Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 'Okul Sütü Projesi' kapsamında dağıtılan sütler nedeniyle sadece 141 öğrencinin hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığını, herhangi bir telaş ya da paniğe kapılmaya gerek olmadığını söyledi. Coş, süt üretimi aşamasında herhangi bir hata ya da yanlışlık varsa gereken tedbirlerin alınacağı gibi gerekli yasal ve cezai yaptırımların da uygulanacağını belirtti.
Vali Coş, Bakanlar Kurulu kararı ve kararnameye ilişkin 'Okul Sütü Programı Uygulama Tebliği' kapsamında hayata geçirilen 'Okul Sütü Projesi' ile birlikte Türkiye genelinde olduğu gibi Adana'da da dağıtılan sütler nedeniyle ilköğretim okulu öğrencilerinin zehirlenip hastaneye kaldırılmasına yönelik iddialara açıklık getirdi. Valilik makamında düzenlenen toplantıda kendisine yöneltilen sorulara yanıt veren Coş, proje kapsamında Adana genelinde 218 bin 98 öğrenciye süt dağıtımı gerçekleştirildiği, bu
öğrencilerin de sadece 141'inin çeşitli rahatsızlık ve şikayetlerle hastaneye kaldırıldığı bilgisini verdi. Söz konusu öğrencilerin tedavilerinin sürdüğünü vurgulayan Coş, konunun hem adli hem de idari açıdan tüm boyutlarıyla incelemeye alınıp, gerekli soruşturmanın başlatıldığına dikkat çekti. Hastanede tedavi gören öğrencilerin hayati tehlikesi bulunmadığının altını çizen Coş, bu öğrencilerin tedavilerinin de büyük bir titizlikle sürdürüldüğünü anlattı.
"BU SÜTLERİN SOĞUK ORTAMDA SAKLANMASI ŞART DEĞİL"
Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca'nın okullarda dağıtılan sütlerin bozuk, bazılarının paketinin deforme olduğu ve bu nedenle de dağıtılmadığı yönündeki iddialarının hatırlatılması üzerine Coş, "Okullarımızda dağıtılan sütler, UHT olarak tabir edilen uzun ömürlü sütler. Öyle ömrü 2-3 gün olan ve soğuk zincirde muhafaza edilmesi gereken sütler değil. Dağıtılan sütlerin son kullanma tarihi ise 29 Ağustos 2012 olarak görülüyor ve bu tür sütleri de açılmamak kaydıyla oda sıcaklığında tutabilirsiniz. Yani soğuk bir ortamda saklanması gerekmiyor. Bu yönde açıklama yapan kişi ya da kuruluşlar, neye dayanarak bunu dile getirdiler bilmiyorum. Ama onlar da eğitim sistemimizin ve bu dağıtımın birer parçası aynı zamanda. Eğer gördükleri bir eksiklik veya aksaklıklar varsa, öneri ya da tavsiyelerini bize iletebilirler. Bu onların görevi. Ancak bu görevlerini yerine getirmeyip, testi kırıldıktan sonra 'Efendim ben söylemiştim. Şöyleydi de böyleydi' demenin herhangi bir anlamı da yok" dedi.
"TELAŞ YA DA PANİĞE KAPILACAK BİR DURUM YOK"
Vali Coş, çocukların sağlıklı bir şekilde beslenip, gelişimlerini tamamlayabilmesi ve Batılı ülkelerde olduğu gibi daha fazla süt tüketebilmesi noktasında hayata geçirilen bu projenin başarılı olabilmesi adına herkese düşen görev ve sorumluluklar olduğu yorumunda bulundu. Yaşanan gelişmelerin ardından 'Okul Sütü Projesi' kapsamındaki süt dağıtım çalışmalarında nasıl bir adım atılacağı sorusuna da Hüseyin Avni Coş, şu yanıtı verdi:
"Telaş ya da paniğe kapılmaya gerek yok. Rakamlar ortada. Belediye otobüsüne binmekte bile bu kadar risk var yani. Kaza riski binde bir olsa da var. Konuyu araştırıyoruz ve en kısa sürede sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Sonuçta burada değil 141 öğrenci, bir öğrencimizin bile rahatsızlığı bizim için önemli. Devlet hiçbir zaman kaş yapayım derken göz çıkartmaz. Süt dağıtım çalışmaları devam edecek, neden devam etmesin ki? Bir kaza oldu diye yolu trafiğe kapatmanız, oradaki seyrüseferi engellemeniz ne kadar doğru olabilir? Burada elde edeceğimiz bulgular önemli. Eğer seri üretimde herhangi bir hata ya da yanlışlık varsa bu konuda da gerekli tedbirleri alacağız. Bunların yasal ve cezai yaptırımlarını eksiksiz bir şekilde uygulayacağız."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz