Bir olay ya da olay hakkındaki duygu ve düşünceleri aktarmak için kullanılan her sözcük ya da sözcük öbeğinin ayrı ayrı görevleri bulunmaktadır. Fiil soylu sözcükler iş, oluş ve hareket bildiren, bir diğer adıyla eylemlerdir. İsim soylu sözcüklerde fiillerin aksine bir varlığa ya da kavrama karşı gelir. İsim soylu sözcükler içerisinde yer alan adıllar, isimlerin yerine kullanılabilen kelimelerdir. Bir sınava hazırlanırken ya da ders çalışırken karşılaşılan bir sözcüktür. Ad kelimesinden türeyerek oluşturulmuş bir sözcüktür. “Adıl” kelimesi, adların yerine kullanılabilen sözcük manasına gelmektedir.
Genellikle konu anlatımlarında “adıl” olarak bahsedildiğinde kafa karışıklığı yaratabiliyor. Bunun sebebi sıklıkla adılın eş anlamlısının daha çok tercih edilmesidir. Bu durum adıl kelimesinin yaygın bir şekilde kullanılabilmesini engelliyor. Buradan hareketle eş anlamlı kelimelerin kullanılmasının, dil bilgisi ve kelime dağarcığının zenginleşmesi bakımından oldukça önemli bir noktada yer aldığı görülebilir.
Bir durumu ya da ifadeyi belirtirken ad yerine kullanılıp, ad olmayan sözcüklere ya da eklere adıl denir. Arapça kökenli olan bu kelimeler, sözcük durumundaki adıllar olarak 4‘ e, ek adılları olarak da 2’ye ayrılır. Türkçe dil bilgisi kuralları anlatılırken bu konuya gelindiğinde genellikle adıl kelimesinin eş anlamı olan zamir sözcüğü kullanılır. Adılın eş anlamlısının zamir kelimesi olduğu pek çok kişinin gözden kaçırdığı bir durumdur. Bu sebeple cümle içinde zamir yerine adıl sözcüğü kullanıldığında kafa karışıklığına sebep olmaktadır.
Adıl kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük zamirdir. Adıl eş anlamlıları ile örnek cümleler şu şekilde sıralanabilir: