HABER

Adet döneminde denize girilir mi, bir zararı var mıdır?

Regl olarak da bilinen adet kanaması, kadınlarda ergenlik çağından menopoza kadar 28 günde bir tekrar eden fizyolojik bir olaydır. Adet kanaması gören kadınlar, kanama dönemlerinde denize ya da havuza girmekten çekinirler.

Adet döneminde denize girilir mi, bir zararı var mıdır?

Çünkü enfeksiyona açık olunan bu dönemde deniz ya da havuz suyunun pis olması, ek olarak havuz suyunun klor gibi kimyasallar içermesi çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Adetliyken Denize Girilir mi?

Adet döneminde denize girmenin kanın pıhtılaşmasına sebep olacağı ya da adeti durduracağı düşünülür. Aslında bu tarz düşüncelerin tıbbi bir dayanağı yoktur. Yalnızca adetin ilk 2 günü denize girilmesi sakıncalı olabilir. 3. günden itibaren gerekli koşullar sağlandığı takdirde denize girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Adetliyken Denize Girmek İçin Ne Kullanılır?

Adetliyken denize girmek için tampon kullanılması yeterlidir. Tampon, vajina haznesine yerleştirilerek adet kanının emilmesini sağlayan hijyenik bir üründür. Cinsel olarak aktif olan kadınlar tarafından tercih edilen bu ürünü herhangi bir eczaneden satın alınabilir. Dışarıdan bakıldığında hiçbir şekilde belli olmaz ve rahatsızlık hissi vermez. Ancak **4-6 saatlik aralıklarla değiştirilmesi

gerekir. Aksi takdirde toksik şok adı verilen enfeksiyon riski **ortaya çıkar. Çünkü tampon, vajenin mikrobiyolojik ortamını değiştirerek bazı bakterilerin normalden hızlı üremelerine neden olur.

Tampon Nasıl Takılır?

  • Önce mutlaka hijyenin sağlanması adına işe ellerinizi yıkayarak başlayın.
  • Ürünün ambalajını gösterildiği şekilde açın ve hemen takın. Tamponu, herhangi bir yere koymaktan kaçının.
  • 3 farklı çeşidi bulunan tamponun boyu ve adet görme miktarına göre emme özelliğini gözeterek tercihte bulunun.
  • Tamponun ayakta ya da oturur pozisyonda vajinaya yerleştirilmesi mümkündür.
  • Tamponu yerleştirirken rahat olması ve vücudunuzu hiçbir şekilde kasmamalısınız.
  • Önce aplikatörü baş ve orta parmağınızla tamponun alt ucuna yakın bir yerden tutun.
  • Aplikatörü baş ve orta parmağınızla tamponun alt ucuna yakın bir yerden tutun.
  • Diğer eliniz ile vajina girişini açarak vajinayı görünür hale getirin.
  • Aplikatörün ucunu vajinaya yerleştirin.
  • Orta parmağınız ile tamponun ipinin olduğu pistonu ya da tüpü itin.
  • Bu hamleden sonra tampon iyice aplikatörün içinden çıkarak vajinaya yerleşmiş olacaktır. Parmağınızı tüpten çektiğinizde ipler serbest kalacaktır.
  • Son olarak aplikatörü yavaşça dışarı çekin.
  • Eğer yerleştirmeyi doğru yaptıysanız tampon herhangi bir rahatsızlık vermeyecektir. Tampon rahatsız hissettiriyorsa yeterince yerleşmemiş demektir.

Adetliyken Denize Girmenin Zararları

Genellikle adetin ilk 2 gününden sonra tamponla denize girmek sorun teşkil etmez. Peki adetliyken tamponsuz denize girilir mi? Adetliyken tamponsuz denize girmek her şeyden önce sağlık açısından olumsuz bir davranıştır. Adet döneminde enfeksiyon kapmaya açık olan vajinada, tampon takılmadan denize girildiği takdirde bazı komplikasyonlar gelişebilir. Özellikle bakteri açısından daha sağlıksız bir ortam olan havuza ise genellikle tamponla girilmesi de önerilmez.

  • Adet döneminde kanama yoluyla dışarı atılan rahim iç duvarındaki zar, bakterilerin üremesi için elverişli bir ortamdır ve mikrop kapmaya oldukça müsaittir. Adet döneminde bu dokunun açık bir hal alması sebebiyle vajinanın bu dönemde temiz tutulması oldukça önemli bir husustur.
  • Adet döneminde tüm vajinal kanalların enfeksiyon kapmaya müsait olması sebebiyle özellikle adetin ilk 2 günü temizliğinden emin olunmayan denize ya da havuza girmek istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
  • Bazı kadınlar adet dönemlerinde ped kullanarak denize girmeyi tercih ederler. Aslında ped kullanarak denize girmek hem sağlık hem de ergonomik açıdan olumsuz bir davranıştır. Pamuksu bir dokuya sahip olan ped, denize girilmesiyle birlikte şişer. Pedin emdiği adet kanı deniz suyu ile karışarak mikropların etkileşime geçmesine sebep olur. Oyna tampon, vajinayı kapatarak mikropların önüne keser ve şişme gibi problemlere sebep olmaz. Ped ise şişmesinin yanı sıra suya girildiği anda yapışkanlık özelliğini kaybeder ve kayma yaparak rahatsızlık hissi verir.
  • Havuz, genital mantar kapmaya uygun bir ortamdır. Bu sebeple adet döneminde suya girmek için tercih denizden yana kullanmalıdır.
  • Adet döneminde denize girdikten sonra kesinlikle ıslak mayo ile zaman geçirilmemelidir. Bakteriler ıslak ve nemli ortamlardan hoşlanırlar. Böyle ortamlarda çoğalarak sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğururlar. Bu nedenle denizden çıktıktan sonra derhal kuru kıyafetler giyilmelidir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler