HABER

Adana'da vergi rekortmenleri açıklandı

ADANA (İHA) - Adana ve ilçelerinde 2003 yılına ait faaliyetlerden ötürü Gelir Vergisi beyan eden ve ilk 100'e giren mükellefler açıklandı. Buna göre Adana merkezde Gelir Vergisi rekortmeninin müteahhit Şahin Kalo olduğu bildirildi. Geçen yıl 217 milyar Gelir Vergisi ödeyerek birinci olan Saniye Özgören listeye giremezken, geçen yıl 14. sırada iken bu yıl 318 milyar liralık vergi tahakkuku ile birinciliği Şahin Kalo, ikinciliği 310 milyar lira ile Ercan Gizer, üçüncülüğü ise 280 milyar lira ile Bülent Gizer aldı.

Adana Defterdarı İhsan Akyol, geçen yıl yapılan ticari faaliyetlerle ilgili olarak bu yıl beyanda bulunan ve ilk 100'e giren vergi rekortmenlerini açıkladı. Akyol'un verdiği bilgilere göre, Müteahhit Şahin Kalo 318 milyar lira ile birinci olurken, Ercan Gizer 310 milyar lira ile ikinci, Bülent Gizer ise 280 milyar lira ile üçüncü oldu.

İlk 10'a giren mükelleflerden ilk sırada yer alan müteahhit Rıdvan Koray Bugay medikal faaliyetinden ötürü beyanda bulunurken, soyadı "Gizer" olan mükelleflerin tamamının gelirlerinin menkul ve gayri menkul sermaye iradına dayandığı görüldü.

Defterdar İhsan Akyol, 2003 yılına ait gayri menkul sermaye iradı beyanname sayısında yüzde 42'lik azalma olmasına rağmen tahakkuk eden vergide yüzde 24 artış olduğunu belirterek bunun, 600 milyar liraya kadar olan gelirin beyan dışı tutulmasından kaynaklandığını ifade etti.

Defterdar İhsan Akyol, 2002 yılına dair 33 bin 997 beyanname ile 23 trilyon 197 milyar lira vergi alındığını, 2003 yılına ait olarak ise 38 bin 979 beyannameden 39 trilyon 424 milyar lira vergi toplandığını kaydetti. Mükellef sayısının yüzde 15 ve tahakkuk eden verginin ise yüzde 70 nispetinde arttığına işaret eden Akyol, Gelir Vergisi artış/azalış oranlarına bakıldığında durumun memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Akyol, "Ekonomide canlanmanın meydana geldiğini ve halkımızın para kazanmaya başladı görmekteyiz. Görüldüğü üzere hem mükellef ısı hem de tahakkuk eden vergilerde artış olmuştur. Üstelik vergi gelirlerindeki artış enflasyonun 3 katı üzerindedir" ifadesini kullanarak şöyle devam etti:

"Hem verilen beyanname sayısındaki artış hem de matrah ve buna bağlı olarak beyan edilen vergilerdeki yüksek artış, bir taraftan bir kısım vatandaşlarımızın yeni işler kurduğunu, diğer taraftan da öteden beri işi olan mükelleflerimizin 2002 yılına göre daha gazla kazandıklarını, dolayısıyla halkımızın istikrarı görünce girişimcilik ruhlarının ön plana çıktığını görmekteyiz. Girişimde bulunup istihdam ve katma değer üretip devletimize vergi veren tüm mükelleflerimize teşekkür ediyorum"

Defterdar İhsan Akyol, alınan sonuçlarda kayıt dışı ekonomi ile yürütülen çabanın da etkisinin bulunduğunu da vurgulayarak Gelir Vergisi mükelleflerine yönelik olarak sürdürülen ek beyanname verme hakkı tanınmasına dayalı olarak sadece 4 merkezde 6 bin 627 ek beyanname ile 10 trilyon 558 milyar lira ek matrah alındığını ve 2 trilyon 207 milyar lira vergi tahakkuk ettiğini söyledi. Akyol, bundan sonra da etkin şekilde kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin süreceğini kaydetti.

İlçelere dair açıklanan verilere göre eczacıların 11 ilçenin 9'unda birinciliği elde ettiği görüldü. Akyol'un verdiği bilgilere göre ilçe birincileri ise şöyle:

Kozan'da İlknur Bulut (23 milyar lira), Yumurtalık'ta A. Güneş Filik (30 milyar lira), Karaisalı'da Kazım Şen (16 Milyar lira), Pozantı'da Cemal Özbademci (39 milyar), Feke'de Saffet Yurdadoğ (16 milyar lira), Saimbeyli'de F. Aytülh Yıldırım (5 milyar lira), Aladağ'da M. Lütfi Onur (32 milyar lira), Tufanbeyli'de Murtaza Hacıağaoğlu (23 milyar lira) ve İmamoğu'nda Muhammed Atilla Arıkan (23 milyar lira).

En Çok Aranan Haberler