HABER

AdBlue nedir, ne işe yarar? AdBlue biterse ne olur?

Arabalar hakkında çoğunlukla araç sahiplerini ilgilendiren konular ve terimler, kişileri arabalar ile ilgili pek çok konuyu araştırmaya yöneltirler. AdBlue da yine bu gibi araştırmalara konu olmuş, ne olduğu merak edilen terimler arasında bulunmaktadır. Peki, AdBlue nedir ve ne işe yarar? AdBlue biterse ne olur?

AdBlue nedir, ne işe yarar? AdBlue biterse ne olur?

İçindekiler

  • AdBlue nedir?
  • AdBlue ne işe yarar?
  • AdBlue biterse ne olur?

Otomobil sektöründeki teknoloji her geçen gün ilerlerken, bilim insanları araçların çevreye verdiği zararı minimuma indirmek için önemli çalışmalar gerçekleştirmektedir. Devletlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da desteklediği bu çalışmalar sayesinde günümüzde zararlı madde salınımı çok daha az olan arabalar piyasaya çıkmış durumdadır. Dünyanın daha sağlıklı bir yere dönüşmesi bakımından bu çalışmalar hâlâ çok yeterli olmasa da yaratılan her bir teknoloji oldukça önemlidir. Otomobil alanında AdBlue ismiyle bilinen, benzin istasyonlarında da sıklıkla karşılaşılan ancak ne olduğu çok fazla bilinmeyen çözelti de bunlardan biridir.

AdBlue nedir?

AdBlue, dizel motorun içerisindeki egzoz akışına ilave edilen temizlenmiş üre ve saf su çözeltisidir. AdBlue, arabaların çevreye yaydığı karbondioksit salınımını azaltmak için kullanılır. Genellikle arabalar rölanti durumdayken ortaya çıkan dumanı minimuma indirmek için de kullanılır. AdBlue’nun 10.000 ile 15.000 km arasında araçlara yeniden eklenmesi önemlidir. Benzin istasyonlarında satılmasına rağmen AdBlue’nun yakıt katkısı olmadığı ya da AdBlue’nun herhangi yakıt tasarrufu sağlamadığı bilinmelidir.

AdBlue ne işe yarar?

AdBlue, 'katalitik indirgeme' görevini gerçekleştirmeye yardımcı olan bir çözeltidir. Bilhassa dizel motorlarda, egzozdaki nitrojen oksit salınımını büyük bir ölçüde azaltır. Son dönemde üretilen dizel motorlu araçlar nitrojen oksit filtreleri ile piyasaya çıkmaktadır.

Direkt enjeksiyonun kullanılmaya başlanmasından itibaren motor içerisindeki dizel yanması daha az eksiksiz ve homojendir. Bu eksik yanma, hava kirliliği yaratan zehirli bir gaz olarak bilinen nitrojen oksitleri üretir. NOx filtreleri bu zararlı maddelerin konsantre edilmesini büyük ölçüde azaltır. AdBlue ise bu süreci destekleyerek zararlı olduğu bilinen gazların salınımı azaltılır.

Avrupa Birliği ülkelerinde 2006'dan beri trafiğe çıkan kamyon ve otobüsler için AdBlue kullanımı zorunlu hâle getirilmiştir. 2015'ten itibaren ise yeni üretilen otomobillerden, kamyonlara, traktörlere, iş makinelerine, trenlere ve hatta gemilere kadar tüm dizel motorlu araçlarda bu gereklilik uygulanmaktadır.

AdBlue biterse ne olur?

Araçta bulunan AdBlue göstergesinin yanmasıyla çözeltinin azaldığı ya da AdBlue arızası gerçekleştiği görülebilir. Çözeltinin azalması, motor performansının düşmesine ve zararlı gaz değerlerinin yükselmesine neden olabilir. AdBlue’nun tamamen bitmesi hâlinde motor çalışamaz duruma gelebilir. Sıvının tamamen bittiği de aynı şekilde azalması gibi gösterge sayesinde anlaşılabilmektedir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler