ADIYAMAN (İHA) – Adıyaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hacı Daşdan, üretimin artması ile birlikte ara malı ithalatının da arttığını, bunun da cari işlemler açığını yükselterek, sürdürülebilir büyüme için bir risk oluşturduğunu söyledi.
Adıyaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘Cari Açığa Karşı Kapasite Kullanımının Arttırılması’ konulu istişare ve değerlendirme toplantısının açış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hacı Daşdan, son yıllarda gerek kamuoyunda gerekse makro ekonomi literatüründe üzerinde en çok durulan konuların başında cari açığın geldiğini dile getirdi.
Daşdan, “Cari açığa birden fazla parametre etki ederken biz ithalatımız içinde yüzde 72 gibi önemli bir yer tutan ara malların cari açık üzerinde etkisine, ülkemizde ara malı ürettiği halde kapasitesi düşük olan işletmelerin kapasitelerinin arttırılmasına dikkat çekmek istiyoruz. İthalatın tarihsel olarak ihracatın üzerinde gerçekleşme eğilimi, Türkiye’nin üretim sürecinde hammadde ve ara malları ithalatına olan bağımlılığını yansıtmaktadır. Üretimin artması ile birlikte ara malı ithalatı da artmakta bu da cari işlemler açığını yükselterek, sürdürülebilir büyüme için bir risk oluşturmaktadır” dedi.
Daha sonra konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu ise, dünyada ekonomisi güçlü olan ülkelerin dünyaya hükmettiğine dikkat çekerek, ekonomik gücün silahlı güçten önemli olduğunu ifade etti.
Uslu, “Dünyaya hükmeden ülkeler hep sermaye sahipleridir. İsrail’e bakıyoruz bir avuç ülke fakat dünyaya kafa tutuyor. Neye göre kafa tutuyor? Ekonomik gücüne göre kafa tutuyor. Bir dönem silah güç, daha sonra teknoloji gücü konuşulurdu. İçinde bulunduğumuz dönemde ekonomik güç kullanılıyor. Kendi bölgemizde sözü dinlenen bir ülke konumuna gelmemizi istiyorsak üretimi arttıracağız. İthalat ve ihracatı ters orantıya çevirmemiz lazım. Hükümetin koyduğu hedefe doğru emin adımlarla gider, bunu da aşarız. Ama yapılacak şey sanayicinin önünü açmaktır. Biz fizibil yapmak zorundayız. Türkiye’nin cari açığını tetikleyen hangi kalemler var bunun iyi tespit edilmesi lazım. Biz bunu iyi tespit eder dersimize iyi çalışırsak, yatırımımızı doğru yaparsak doğrusunu yaparız” dedi.
Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, teori ile pratiğin farklı olduğunu dile getirerek, “Ülkemizin önemli bir yarasına parmak basılıyor. Yaşamanın bir gerçeği. Olaylara teorik bakmak genelde gerekiyor ama işin aslı ile pratiğiyle buluşturmamızda fayda var. Makro ekonomik dengenin acık vermesi, vereceğimiz açıkların tamamlanması için çalışmalar yapmamız güzel şeyler. Kaçırdığımız en büyük problemimiz, düşüncelerde cari açığımız var; düşünemiyoruz. Aklımızı kullanmada cari açığımız var. Bilime değer vermede cari açığımız var. Bilgiye ve bilginin sahiplerine değer vermede cari açığımız var. Öyle sanayiler var ki içersinde bine yakın işletmesi olan fakat içersinde tek bir mühendisi olmayan sanayiler var. Danışmanlık bürosu denilen bir kişi tarafından yönlendirilen sanayiler gördüm. Kendi işimizi kendimiz yapamıyoruz” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Yrd. Doç. Dr. Yusuf Ekrem Akbaş, konuyla ilgili bilgilendirme yaptı.
Toplantıya Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Meteoroloji ve Standardizasyon Genel Müdürü Bayram Tek, TSİ Gaziantep Bölge Müdürü Mustafa Derecik, KOSGEB Bölge Müdürü Seraceddin Özcan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, TÜMSİAD Başkanı Erkan Çakmak, Gaziantep, Hatay, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Adıyaman’dan davetliler katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz