HABER

Adile Naşit doğum gününde unutulmadı

Yeşilçam'ın efsane isimlerinden Adile Naşit doğum gününde Google tarafından da unutulmadı. Türk halkının kalbinde ayrı bir yeri olan Adile Naşit, rol aldığı filmlerle akıllara kazındı.

Adile Naşit doğum gününde unutulmadı

Bugün Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinden Adile Naşit'in doğum günü... Türk sinemasının en önemli isimleri arasında yer alan ve oynadığı filmlerle insanların gönlüne taht kuran isimlerin arasında yer alan Adile Naşit'i doğum gününde Google unutmadı. Hababam Sınıfı filmlerinde Hafize Ana karakterine can veren Adile Naşit için hazırlanan doodle'da bu karakter üzerinden ele alındı. İlk olarak 1947'de sinema kariyerine başlayan ve yılların eskitemediği isimler arasında yer alan Adile Naşit, bugün hala oynadığı filmlerle izlenmeye, yad edilmeye devam ediyor. İşte sayısız filmde rol alan ve bu filmleriyle hafızalara kazınan Adile Naşit'in hayatından detaylar...

GOOGLE'DAN ADİLE NAŞİT DOODLE'I

Dünyanın en fazla kullanılan arama motoru olan Google, Adile Naşit'in doğum gününü hazırladığı doodle ile kutladı. Önemli şahsiyetleri ve olayları dikkate alan ve bunlarla ilgili doodle'lar hazırlayan Google, bugün Türk sinemasının unutulmazlarından Adile Naşit'e yer verdi. Doodle hazırlaması bir gelenek haline gelen Google, Adile Naşit'in doğum gününde onun en bilinen ve hafızalara yer eden görüntüsüne, karakterine yer verdi. Hababam Sınıfı'nda Hafize Ana karakterini oynayan Adile Naşit'i Google bu karakterle andı ve Hababam Sınıfı filminde kazan başında yemek pişiren Hafize Ana olarak doodle'a taşıdı.

ADİLE NAŞİT KİMDİR?

Adile Naşit, 17 Haziran 1930 tarihinde dünyaya geldi. Tiyatrocu ailenin çocuğu olan Naşit'in babası komedyen Naşit Bey (Komik-i Şehir Naşit), annesi ise Rum kökenli tiyatro oyuncusu Amelya Hanım'dır. Ağabeyi ise Selim Naşit Özcan'dır.

Adile Naşit henüz 14 yaşındayken babası Naşit Bey'i kaybetti. Babasıın ölümünden sonra okulu bırakan Naşit, İstanbul Şehir Tiyatroları, Çocuk Tiyatrosu'na girdi. Bir kaç yıl sonra ise sinemaya da adım attı. Önce ilk Türk kadın tiyatro sanatçısı olan Halide Pişkin'in grubunda 'Herşeyden Biraz' oyunu ile İstanbul turnesine çıkan Naşit, ardından bulvar tiyatrosunun önemli isimlerinden Muammer Karaca'nın tiyatrosuna girdi. 1948-1951 yılları arasında Aziz Basmacı ve Horoz Nuri karakteriyle hatırlanan Vahi Öz ile birlikte bir topluluk kurdu ve burada sanat faaliyetlerine devam etti. 1954 yılında yeniden Muammer Karaca tiyatrosuna dönen Adile Naşit, 1960'a kadar burada çalışmaya devam etti. 1961 yılında eşi Ziya Keskiner ve ağabeyi Selim Naşit Özcan ile birlikte Naşit Tiyatrosu'nu kurdu ancak bu tiyatro dağıldıktan sonra 1963'te Gazanfer Özcan - Gönül Ülkü tiyatrosunda çalıştı. Adile Naşit sadece tiyatro oyunlarıyla değil, müzikallerdeki performansıyla da takdir topladı. Naşit bu dönemde Hisseli Harikalar Kumpanyası, Neşe-i Muhabbet, Şen Sazın Bülbülleri gibi müzikallerde yer aldı.

TİYATRODAN SİNEMAYA...

Adile Naşit ilk sinemaya 1947'de Yara filminde rol alarak adım attı. 1950'de Lüküs Hayat, 1957'de Kahpe Kurşun, 1959'da Abbas Yolcu filmlerinde rol alan Naşit, bu dönemde daha çok tiyatrolarda yer alırken, sinemadaki yükselişi 1970'li yıllara denk gelmektedir. 1970 yılında Gazanfer Özcan'ın Vur Patlasın Çal Oynasın filminde rol alan Adile Naşit ardından pek çok filmde daha rol aldı. Bu filmde daha çok geri planda kalan Adile Naşit, sonraki filmlerinde daha ön plana çıkarılmaya başladı. 1972'de Sev Kardeşim, 1973'te Oh Olsun, 1974'te Salak Milyoner ve Mavi Boncul, 1975'te Ah Nerede ve Delisin filmleri ile beğeni toplayan sanatçı, sembol haline gelmesini sağlayan Hababam Sınıfı'nda Hafize Ana karakterini canlandırdı. 1976 yılında İşte Hayat filminde Makbule karakterini canlandıran Adile Naşit, bu filmle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. 1978 yılında Uluslararası Sanat Gösterileri'nin tiyatro ve müzikallerinde rol almaya başladı. Adile Naşit, Ertem Eğilmez ve Kartal Tibet gibi önemli isimlerin güldürü filmlerinde vazgeçilmez isimlerden biri olmayı başardı.

MASALCI TEYZE

Unutulmaz sanatçı tek çocuğu Ahmet'i 16 yaşında kaybetti. Oğlunu kaybetmesinin ardından çocuklara yönelen Adile Naşit, 1980 yılında TRT Ankara Televizyonu prodüktörlerinden İlhan Şengül'ün yapımcısı olduğu Uykudan Önce isimli çocuk programını sundu. Burada Masalcı Teyze olarak anılmaya başlayan Naşit, anlattığı masal ve öykülerle tek kanallı televizyon döneminde çocukların büyük ilgisini çekti.

YILIN ANNESİ

Adile Naşit, 1950 yılında kendisi gibi tiyatro sanatçısı olan Ziya Keskiner'le evlendi. 1982 yılında Ziya Keskiner'in hayatını kaybetmesinin ardından, 16 Eylül 1983'te Cemal İnce ile gizlice evlendi. 11 Aralık 1987 tarihinde, henüz 57 yaşında bağırsak kanserinden hayatını kaybeden Adile Naşit, Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi. Adile Naşit, 1985 yılında canlandırdığı anne karakterlerinden dolayı Yılın Annesi seçildi.

Adile Naşit, babası Naşit Bey ve ağabeyi Selim Naşit Özcan ile:

En Çok Aranan Haberler