Kapatılma kararı alınan Tekel Adana Sigara Fabrikası'nda, "üretilen sigaralarda en son kullanılan tütünün 1997 yılı ürünü olduğu, küflü tütünlerin, yabancı sigaraların tüketimini artırmak amacıyla kasıtlı olarak kullanıldığı" iddia edildi.
Tek Gıda-İş Sendikası Güney Anadolu Bölge Şube Başkanı Gürsel Diliçıkık, Türkiye'nin yılda 8 milyar dolarlık sigara pazarının yüzde 40'ının Tekel'e, yüzde 60'ının 3 yabancı firmaya ait olduğunu, yerli sigaralardaki pazar kaybının ise yabancı sigara firmalarının taleplerinden kaynaklandığını ileri sürdü.
Yabancı sigaralarda en fazla 2 yıllık tütün kullanılırken yerli tütün işleyen Tekel sigara fabrikalarında 2000 yılından sonrasına ait ürün kullanılmadığını öne süren Diliçıkık, şunları söyledi: "Adana Sigara Fabrikası'nda en son kullanılan tütün 1997 yılı ürünü. Saklama koşullarına dikkat edilse bile tütünde küflenmeler oluyor. Biz bunu defalarca genel müdürlüğe rapor halinde ilettik ancak, önlem alınmadı. Yabancı sigaraların tüketimini artırmak amacıyla yıllarca küflü tütün kullanıldı."
Tekel Genel Müdürü Fahri Arıkan ise Adana ve Malatya'daki fabrikalarda geçen yıl üretilen sigaralardaki küf sorunu nedeniyle açılan soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.
Bu fabrikaların oldukça eski teknoloji kullandığını, tütün tavlama ünitelerinde sorun olduğunu anlatan Arıkan, "biz Maltepe ve Samsun'un pazar payını artırmak için gayret gösteriyoruz. Maltepe ve Samsun'la birlikte Bahar'ın pazar payı yüzde 40-45'lerde. Bu oranı nasıl artırırızın hesabındayız. İddia edildiği gibi bu konuda kasıt mümkün değil. Bozuk tütün gönderildiyse işçisinden müdürüne kadar her birimin devreye girerek, bunu iade etmesi gerekirdi. Bu iddiayla ilgili inceleme başlatacağım" dedi.