Türkçe dilinde farklı iki kelime bir araya gelerek yepyeni bir anlama karşılık gelen ve birleşik türde olan yeni kelimeler türetebilir. Bu tür kelimelerin bazıları ayrı bazıları ise bitişik olarak yazılır. Birleşik türde bir kelimenin bitişik ya da ayrı yazılması Türkçe yazım kuralları doğrultusunda belirlenmiştir. En çok da bu tür kelimelerin yazımlarında hataya düşülür. Yazım kurallarına uyularak bu yanlışların önüne geçebilmek mümkün olur.
Adımbaşı yazımı da birleşik türde bir kelime olduğu için en çok hata yapılan konulardan biridir. İki farklı kelime bir araya gelmiş ve farklı bir anlama karşılık gelen yeni bir kelime üretilmiştir. Adım ve baş kelimelerinden oluşan bu kelime zarf türünde bir kelimedir.
TDK (Türk Dil Kurumu) resmî internet sayfasında yer alan ve yayınladığı Türkçe sözlüklerde “birbirine yakın yerlerde, sık aralıklarla” tanımı ile adımbaşı kelimesini açıklamıştır. Ayrıca bu kelimenin doğru yazılışını da bitişik olarak kabul etmiştir.
Adımbaşı doğru yazılışı Türk Dil Kurumu’na göre bitişik olmalıdır. Bu kelimenin adım başı olarak ayrı yazılması yazım hatasına düşüldüğü anlamına gelmiştir. Türk Dil Kurumu bu kelimenin diğer başka bitişik yazılması gereken birleşik türde kelimeler gibi bitişik yazılması gerektiğini ifade etmiştir.
İki ya da daha fazla kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan birleşik türde her kelime ayrı ya da bitişik yazılmayabilir. Türkçe yazım kuralları bu türdeki kelimelerin nasıl yazılacağını da belirlemiştir. Bu kurallara aykırı olarak yazılan kelimelerde yazım hatası yapılır.
Adımbaşı TDK (Türk Dil Kurumu) yayınlarına göre bitişik yazılması gereken bir birleşik türde kelimedir. Yazım kurallarında belirtilen birleşik türde kelimelerin yazımları çeşitli durumlara göre farklılık gösterir. Bu kurallar doğrultusunda adımbaşı bitişik yazılmalıdır. Kelimenin doğru ya da yanlış yazılmalarına örnek bazı cümleler şunlardır:
Doğru:
Yanlış: