneminde 44 kursun açıldığını kaydetti. Toplantıya katılan sivil toplum kuruluşu üyeleri de görüşlerini paylaştı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz