YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Adana’dan Almanya’ya Tıbbi Aromatik Bitki Ihracatı

Adana’da üretilen, sakinleştirici özelliği, baş dönmesi, migren, mide, bağırsak ve romatizma ağrılarına yararlarıyla bilinen melissa...

Adana’dan Almanya’ya Tıbbi Aromatik Bitki Ihracatı

Adana’da üretilen, sakinleştirici özelliği, baş dönmesi, migren, mide, bağırsak ve romatizma ağrılarına yararlarıyla bilinen melissa çayı (ogul otu) ve kıvırcık nane, Almanya’ya ihraç ediliyor. Tosmur Grubun İmamoğlu ilçesine bağlı Ağzıkaraca köyündeki çiftlikte ekimi yapılan aromatik bitkilerin Almanya’ya ihracatıyla ülke ekonomisine yılda 1,5 milyon Euro’luk girdi sağlanıyor.
Tosmur Grup Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tosmur, çiftliklerinde özellikle inovatif özellikteki tıbbi aromatik (hoş kokulu) bitkilerin üzerinde durduklarını söyledi. Şu anda melissa, diş macunun ham maddesini oluşturan crispae ve mitchum nanesi yetiştiriciliğinin yanı sıra şekerden yaklaşık 400 kat daha tatlı stevia denilen bitkinin deneme üretimine başladıklarını ifade eden Tosmur, 800 dönümlük tarlada 4 çeşit aromatik bitki ürettiklerini dile getirdi. Tosmur, "Dönem dönem bu alan 2 bin 500 dönüme kadar çıkıyor. Önümüzdeki dönem plantasyonu yine 2 bin dönüme çıkarma yönünde. Bu bitkileri 6-7 yıldır üretiyoruz tamamını Almanya'ya ihraç ediyoruz.” dedi.

Melissa çayının çok eski çağlardan itibaren yatıştırıcı etkisiyle tıbbi ve aromatik çay olarak kullanıldığını hatırlatan Tosmur, “Crispae dediğimiz nanemiz daha çok diş macununun hamledesi olarak kullanılır. Vikis denilen aromayı veren mitchum nanesidir.”diye konuştu.

İmamoğlu Ovası’na su geldiğinde üretim sahasını 5 bin dönüme çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Tosmur, şöyle devam etti: “İnşallah yakında sulama projemiz hayata geçiyor. Sanibey Barajı ile sulamaya açılan 700 bin dönüm yeni bir Çukurova’nın gelişi demektir. Bu 50 yıllık rüyamızdı. Allah’a çok şükür baraj bitti; sulamanın ilk etabı bu yıl başlıyor. Önümüzdeki senede buraya su gelmiş olacak. Bu bitkiler ihracata gitmeden önce işlemlerden geçiriliyor. Doğal ortamdan kurutulup, aynı zamanda Türkiye’de iyi tarıma dahil organik bir ürün. Ekim alanı 5 bin dönüme çıktığı zaman ihracat da mutlaka artacak; ama biz o takdirde ihracattan ziyade bunun sanayileştirme projesi üzerinde duruyoruz.”

Melissa çayının Türkiye’de en fazla çiftliklerinde yetiştirdiğine dikkat çeken Tosmur, amaçlarının tekel oluşturmak olmadığını bildirdi. Çiftçinin farklı alanlara yönelmesinden yana olduklarını kaydeden Mehmet Tosmur, “Birçok çiftçiye deneyimlerimizi paylaşıyoruz. İmamoğlu’na bir şeyler katmaya çabalıyoruz. İnsanlara inovatif bir değerle nasıl hizmet edebiliriz, diye düşünüyoruz. Ekonomik değerinden ziyade işin sosyal sorumluluğu daha fazla öne çıkıyor.Tıbbi ve aromatik türlerimiz bir çok yerde denendi. Ama bu büyüklüğe ulaşmadı. Burası yaklaşık 400 kişiyi istihdam eden bacasız bir fabrika gibi faaliyet gösteriyor.” şeklinde konuştu. İmamoğlu’nda çıkan grubun 26 yıldır sanayicilik yaptığını ve ana iş kollarından birisinin tarımdan oluştuğuna işaret eden Tosmur, şirketlerde bin 500 kişinin istihdam edildiğini açıkladı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül de Adana’da yaşanan işsizlik soruna değinerek, özellikle bayan iş gücü gerektiren tıbbi aromatik bitkiler sektörün istihdama katkı sağlayacağını söyledi. Aygün, Adana'nın markalaşması için bilinen klasik türlerinin yanında bu şekilde farkındalık oluşturacak çeşitlere ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler