HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Adet geciktirici hap nasıl kullanılır? Adet geciktirici kullanmak zararlı mı?

Kadınlar tarafından en çok merak edilen sorulardan biri de adet nasıl geciktirilir sorusudur. Adet görmek sağlıklı bir üreme sistemi için gereklidir. Bazı durumlarda sosyal sebepler ya da tatil planları sebebiyle adetin geciktirilmesi arzu edilir. Haftalar öncesinden planlanmış yaz tatili veya evlilik, adet dönemine rastlayan kadınlar için sorun yaratabiliyor. Böyle durumlarda ise devreye adet geciktirici ilaçlar giriyor. Peki adet geciktirici nasıl kullanılır?

Adet geciktirici hap nasıl kullanılır? Adet geciktirici kullanmak zararlı mı?

Kadınların genellikle yaz aylarında en çok sorduğu soru; tatil planı sebebiyle adet düzenlemesini nasıl yapabilecekleridir. Tatile çıktığında rahat bir şekilde denize girmek isteyen kadınlar adet görmek istemediği için adet dönemini ya tatil öncesi ya da tatil sonrasına kaydırarak rahat bir tatil geçirmeyi isterler. Düzenli olarak yumurtlayan kadınlar düzenli bir şekilde adet görürler. Adet süreci göz önüne alınarak kullanılacak ilaçlar adet takvimini değiştirmede işe yarayabilir. Adet takvimini düzenlemek amaçlı en çok progesteron grubu ilaçlar ve doğum kontrol hapları kullanılır.

Progesteron grubu ilaçlar rahim iç duvarında değişiklikler yaparak kanama tarihini değiştirebilir. Yumurtlama sürecine herhangi bir etkide bulunmayıp sadece rahim içi tabakasına etki ederler bu nedenle progesteron ilaçları kullanırken gebelik riski bulunur. Geciktirici ilaçlar ilaç kullanıldığı sürece adet kanamasını önler, ilaç bırakıldıktan birkaç gün sonra ise kanama başlar. Bu sayede kadınlar planladıkları süre boyunca bu ilacı kullanarak kanamalarını istedikleri güne kadar geciktirebilirler. Adet kanamasını erteleyebilmek için kullanılan ilaçlar hakkında birtakım önemli hususlar bulunur. Bunlardan biri de ilaçların nasıl kullanılması gerektiğidir.

Adet geciktiriciler nelerdir?

Bazı besin öğelerinin ve bitkilerin hormonal dengeyi etkileyebileceği düşünülür. Adet geciktirici olarak kullanılabilecek bitkisel çözümler şunlardır.

  • Tarçın
  • Zencefil
  • Cıvanperçemi
  • Maydanoz çayı
  • Biberiye
  • Böğürtlen yaprağı
  • Elma sirkesi
  • Salatalık
  • Karpuz

İlaç kullanmadan adet geciktirme yani adet geciktirici bitkiler önerilse de bu noktada yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır. Bu tür doğal ürünlerin etkisi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Etkili bir çözüm için ilaçlarla adet geciktirilebilir ancak bunu doktor kontrolünde yapmak ve mecbur kalmadıkça çok sık tekrarlamamak gerekir.

Adet geciktirici nasıl kullanılır?

Kullanım amacı adeti ertelemek olan adet geciktirici ilaçlar, içeriğinde bulunan hormonlar sayesinde yumurtlama sürecini geciktirir. Adet geciktirici ilaçlar, rahim iç tabakasına etki eder ve östrojen ve progesteron hormonunun azalmasını engelleyerek, adet döngüsünün ertelenmesini sağlar. Adet geciktirici ilaçlar 10 günden daha uzun süre kullanıldığında bazı yan etkilere yol açacağından, bu geciktirme işleminin 10 günü geçmeyecek şekilde ayarlanması daha güvenli olacaktır.

Adet geciktirici ilaçların sürekli ve uzun süreli kullanımı da bazı sağlık sorunlarına neden olacağından, senede bir ya da iki kez, doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Bu amaçla kullanılan ilaçlar, adet döneminden 2 gün önce kullanılmaya başlanabilir. Bu ilaçların değişik formları bulunabilir, bazısı günde 2 tane, bazısı günde 3 tane alınır. Kişinin bünyesine ve erteleme süresine göre ilacın kullanım şekli ve süresi uzman bir doktor tarafından ayarlanmalıdır.

Adetin ilk günü adet geciktirici kullanılır mı?

Herhangi bir nedenle döngüsünü ertelemeyi düşünen kadınlar adet geciktirici hap ne zaman alınmalı sorusunun cevabını merak eder. Adet geciktirici hap, adet kanamasının başlamasından 3-4 gün önce alınmaya başlanmalıdır. Genellikle ilacı bıraktıktan 2-3 gün sonra adet kanamaları başlar. İlaçlar uzman doktorun reçete ettiği şekilde alınmalıdır. Bu tür ilaçların değişik formları bulunduğundan ilaca göre kullanım sayısı değişiklik gösterebilir.

Adet geciktirici ilaçlar zararlı mı?

Doktor tavsiyesine uyarak adet geciktirici ilaçları kullanmakta herhangi bir zarar yoktur. Ancak, mutlaka uzman tavsiyesi dinlenmeli ve bu ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmamalıdır. Hormon içerikli ilaçlar düzenli kullanımda vücudun yapısını bozabilmektedir. Adet geciktirme ilaçlarını özellikle damar tıkanıklığı, meme kanseri ve karaciğer fonksiyon bozukluğu olanlar, aşırı kilolu kadınlar, sigara alışkanlığı olanlar ve hamilelikten korunmak için doğum kontrol hapı alanlar kullanmamalıdır. Bunların haricinde bazı kişilerde aşağıdaki yan etkiler ortaya çıkabilir:

En Çok Aranan Haberler