Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cevat Kır, "Kendi kaynaklarını tam olarak bilmeyen, kaynaklarını kullanamayan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir" dedi.
MÜSİAD Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu ile MÜSİAD Adıyaman Şubesi'nin ev sahipliğinde "Saklı potansiyelimiz, stratejik madenler" konulu sektör zirvesi düzenlendi.
MÜSİAD Sektör Kurulu Başkanı Kır, toplantının açılışında, ülkelerin kalkınmasının madenlerin tespitiyle olacağını söyledi.
Avrupa Birliği (AB) projesinin demir ve çelik birliği üzerine kurulmasının araştırılması gerektiğini vurgulayan Kır, "19'uncu yüzyılda kömürün, 20'nci yüzyılda petrol ve demirin önemini yadsıyamayız. Özellikle AB projesinin demir ve çelik birliği üzerine neden kurulduğunu iyi analiz etmemiz gerekir. Bu da bize yeni kapılar açmaktadır" diye konuştu.
Türkiye'nin, sahip olduğu potansiyel madenler üzerinde strateji belirlemesi gereken bir konumda bulunduğunu vurgulayan Kır, şöyle devam etti:
"Madenlerin işletilmesinde, dönüştürülmesinde ve en etkin şekilde sanayileşmeye katkısında uluslararası düzeyde bir sistem kurmamız gerektiğine odaklanmalıyız. 2011'de cari açığın büyük kısmı enerjiden kaynaklandı. Bu sebeple maden politikasında hedefler paralel ele alınarak insan kaynakları planlaması yapılması gerekiyor. Madenlerimizin ekonominin sanayileşmesine katkısı da netleştirilmelidir. Gelişmiş ülkelerde gayri safi milli hasılada madenciliğin payı ABD'de yüzde 5, Almanya'da yüzde 4, Kanada'da yüzde 3,7, Avustralya'da yüzde 6,5, Rusya'da yüzde 22 ancak ülkemizde halen yüzde 1,2 düzeyindedir. Türkiye doğal kaynakları açısından önemli bir potansiyel taşımaktadır. Ülke ekonomisinde madenciliğin önemini artırmamız gerektiği açık ve net olarak ortadadır. Kendi kaynaklarını tam olarak bilmeyen, kaynaklarını kullanamayan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir."
Madenlerin, kalkınmanın temel unsurlarından en önemlisi olduğuna işaret eden Kır, ülkelerin kalkınmaları ve yaşam seviyelerinin belirleyicisi olarak kabul edilen sanayi, enerji ve tarım sektörlerinin temellerini de madenciliğin oluşturduğunu kaydetti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü Arama Ruhsatları Daire Başkanı Doğan Tok, Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öncel, Adımer AŞ. Genel Müdürü Savaş Çoban ve Özkoyuncu Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Koyuncu'nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, katılımcılara Türkiye'nin maden alanlarıyla ilgili bilgi verildi.
Muhabir: Hakan Furkan - Mehmet Fatih Aslan / Veli Gürgah
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz