Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Kenan Bayhan’ın yürüttüğü ‘Atatürk Baraj Gölü (Adıyaman) Balıkçılığı ve Kullanılan Av Araçlarının Teknik Özellikleri’ başlıklı proje kapsamında yapılan araştırmada; Adıyaman'daki balıkçılığın sorunları, avlanan balık türleri ve kullanılan av araç-gereçleriyle ilgili önemli sonuçlara ulaşıldı.
Atatürk Baraj Gölü’nün Adıyaman ili sınırlarını kapsayan 11 avlanma bölgesinde yürütülen çalışma sonucunda elde edilen verilere göre; yapılan balıkçılık küçük ölçekli balıkçılık faaliyetleri içerisinde yer alıyor. Av araçlarında ise çeşitlilik yok. Balıkçılar avcılık, avlanma araç-gereçleri, hijyen, pazarlama konularında ise yeterli bilgi ve deneyime sahip değil.
Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından desteklenen ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Kenan Bayhan tarafından yürütülen proje dahilinde, balıkçılıkta kullanılan av araçlarının teknik özellikleri, teknelerin boy ve motor güçlerine göre sayısal dağılımları, avlanan türler ve balıkçılıkta karşılaşılan sorunlar araştırıldı.
Araştırmada ulaşılan sonuçlar ile ilgili bilgi veren Bayhan, Adıyaman'daki balıkçılıkta yalnızca, sade uzatma ağların kullanıldığını kaydederek, hedeflenen türe, dip veya yüzeye atım şekline göre, balıkçılıkta tor (ağ) göz genişliğinin 36-250 milimetre ve yüksekliğine göre göz sayısının 50-100 arasında değiştiğini belirtti.
Araştırmada, Adıyaman'daki balıkçıların sorunlarının da tespit edildiğini söyleyen Bayhan, "Kooperatiflerin etkin çalışamaması, değişik zaman dilimleri içerisinde bazı avlak sahalarının kiralanamaması gibi nedenlerle gölde avcılığın kısıtlanması; karaya çıkış bölgelerinde iskele ve diğer alt yapıların bulunmayışı, ağların toplanması sırasında ağa yapışan midyelerin ağ ipliklerini keserek maddi zarara neden olması ise bölge balıkçılarının sorunlarının başında gelmektedir" dedi.
Adıyaman’da yapılan balıkçılığın küçük ölçekli balıkçılık faaliyetleri içerisinde yer aldığını, kullanılan av araç ve gereçlerinde çeşitliliğinin sınırlı olduğunu ve balıkçıların hijyen ile pazarlama konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip olmadığının tespit edildiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yusuf Kenan Bayhan, şu değerlendirmede bulundu: "Gölde balıkçılığın daha sürdürülebilir ve ticari anlamda yapılabilmesi için; balıkçıların avlanma araçları teknikleri, kooperatifçilik, hijyen, pazarlama konularında eğitilmelerinin yanında, alternatif av araçları deneme çalışmalarının, üreme biyolojisi ve seçicilik çalışmaları desteğinde yapılarak, elde edilen sonuçlara göre uygun olanların kullanılmasına olanak sağlanmasıyla, bölge balıkçılığına önemli oranda katkı sağlanacaktır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz