HABER

"Adaylık için güçlüsünüz"

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği(AB) Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Günter Verheugen, "ilerleme raporu"nun açıklanmasından sonra Türkiye'nin AB adaylığı için daha güçlü bir ülke konumuna geldiğini söyledi. Verheugen, "Türkiye için bir şey değişmedi. Türkiye hala AB'ye adaylık konusunda güçlü bir ülkedir. Ancak önce siyasi kriterlerin yerine getirilmesi ve uygulanması gerekiyor" dedi.

Brüksel'de CNN Türk'ün sorularını cevaplandıran Günter Verheugen, Türkiye'nin AB uyum yasaları konusunda beklenmedik kararlar aldığını ve kendisini şaşırttığını söyledi. Alınan kararların önemli olduğunu, bunun devamının gerektiğini belirten Verheugen, söz konusu durumun Kopenhag zirvesinde de konuşulacak gündem maddeleri arasında bulunduğunu vurguladı. Verheugen, "AB Komisyonu, Türk Parlamentosu önemli reform paketlerini onaylamış olmasını takdirle karşılıyor ve Türkiye'nin teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyor ve bu reformların devamını istiyor. Kopenhag'daki AB zirvesinde de AB Komisyonu bir takım öneriler hazırlayacak ve Türkiye için nasıl katılım stratejisi oluşacak, bunları açıklayacak" diye konuştu.

"ÖZEL BİR STATÜ SÖZ KONUSU DEĞİL" Türkiye'ye tam üyelik yerine özel bir statünün verilip verilmeyeceği konusundaki soruyu Verheugen, şöyle cevaplandırdı:
"Hayır böyle bir şey söz konusu değil. Türkiye diğer aday ülkeler gibi aday bir adaydır. Aradaki fark belki de şu: Şu anda 10 aday ülke müzakerelerin bu yıl sonuna kadar tamamlanmasını sağlayacak ülkeler. Bir de geriye kalan 2 ülke var. Bu ülke de müzakere sürecinde. Onlar da ilerlemeler kaydetti. Onların katılım hedefi de 2007 yılı. Bir de Türkiye var... Türkiye için müzakerenin başlatılması safhası hazırlanıyor. Dolayısıyla Türkiye için katılım öncesi bir strateji öngörülüyor. Ancak yine de netice aynı. Hedefler çok açık. Hedef şu: Türkiye için üyelik müzakerelerinin açılması için gerekli şartların oluşturulmasından bahsediliyor. Hayır böyle bir özel statü yok. Hiçbir değişiklik olmadı. Türkiye aday bir ülkedir ve Türkiye daha güçlü ve daha iyi bir aday olmuştur. Avrupa'ya daha yakın bir aday olmuştur. Çünkü Türkiye pek çok şeyi başardı, geride bıraktı. Kanaatime göre Helsinki'de geliştirilen strateji başarılı bir stratejidir ve Türkiye'ye fayda sağlamıştır. Türkiye'nin son derece uzak hedeflere olan bir sürece girmesine ve idari bir takım reformların yapılmasına imkan vermiştir."

"NEDEN TARİH VERİLMİYOR"
"Türkiye'ye neden tarih verilmiyor?" şeklindeki bir soruyu da cevaplayan Günter Verheugen, "Bugün kararlaştırılması gereken bir mesele değildi. Zaten talep de yoktu. Biz şunu kararlaştırdık, Türkiye için Kopenhag zirvesine kadar bir takım önerilerde bulunabilir. Bu Kasım ayında yapılabilir ve Türkiye'de herkes benim görüşümü biliyor. Başından beni her şeyin adım adım yapılması taraftarıyım. Çok net bir şey söylemek istiyorum: Türkiye her şeyden önce siyasi kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Bunlar yapıldıktan sonra AB Komisyonu hiç tereddüt etmeden tam üyelik müzakereleri için önerileri gündeme getirecektir" dedi.

Tarih vermenin son derece zor olduğunu, AB Komisyonu'nun görevinin de bu olmadığını hatırlatan Verheugen, "Ben Türk basınında ve diğer basın organlarında ve özellikle ABD basınında tarih meselesinin tartışıldığı yazıyordu. Biz hiçbir zaman böyle bir şey ilan etmedik. İlerleme raporunda bir tarih zikredeceğimizden bahsetmedik. İlerleme raporunda yapılacak öneriler arasında yeni bir tarih verileceğinden bahsedilmiyordu. Daha önce söylediğimi gibi, Türkiye'de ilerlemeye dahil son derece önemli unsurlar var. Ama yeni ilerlemeler de yapılması lazım" diye konuştu.

"BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN SİYASİ KRİTERLER" İlerlemeler konusunda görüşlerini açıklayan Verheugen, "Reform paketini incelersiniz şunu görürsünüz. Bu paketi uygulama ihtiyacı var, bir kez daha gözden geçirme ihtiyacı var. Biz de hem adli, hem idari makamların nasıl hareket edeceğini görmek istiyoruz. Biz uygulamada bir takım değişikliklerin yer aldığını görmek istiyoruz. Kağıt üzerindeki değişiklikler yeterli olmayacaktır, şüphesiz. O yüzden Türkiye'de bazı çevrelerden gelen eleştirilere katılmıyorum. AB kurallarını değiştiriyor değil. Bizim standardımız belli. Siyasi kriterlerini getirip getirmediği konusunda standartlar belli. Değerlendirmeler yapılırken bu ülkede ne yapıldığı ve nasıl uygulamalara geçildiği dikkate alınır" diye konuştu.

3 Kasım seçimleri ile ilgili görüşlerini de aktaran Günter Verheugen, şöyle konuştu:

"Benim için seçimler önemli. Kimle iş yaptığınızı bilmek istersiniz. Bundan sonraki iktidarın politikası ne olacak, bunları bilmek istersiniz. Dolayısıyla Türkiye'de seçimler son derece önemli. Aynı zamanda Avrupa için de önemli. Biz seçim sürecini yakından takip ediyoruz. Umudumuz şu; Türkiye'deki siyasi partiler Avrupa'ya yönelme ve reform taraftarı. Biz de bu partileri teşvik ediyoruz."

"TÜRKİYE'YE KAPI AÇILDI" Verheugen söylediklerini özetleyerek, "Önemli adımlar atıldı, yeni adımların atılması gerekiyor. Özellikle reformların uygulamaya sokulması gerekiyor. Siz Kopenhag'da öneriler paketi sunacaksınız. Bu pakette tarih olabilir de olmayabilir de" diye konuştu.
Kopenhag'da Türkiye'ye tarih verilip verilmeyeceği konusunda ise Verheugen, şöyle konuştu:

"Tarih konusunda bir şeyler söylememi istiyorsunuz, bunu ayak üstü söyleyemem. Hassas bir konu çünkü. Herhangi bir spekülasyona giremem. Ancak şunu söylersem sizi bir parça aydınlatmış olurum: Komisyonun yapacağı Tf bir stratejidir. Türkiye ile ilgili öneriler paketi ilerleme raporunda yapılan tespitler üzerine yapılacaktır. Dolayısıyla bugünkü ilerleme raporu temel alınacaktır. Türkiye için her zaman tam üyelik hedefliyoruz. Bunu gönül rahatlığı ile tekrarlayabilirim. Türkiye'ye kapı açıldı" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler