HABER

Adet söktürücü iğne kaç günde adet söktürür, fiyatları nelerdir?

Adet gecikmesi yaşayan kadınlar, bu problemlerini çeşitli yöntemler aracılığıyla çözüme kavuşturabilirler. Bu çözüm yöntemlerinden biri olan adet söktürücü iğnelerin kullanım amacı adet düzensizliği yaşayan hastaya hormonal takviye yapmaktır.

Adet söktürücü iğne kaç günde adet söktürür, fiyatları nelerdir?

Vücuda iğne ile zerk edilen ilaç, adet dönemini fizyolojik olarak hızlandırır ve kısa bir süre sonra kanamanın gerçekleşmesini mümkün kılar.

Adet Söktürücü İğne Nasıl Etki Gösterir?

Adet dönemi farklı evrelerden oluşur. İlk evrede vücutta belirli bir miktar östrojen hormonu salgılanır ve salgılanan hormon düzeyine bağlı olarak rahim belirli bir kalınlığa erişir. İlk evrenin sonunda östrojen hormonunun seviyesinde düşüş yaşanır, progesteron hormonu salgılanmaya başlanır. Progesterondaki düşüşle birlikte ise rahmin içerisindeki dokular kanamayla birlikte dışarı atılır. Adet gecikmesinin söz konusu olması yalnızca östrojen hormonunun salgılandığı anlamına gelir. Yani adet kanamasının progesteron eksikliğine bağlı olarak gerçekleşmediği söylenebilir. Yüksek düzeyde hormon ihtiva eden adet söktürücü iğnelerin etki prensibi de kadının bu adet döngüsünü taklit etmek üzerinedir.

Hızlı adet söktürücü olarak bilinen iğneler, genellikle uzun süre preperat ilaç kullanmak istemeyen hastalara reçete edilir. Ancak söktürücü iğneler, kortizon etkisi yaratabileceği için **mutlaka bir hekim önerisiyle kullanılmalıdır.

**

Adet Söktürücü İğne Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Adet söktürücü iğnelerin kullanımı adet söktürücü ilaçlarla karıştırılmamalıdır. İğne, içerisinde yüksek oranda hormon barındırdığı için günde sadece bir doz vurulması yeterlidir. Adetin gecikme süresine bağlı olarak 6-10 gün boyunca günde bir doz olacak şekilde uygulanabilir. Adet söktürücü ilaçların ise genellikle 1 hafta boyunca günde 3 kez alınması önerilir.

Adet Söktürücü İğne Kaç Günde Etkisini Gösterir?

Genellikle adet söktürücü iğnelerin bitiminden birkaç gün sonra kanama gerçekleşir. Ancak iğnelerin vurulmasını takip eden ilk 7-10 gün arasında kanama gerçekleşmesi de normal sayılır. Adet söktürücü iğneler, çok güçlü ve etkili tedavi yöntemlerinden olduğu için mutlaka doktorun önerisi doğrultusunda uygulanmalıdır. Hastanın kendi tercihleri doğrultusunda vurulması tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Doktorun öncelikle hormon testi yapması ve sonuca göre iğne reçete etmesi gerekir.

Adet Söktürücü İğne Kullanımında Dikkat edilecek Hususlar

  • İğneye karşı hassasiyeti ve alerjisi olanlar,
  • Düşük riski bulunanlar,
  • Nedeni bilinmeyen anormal kanama yaşayanlar,
  • Tansiyon, böbrek yetmezliği, migren ve diyabet hastaları,
  • Damarlarında pıhtı olanlar ve beyin kanaması riski bulunanlar,
  • Ciddi derecede depresyon yaşayanlar,
  • Gebe olan veya gebelik riski taşıyanlar adet söktürücü iğne kullanımında dikkatli olmalıdır.

Adet Söktürücü İlaç Gebeliği Sonlandırır mı?

Hem adet söktürücü iğneler hem de reçetesiz satılan adet söktürücü haplar gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Bu tür ilaçlar, yüksek dozda hormon içerdiği için gebelikte düşük tehlikesi riskini doğurabilirler. İlaçların kesinlikle gebeliği sonlandırdığı söylenemez. Ancak düşük riskini tetiklediği için mutlaka kullanılmaması gerekir.

En Sık Reçete Edilen Adet Söktürücü İğneler

Jinekologların en sık reçete ettiği iğneler Progestan, DI-PRO ve Synergon olarak bilinir. Her ampul içerisinde genellikle 50 mg progesteron hormonu ihtiva eder. Ampul, kas içerisine enjekte edilerek kadının adet görmesi sağlanır.

1. Dı-PRO (Olesum Ampul)

Adet bozukluklarının yanı sıra erken menopoza giren kadınların adet kanamasının gerçekleşmesi için de önerilir. Yaklaşık 3-5 gün boyunca enjekte edilebilir. Doktorun önerisi dışında alınan her doz sağlık açısından tehlikeli olabilir.

2. Progestan

Adet söktürücü iğne, sadece adet görememe tedavisinde değil düzensiz adet görme durumunda, hormon ve kısırlık tedavisinde de sıklıkla tavsiye edilir. Özellikle kısırlık tedavisinde, döllenmiş yumurtanın rahim içerisine yerleşmesini kolaylaştırır. Hormon tedavisinde, adetin bitiminden hemen sonra östrojene başlanır ve östrojenin ikinci haftasından itibaren de Progestan iğne uygulamasına geçilir.

3. Synergon

En sık reçete edilen adet söktürücü iğnelerden biri de Synergon'dur. İğne aşırı dozda hormon barındırdığı için mutlaka önce söktürücü haplar denenmeli ve etki alınmadığında iğne tedavisine geçilmelidir. Adet bozukluklarının yanı sıra erken menopoz döneminde de kullanılabilir.

Adet söktürücü iğne fiyatı ise ampulün markasına ve etkisine göre değişebilir. 1,45 TL'den başlayan iğne fiyatları, reçete edilen ilaca göre 25 TL'ye kadar çıkabilmektedir.

En Çok Aranan Haberler