Adana’da, TMOOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) önderliğindeki 23 sivil toplum kuruluşu, TOKİ’nin 5 Ocak Stadyumu alanında AVM ve konut yapma projesine tepki gösterdi. İKK Sekreteri Nazım Biçer, stadyum alanının yeşil alana dönüştürülmesi gerektiğini savundu.
TOKİ’nin 5 Ocak Stadyum alanında AVM ve konut yapacağı iddialarına, İKK’nın yanı sıra aralarında ÇETKO, Adana Barosu Çevre Komisyonu, Adana ODTÜ Mezunları Derneği ve Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çamlık Mezunları Topluluğunun da bulunduğu 23 STK’dan tepki geldi.
Konuyla ilgili Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen ve meslek örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan İKK Genel Sekreteri Nazım Biçer, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde, kentsel dönüşüm adı altında kamusal ve yeşil alanların ‘yok edildiğini’ iddia etti. Bunun çarpıcı bir örneğinin 5 Ocak Stadyumu, Adnan Menderes Kapalı Spor Salonu ve Gençlik Spor Merkezinin bulunduğu alan için hazırlanan TOKİ projesi olduğunu söyleyen Biçer, “TOKİ tarafından Belediyeye gönderilen yazıdan öğrendiğimize göre, bu alandaki spor tesisleri yıkılarak, yıkımdan sonra buraya alış veriş merkezi ve konut yapılması planlanmıştır. Dün de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, söz konusu alana konut ve AVM yapılması konusunda imar planının onaylanarak, ilgili belediyelere resmen onaylanmak üzere bildirildiğini öğrendik. Şehrimizin en eski semtlerinden biri olan, şehir merkezinde yer alan Reşatbey Mahallesi’ne, yükseklik sınırı olmayan yeni konut blokları ve AVM yapılmasını onaylamak, kentlilik bilincinden, kent dokusunu korumaktan, çevre sorunlarını algılamaktan ne denli uzak olunduğunun göstergesidir” dedi.
Biçer, kentte önemli bir değişikliğe yol açacak bu projenin, Adanalıların görüşleri alınmadan gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirterek, kendileri tarafından anket çalışmasında, ankete katılanların yüzde 81’inin bölgede yeşil alan istediğini söyledi. Biçer, “Ankete katılanların yalnızca yüzde 19’u AVM ve konut istemektedir. AVM ve konut yapılırsa yüzde 83’ü trafiğin kötüleşeceğini, yüzde 67’si yaşanabilir çevre koşullarının kötüleşeceğini düşünmektedir. Bu projeye karşı olmak ve bölgenin ihtiyacının yeşil alan olduğu hususunda hepimiz hemfikiriz” diye konuştu. Biçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu bölgenin AVM’ye, konutlara değil, kentlilere daha konforlu çevre şartı sunan, yaşanabilir, sürdürülebilir kaliteli alanlara, bunu sağlayacak olan yeşil alanlara ihtiyacı vardır. Yeşil alanlar, hava kirliliğini önleme, temiz hava sirkülasyonunu sağlama, iklimi yumuşatma, yaşanabilir, estetik bir çevre oluşturmaya katkı sağladıkları gibi, sağlık açısından da önemlidirler. Aşırı su kullanan, sürekli bakım isteyen, işletim maliyeti yüksek, rant kapısı olan çim ve çiçeklerden oluşan, ağaçsız parklar yeşil alan değildir. Yeşil alan, gölgesinde serinleyeceğimiz, spor yapabileceğimiz, oksijen kaynağı uzun ömürlü ağaçların olduğu, kuşlara ve canlı yaşama ev sahipliği yapan, az bakım gerektiren, az su kullanan, kendiliğinden yaşayan, ulaşımı kolay alanlar olmalıdır.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz