Fakat avukatları yargılamanın “baştan sona adaletsiz” olacağı görüşünde.
Seyfülislam, 19 Kasım 2011 tarihli fotoğrafta yakalanmasının ardından Obari kasabasında görülüyor. Seyfülislam, iç savaşın devam ettiği günlerde şarapnel nedeniyle sağ elinin birkaç parmağını kaybetmişti.
Libya’nın linç edilerek öldürülen devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam, insanlığa karşı işlediği öne sürülen suçlardan yargılanmak üzere mahkemeye çıkmaya hazırlanıyor.
İnsanğa karşı suçların yanı sıra devlet güvenliğine zarar vermek ve bayrağı aşağılamaktan da suçlanan Seyfülislam’ın avukatları, yargılama sürecinin adaletsiz ilerlediğini ileri sürdü. Üstelik bu fikri savunan yalnızca Seyfülislam’ın avukatları değil.
Protestoculara işkence uygulamak ve onları öldürmek suçlamalarıyla Seyfülislam’ı arayan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de, Libya’da devam eden yargılama sürecinin adaletli bir kararla noktalanmayacağı görüşünde.
**“LAHEY’E İADE EDİLMELİ”
**
Uluslararası Ceza Mahkemesi bu ayın başlarında, Seyfülislam Kaddafi’nin Lahey’de yargılanması gerektiğini Libya’ya iletmiş fakat olumsuz yanıt almıştı.
Libyali yetkililer ancak yerel mahkemelerin işlemediği bir durumda böyle bir iadenin gerçekleşebileceğini ileri sürüyor. Fakat karşıt fikri savunanlardan Libya uzmanı Prof. Yehudit Ronen, Libya devlet sisteminin an itibariyle çökmüş bir durumda olduğunu belirtiyor.
Russia Today’e konuşan Ronen, Libya’da devletin çökme noktasında olduğuna dikkat çekerek, adil yargılama olasılığının çok düşük olduğunu belirtti: “Libya’da bugün bir devlet var diyebilir miyiz bilmiyorum. Ordu, polis yok. Silahli miltanlar bölgeleri kontrol ediyor. Seyfülislam mahkemeye çıkarılır ve yargılanırsa bu şaşırtıcı olur. Mahkemenin nasıl başlayacağı ve nasıl objektif ve adil olacağını kestiremiyorum.”
“AKLİ DURUMU DEHŞET VERİCİ”
Seyfülislam’ın savunmasında tanıklık edebilecek birini bulmanın imkansız olduğunu ve tanıkların hükümet tarafından korkutulduğunu ileri süren avukat John Jones, müvekkilinin içerisinde bulunduğu akli durumu ise dehşet verici olarak niteledi.
Jones, müvekkilinin bir ‘şov mahkemesine’ çıkaralacağını öne sürerek, “Kesinlikle adil olmayacak. Onun lehine ifade vermek isteyecek insanlar da korkularından bunu yapamayacak” dedi.
Seyfülislam, Kasım 2011’de ülkeden kaçmak üzere olduğu iddiasıyla Ubari’de yakalanmıştı.