Adı kavun olsa da bildiğimiz kavunlara pek de benzemiyor kiwano.
Kökeni Afrika olan kiwano, asma türü bir bitkinin meyvesi. Bu yüzden ona Afrika'da kavun değil salatalık deniyor.
Türkiye'de de yetiştiriliyor
Afrika'da salatalık denen kiwano meyvesine bizim buralarda Alanya kavunu deniyor. Çünkü sıcak iklimi seven bu meyve Alanya'da da yetiştiriliyor.
C vitamini deposu
Olgunlaştıkça çevresindeki kabuk kalınlaşıyor ve üzerinde çıkıntılar meydana geliyor. Halk arasında bu çıkıntılar boynuza benzetildiğinden bu şekilde isimlendiriliyor. 1 boynuzlu kavunun içinde %40'a varan oranlarda C vitamini, yaklaşık 1 gram protein bulunuyor. A vitamini, kalsiyum, demir ve besin lifi de oldukça yüksek oranda.
Yemesi de oldukça ilginç
Kiwanonun yenen kısmı içindeki jölemsi yapı. Tadı muz ve salatalık arasında ve bu nedenle alışkın olduğumuz bir lezzete sahip.
Faydaları saymakla bitmiyor
Hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hem antioksidan özelliği sayesinde kanser riskini azaltıyor, hem idrar yolu enfeksiyonları geçiriyor, hem kemikleri güçlendiriyor, hem kırışıklıkları gideriyor, hem de saçlarn daha parlak olmasını sağlıyor
Olgunlaşmış kiwano alın
Kabuğu tamamen turuncu olan meyve olgunlaşmış demektir. Eğer kabuğunda yer yer yeşil kalan alanlar varsa henüz olgunlaşmamıştır. Bu yüzden almış olsanız bile olgunlaşmasını mutlaka bekleyin. Meyvenizi bol suyla yıkayın ve bir bıçak yardımıyla ikiye ayırın. Bir yarısını elinize alıp altta kalan kabuğundan hafifçe bastırarak üstteki yeşil, çekirdekli kısmı bir kaşığa alın ve yiyin.
Eğer hamilelik ya da emzirme dönemindeyseniz, ciddi ve kronik bir rahatsızlığınız varsa boynuzlu kavun da dahil olmak üzere herhangi bir ürünü düzenli kullanmaya başlamadan önce mutlaka ilgili alandaki doktorunuza danışın.